Abazović: Odluke o rješenjima u PUP-u „donosi građevinska mafija”

September 13, 2014   | news

xhemal-perovicPred­lo­že­na rje­še­nja Na­cr­ta Pro­stor­no ur­ba­ni­stič­kog pla­na Op­šti­ne Ul­cinj do 2020. go­di­ne ni­su u skla­du sa in­te­re­si­ma Ul­ci­nja­na i u su­prot­no­sti su osnov­nim po­stu­la­ti­ma za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne i bi­o­di­ver­zi­te­ta, ocje­nje­no je ju­če na okru­glom sto­lu, pod na­zi­vom „Opre­zno sa pro­sto­rom“, ko­ji su u ho­te­lu „Otrant“ or­ga­ni­zo­va­li NVO „Mo­gul“ i „Grin ho­um“. NVO sek­tor i eko­lo­ške or­ga­ni­za­ci­je uglav­nom su se ba­vi­le po­ten­ci­jal­nim opa­sno­sti­ma po eko­lo­gi­ju iz­ra­ziv­ši uvje­re­nje da se pro­sto­ri po­put Ša­skog je­ze­ra, Ve­li­ke pla­že, Bo­ro­ve šu­me i Val­da­no­sa mo­ra­ju za­šti­ti­ti od ne­ga­tiv­nih po­slje­di­ca, ko­je bi mo­gle da na­stu­pe uko­li­ko se ne uzmu u ob­zir re­al­ne opa­sno­sti ko­je pri­je­te zbog ne­pri­hva­tlji­vih rje­še­nja, be­to­ni­ra­nja i op­te­re­će­no­sti pro­sto­ra gra­đe­vin­skom va­lo­ri­za­ci­jom. Or­ga­ni­za­o­ri okru­glog sto­la bi­li su jed­no­gla­sni u kon­sta­ta­ci­ji da se ne bo­re za ap­so­lut­nu za­šti­tu pro­sto­ra već da su pro­tiv ap­so­lut­ne de­va­sta­ci­je. Oni su po­zva­li ob­ra­đi­va­če pla­na da iz­mje­ne po­nu­đe­na rje­še­nja na naj­vri­jed­ni­jim lo­ka­li­te­ti­ma naj­ju­žni­je op­šti­ne, a lo­kal­nu vlast da za­u­zme ja­san stav i ini­ci­ra skup­štin­sku ras­pra­vu o na­cr­tu PUP-a.

dzelal-hodzic
– Ve­li­ka pla­ža, Ša­sko Je­ze­ro, Bo­ja­na, Val­da­nos su na­ši naj­vri­jed­ni­ji po­ten­ci­ja­li.To je ve­li­ko bla­go i naš osnov za raz­voj ali ne bi­lo ka­kav, već onaj za­sno­van na odr­ži­vom ni­vou, uz mak­si­mal­no uva­ža­va­nje za­šti­te i oču­va­nja pro­sto­ra. Na­ma tre­ba odr­živ tu­ri­zam i ze­le­na eko­no­mi­ja, a ne rje­še­nja ko­ja će ugro­zi­ti ove pri­rod­ne bi­se­re. Bi­lo ka­kva iz­grad­nja golf te­re­na u Bri­skoj Go­ri, na ob­ron­ci­ma ša­skog Je­ze­ra i Ve­li­koj pla­ži traj­no će ugro­zi­ti bi­o­do­ve­zi­tet. Mi mo­ra­mo sa­ču­va­ti ove pro­sto­re i ogra­ni­či­ti broj ka­pa­ci­te­ta.Tre­ba ne­što da osta­vi­mo i bu­du­ćim ge­ne­ra­ci­ja­ma, a ne da na­pa­da­mo pro­stor do zad­njeg kva­dra­ta – re­kao je, iz­me­đu osta­log, iz­vr­šni di­rek­tor NVO „Ze­le­ni ko­rak“ Dže­ljal Ho­džić.

Dritan-Abazovic-PUP-Ulcinj
Po­sla­nik Po­zi­tiv­ne Dri­tan Aba­zo­vić ka­zao je da od­lu­ke o rje­še­nj­i­ma u PUP-u „do­no­si gra­đe­vin­ska ma­fi­ja” i da se to ja­sno mo­že vi­dje­ti ka­da se po­gle­da­ju rje­še­nja ko­ja se nu­de u pla­nu.
– Po­gle­daj­te sa­mo lo­ka­li­tet Bo­ro­ve šu­me gdje su se zo­ne grad­nje pla­ni­ra­le u in­te­re­su moć­nih fir­mi i po­je­di­na­ca. Zo­na grad­nje je upra­vo ta­mo gdje je nji­ho­va imo­vi­na – na­gla­sio je Aba­zo­vić i pod­sje­tio da je Mi­ni­star­stvo tu­ri­zma i odr­ži­vog raz­vo­ja jav­nu ras­pra­vu or­ga­ni­zo­va­lo u sred tu­ri­stič­ke se­zo­ne ka­da su, ka­ko je ka­zao , gra­đa­ni za­u­ze­ti dru­gim oba­ve­za­ma. On je na­gla­sio da sa­mo Op­šti­na Ul­cinj, od svih op­šti­na, ne­će ima­ti pra­vo da u Skup­šti­ni usvo­ji PUP, već će to uči­ni­ti Vla­da.
– To je ne­po­štva­nje i ga­že­nje vo­lje na­ro­da ko­ji ov­dje ži­vi. Mi­ni­star­stvo tu­ri­zma, od­no­sno mi­ni­star Gvo­zde­no­vić lič­no je gro­bar ul­cinj­skog tu­ri­zma i na­dam se da će jed­nog da­na od­go­va­ra­ti za ono što je ra­dio. Na­mje­ra da se u po­stup­ku usva­ja­nja ovog pla­na pre­sko­či lo­kal­ni par­la­ment ne­će bi­ti mo­gu­ća. Ako nas pre­sko­či­te ili ako se on usvo­ji ova­kav ka­kav je, bez na­ših prim­jdbi, znaj­te da se ne ra­di o ne­koj po­li­tič­koj vo­lji, već is­klju­či­vo o ko­ru­ci­ji – po­ru­čio je Aba­zo­vić.

genci-nimanbegu
Po­sla­nik For­ce Genc Ni­man­be­gu re­kao je da su vi­še­go­di­šnji pro­ble­mi sa mor­skim do­brom i po­ku­ša­ji da se Val­da­nos na si­lu va­lo­ri­zu­je stvo­ri­li kli­mu ne­po­vje­re­nja iz­me­đu gra­đa­na Ul­ci­nja i Vla­de.
–Mi jed­ni dru­gim ne vje­ru­je­mo i to tra­je go­di­na­ma i jaz je sve ve­ći. To po­tvr­đu­je i ovaj plan jer Vla­da i re­sor­no mi­ni­star­stvo mi­sle da bo­lje od nas sa­mih zna­ju šta je do­bro za nas. Oni upor­no pla­ni­ra­ju i nu­de ono što mi ne že­li­mo. Mi ne že­li­mo da se gra­di u Val­da­no­su ali oni kroz ova­kve pla­no­ve ig­no­ri­šu na­še sta­vo­ve. Ako nas i sa­da bu­du ig­no­ri­sa­li to će stvo­ri­ti raz­dor ko­ji vi­še ne­će bi­ti mo­gu­će po­pra­vi­ti – ka­zao je Ni­man­be­gu.
Grad­nji u Val­da­no­su us­pro­ti­vio se iz­vr­šni di­rek­tor Mo­gu­la Dže­mal Pe­ro­vić ko­ji je pod­sje­tio da je taj pro­stor, od mi­li­on kav­dra­ta, za­šti­ćen za­ko­ni­ma ko­je ne­ko na­mjer­no ig­no­ri­še.
– Ako za­kon šti­ti sta­ru ma­sli­nu u Ba­ru, za­što da ne šti­ti i ma­sli­ne u Val­da­no­su. Ta­mo ima sta­ba­la sta­rih po dvi­je hi­lja­de go­di­na, a pro­sječ­na sta­rost je 800 go­di­na. Zar sa­mo to ni­je do­volj­no da se ovaj pro­stor traj­no sa­ču­va.To je na Me­di­te­ra­nu naj­sta­ri­ja ma­sli­na­da, a evo ka­ko se vlast od­no­si pre­ma to­me. Zbog to­ga su se gra­đa­ni or­ga­ni­zo­va­li i sta­li u do­bra­nu do­sto­jan­stva i imo­vi­ne ko­ju ta­mo po­tra­žu­ju biv­ši vla­sni­ci. Mi ne že­li­mo da se ta­mo bi­lo šta gra­di i ob­ra­đi­va­či PUP-a mo­ra­ju uze­ti u ob­zir šta gra­đa­ni mi­sle, a oni su do sa­da vi­še pu­ta po­ka­za­li da ho­će da se sa­ču­va taj pro­stor – is­ta­kao je Pe­ro­vić.
Ina­če PUP-om je Val­da­no­su pred­vi­đe­na grad­nja 456 smje­štaj­nih je­di­ni­ca ili oko 900 le­ža­je­va na br­du Men­dra. Uče­sni­ci sku­pa kri­ti­ko­va­li su plan da se u Ul­ci­nju gra­de dva golf te­re­na i če­ti­ri ma­ri­ne, kao i da se na lo­kla­ci­ja­ma po­put Ša­sa pla­ni­ra­ju vi­še­sprat­ni­ce. Na kra­ju ofi­ci­jel­nog di­je­la do­go­vo­re­no je da se što pri­je de­fi­ni­šu za­ključ­ci i pre­po­ru­ke ko­je će bi­ti pi­sme­no do­sta­vlje­ne ob­ra­đi­va­či­ma PUP-a.M.KNE­ŽE­VIĆ

Fatmir-Gjeka-1
Đe­ka: Da se uklju­če gra­đa­ni  i struč­nja­ci

Pred­sjed­nik Op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka ka­zao je da je pla­ni­ra­nje pro­sto­ra od kru­ci­jal­ne va­žno­sti za op­šti­nu i da je neo­p­hod­no da se tom pi­ta­nju po­sve­ti po­seb­na pa­žnja uz uče­šće što ve­ćeg bro­ja gra­đa­na i struč­nja­ka.
– Si­gur­no je da se to­kom jav­ne ras­pra­ve ko­ja tra­je do 17. sep­tem­bra ne mo­gu uze­ti u ob­zir sva mi­šlje­nja su­ge­sti­je i primjed­be ali va­žno je da ih bu­de u što ve­ćem bro­ju. Što vi­še ak­te­ra bu­de uče­stvo­va­lo u pri­pre­mi ko­nač­ne ver­zi­je taj plan će bi­ti bo­lji – ka­zao je Đe­ka.

Fatmir-Gjeka
Ne­mo­gu­će usli­šiti sve že­lje

Pred­stav­ni­ci Mi­ni­star­stva tu­ri­zma i ob­ra­đi­va­či ko­ji su pri­su­stvo­va­li okru­glom sto­lu u vi­še na­vra­ta su is­ti­ca­li da je plan u fa­zi na­cr­ta i da će se mak­si­mla­no uva­ži­ti pri­mjed­be i sus­ge­sti­je gra­đa­na i ci­vil­nog sek­to­ra. Na to je pr­vi uka­zao predstvnik Mi­ni­star­stav tu­ri­zma Ni­ko­la Pe­tro­vić, ko­ji je ka­zao da će se PUP usvo­ji­ti is­klju­či­vo uz sa­gla­snost lo­kla­ne upra­ve.
– Sve će bi­ti tran­spa­ret­no ka­ko bi svi na­šli mo­guć­nost da kroz ovaj plan­ski do­mu­ment iz­ra­ze svo­ju že­lju. Mi­slim da svi te­ži­mo da na kra­ju do­bi­je­mo do­ku­ment ko­ji će bi­ti usvo­jen na op­šte za­do­volj­stvo. Na ža­lost ne­će se svi­ma iza­ći u su­sret i to je sud­bi­na sva­kog pla­na ali u sva­kom slu­ča­ju ovo­li­ko sa­stan­ka i raz­go­vo­ra uka­zu­ju da po­sto­ji do­bra vo­lja i na­mje­ra da se sve pre­i­spi­ta i sva­ko sa­slu­ša – re­kao je Pe­tro­vić.

Izvor: DAN