Bosanci omiljeni gosti Ulcinja

September 10, 2014   | Pushimet në Ulqin

Bosanci omiljeni gosti UlcinjaTuristi iz Bosne i Hercegovine u sve većem broju osvajaju i najudaljenije tačke Crnogorskog primorja.

Plaže “Adriatic”, MCM, “Imperial”, “Trampico”, “Coco”, “Tropicana”, kao dio Velike plaže kod Ulcinja, nakon bajramskih blagdana preplavljene su Bosancima i Hercegovcima.

Odmor bez gužve

Malo mjesto Donji Štoj, koje se nalazi između Ulcinja i Ade Bojane, u blizini crnogorsko-albanske granice, omiljena je destinacija za one koji vole odmor bez previše gužvi, jer 12 kilometara duga pješčana plaža svakome daje dovoljno prostora.

“U Ulcinj dolazim od 2000. godine. Cijene odgovaraju svačijem džepu, a ja se osjećam slobodnije zbog mahrame”, kaže Sarajka Saida Jašarević, koja živi u Njemačkoj.

Vahida Arnautović iz Travnika zadovoljna je ponudom, ali dodaje da bi mnogo više pažnje trebalo posvetiti higijeni na plaži.

Saobraćajne gužve koje su početkom sedmice paralizirale ovaj dio Crnogorskog primorja riješene su gradnjom novih saobraćajnica, a veliki problemi sa strujom otklonjeni su povećanjem kapaciteta elektromreže, tako da su nestanci tek kratkotrajna i rijetka pojava, kažu Harun i Mevljuda Hodžić, bračni par koji se 14 godina bavi turizmom.

“Bez obzira na brojnost, ovdje gosti imaju svoj mir i svi mogu naći neki svoj kutak. Ima i plaža za mlade ljude koji vole dinamičan odmor, a ovaj dio mora je kao stvoren za djecu, jer ih odmah s obale ne očekuje velika dubina. To je najveća prednost, jer roditelji ne moraju biti napeti svakog trenutka”, kaže Harun Hodžić, vlasnik apartmana “Dalila”.

Povoljne cijene

Cijene smještaja i ove godine se kreću od pet eura po osobi, a i cijene u trgovinskim objektima i restoranima ne razlikuju se od onih u BiH.

“Bosanci su kod mene od samog početka i svake godine sve ih je više. Trenutno je 70 posto mojih gostiju iz BiH”, dodao je Hodžić.

Nova prijateljstva

Prema procjenama turističkih radnika, u avgustu u Ulcinju boravi oko 30.000 turista. Na plažama su gosti iz brojnih evropskih zemalja, s Kosova i iz Srbije, ali se eventualne napetosti ostavljaju u svojim državama.

Harun Hodžić kaže da se tokom ljetnih odmora uspostavljaju istinska prijateljstva koja traju i narednih godina.

(Avaz)