Monstat: U julu manje gostiju

September 1, 2014   | Ngjarjet - Events

Ulcinj-Ljetna-Sezona-2014U Cr­noj Go­ri tre­nut­no bo­ra­ve 62,2 hi­lja­de tu­ri­sta, što je se­dam od­sto vi­še u od­no­su na isti pe­ri­od pro­šle go­di­ne, sa­op­šte­no je iz Na­ci­o­nal­ne tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je. Oni su na­ve­li da je pri­mje­tan po­rast broj tu­ri­sta na Ža­blja­ku od 20 od­sto i Ko­la­ši­nu od 51 od­sto, dok u pri­mor­skim op­šti­na­ma naj­ve­ći rast u od­no­su na isti pro­šlo­go­di­šnji pe­ri­od bi­lje­že Ti­vat, Ko­tor, Ul­cinj i Bu­dva.
– Na gra­nič­nim pre­la­zi­ma u to­ku pro­šle sed­mi­ce za­bi­lje­žen je de­set od­sto ve­ći pro­met vo­zi­la u od­no­su na isti pe­ri­od pro­šle go­di­ne, pro­met put­ni­ka na aero­dro­mi­ma je je­dan od­sto ve­ći, dok je broj ko­ri­sni­ka ro­ming uslu­ga u na­šoj ze­mlji ve­ći se­dam od­sto u od­no­su na upo­red­ni pe­ri­od – ka­za­li su iz NTO.
Kol cen­tra NTO je to­kom pro­šle sed­mi­ce za­bi­lje­žio 509 po­zi­va, od če­ga se 101 po­ziv od­no­sio na pri­tu­žbe.
U me­đu­vre­me­nu, Mon­stat je ob­ra­dio po­dat­ke o bro­ju tu­ri­sta u ju­lu. Pre­ma nji­ho­vim po­da­ci­ma Cr­nu Go­ru je u sed­mom mje­se­cu po­sje­ti­lo 343,5 hi­lja­da tu­ri­sta, što je 1,3 od­sto ma­nje ne­go u istom mje­se­cu pro­šle go­di­ne.
– Tu­ri­sti su u ju­lu ostva­ri­li 2,31 mi­li­on no­će­nja, 0,9 od­sto vi­še ne­go u istom pe­ri­o­du pro­šle go­di­ne. Od to­ga su 91,8 od­sto no­će­nja ostva­ri­li stra­ni, a 8,2 od­sto do­ma­ći tu­ri­sti. Naj­vi­še no­će­nja ostva­ri­li su tu­ri­sti iz Ru­si­je – 33,6 od­sto, a sli­je­de go­sti iz Sr­bi­je sa 26,5 od­sto, Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne 7,9 od­sto, Ukra­ji­ne 6,2 od­sto, Ko­so­va 3,3 od­sto, Polj­ske 2,5 od­sto, Bje­lo­ru­si­je 2,4 od­sto, Če­ške 1,9 od­sto. Tu­ri­sti iz osta­lih ze­ma­lja ostva­ri­li su 15,7 od­sto no­će­nja – na­vo­di se u sa­op­šte­nju Mon­sta­ta.
D.M.

Izvor: DAN