SOS-telefon se bori za bolji položaj žena u Ulcinj

August 30, 2014   | news

SOS -Telefoni-Hatixhe-Nelaj-Ulqin-1„Poboljšanje socijalne zaštite i sigurnosti žrtava nasilja u porodici, “ projekat je koji SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Ulcinja realizuje već četvrti mjesec, sa ciljem poboljšanja socijalne zaštite i sigurnosti žrtava nasilja u porodici, poboljšanja kvaliteta i održivost servisa pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja u Ulcinju. Iz SOS-a navode, da je u proteklom periodu pored redovne aktivnosti ,dežurstva na SOS telefonu, žrtvama nasilja pružana pravna i individualna pomoć. Realizovani su I edukativni seminari za članice organizacije, obuka o uslugama povjerljivog lica i planu pomoći žrtvi, kao i sprovođenju rada grupe samopodrške. U završnoj fazi je izrada informativne brošure o mogućnostima zaštite žrtava nasilja. Realizacija projekta traje devet mjeseci, a finansijski je podržan od Evropske komisije. Direktorka SOS-a i koordinatorka projekta Hatidža Neljaj, na pres konferenciji, pohvalila je dobru saradnju SOS telefona sa Opštinom, Osnovnim sudom, policijom i Centrom za socijalni rad. Kako je istakla, upravo ta saradnja je garant uspješne realizacije ovog i drugihprojekata.

„Pored ovog projekta SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u Ulcinju u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje I Građanskom inicijativom iz Beograda, otpočeo je realizaciju projekta Ubrzajmo ljudska prava, uz finansijsku podršku Evropske unije”, istakla je Neljaj, dodavši da je glavna projektna aktivnost izrada lokalnog plana akcije za rodnu ravnopravnost, a očekivani rezultati poboljšanje položaja žene u opštini Ulcinj.

„Imajući u vidu veliki broj problema sa kojima se suočavaju žene u zajednici, svjesne smo da se oni ne mogu riješavati na neorganizovan način i kroz povremene, rijetke akcije, već da se na nivou zajednice mora obezbijediti Institucionalni okvir i planski dokument, koji će zahtijevati učešće i odgovornost same lokalneuprave“, rekla je Neljaj.