Turisti iz BiH spasili turističku sezonu u Ulcinju

September 10, 2014   | Pushimet në Ulqin

Coco-Beach-UlcinjSeptembarska sezona na crnogorskom primorju, prema podacima o broju turista i komentarima sagovornika, je na zadovoljavajućem nivou, pa čak se trenutno bilježi i veći broj turista nego prošle godine.

Konkretno u Ulcinju, ugostitelji tvrde da je cijelu sezonu „izvuklo“ naglo poboljšanje tokom augusta, kada je došlo do porasta broja turista, toliko da u cijelom gradu mnogi nisu mogli naći slobodni smještaj.

U tom periodu, sredinom augusta, smještajni kapaciteti Ulcinja nisu bili dovoljni za sve turiste.

„Trudili smo se da održimo naš trend, da nam plaža bude najljepša jer je ujedno naša plaža i najveća i među najstarijima na Velikoj ulcinjskoj plaži. Imali smo relativno kasniji početak sezone, poslije praznika Bajrama baš smo imali, da kažem, navalu turista“, kazala je za AA menadžerka plaže „Copacabana“, Marina Čađenović.

Ona je takođe istakla da su jako zadovoljni naglim rastom turista iz Bosne i Hercegovine, koji su, kako kaže, „preplavili“ ulcinjsku Veliku plažu, te da su dolazili i proteklih godina, ali da ih je svake godine sve više.

Sada, zbog manjeg broja turista, pojedini dijelovi plaža su počeli da se sužavaju i pakuju se do naredne sezone.

Ono što se sa Velike plaže tokom ove sezone mora posebno izdvojiti i što je učinilo da bude top destinacija u Evropi, jeste ekstremni sport kajt surfing, gdje se tokom špice sezone dnevno moglo prebrojati i do 120 surfera iz raznih krajeva Evrope.

Genc Mavrić, vlasnik takve plaže je u izjavi za AA kazao da je sezona u jednom periodu bila jako dobra, toliko da ljudi nisu imali gdje da spavaju, ali da je dosta kratko i trajala.

„Prema nekim našim pokazateljima ova sezona je u Ulcinju bila bolja od prošlogodišnje za nekih 25 posto iz više razloga. Imali smo goste iz šireg regiona, Poljske, Češke, Njemačke, Austrije, Italije“, kazao je vlasnik više ugostiteljskih objekata, te i član upravnog odbora TO Ulcinj, Marko Škrelja.

On je naročito istakao da su ovu sezonu zabilježili turisti iz Bosne i Hercegovine, i to nakon praznika Bajrama, a globalno gledano, smatra da prije toga sezona u Ulcinju i nije bila na zavidnom nivou.

Škrelja navodi da je sredinom avgusta zabilježen porast turista kako iz BiH, tako i južne Srbije, te Kosova gdje se zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, vratilo oko pet autobusa.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, u Crnoj Gori trenutno boravi preko 45.800 turista, što je u odnosu na prošlu godinu, više za 5 posto.

Iz te organizacije je takođe saopšteno da su u periodu od jula do kraja augusta, turisti najviše prijavljivali nepravilnosti na plažama, poput nepoštovanja propisa o zauzetosti plaže mobilijarom, nepostojanja kabina za presvlačenje, kanti za otpatke, gužve u saobraćaju, neredovno napajanje električnom energijom, gomilanje otpada…

S druge strane, zabilježen je i značajan broj pohvala na izuzetno bogat kulturni i zabavni program, kako na primorju, tako u ostalim regijama Crne Gore.

Izvor: MOJportal