U Ulcinj kockanje najprisutnija negativna pojava

September 15, 2014   | news

New Horizon NGO -UlcinjUL­CINj – Naj­pri­sut­ni­ja ne­ga­tiv­na dru­štve­na po­ja­va me­đu mla­dim Ul­ci­nja­ni­ma je koc­ka­nje, po­ka­za­li su re­zul­ta­ti is­tra­ži­va­nja pro­ble­ma i po­tre­ba mla­dih u naj­ju­žni­joj op­šti­ni, ko­je je u pe­ri­o­du jun – av­gust 2014. go­di­ne spro­ve­la Or­ga­ni­za­ci­ja ci­vil­nog dru­štva „No­vi ho­ri­zon­ti”. Osim koc­ka­nja, is­tra­ži­va­nje, u vi­du an­ke­te, po­ka­za­lo je da su me­đu mla­dom po­pu­la­ci­jom pri­sut­ne i po­ja­ve po­put de­pre­si­je i apa­ti­je (17 pro­ce­na­ta), ne­in­for­mi­sa­nost i ne­mara o re­pro­duk­tiv­nom i men­tal­nom zdra­vlju (17 pro­ce­na­ta), te nar­ko­ma­ni­je i na­si­lja (15 pro­ce­na­ta). An­ke­ta je re­a­li­zo­va­na u okvi­ru pro­jek­ta „Po­li­ti­ka za mla­de u Ul­ci­nju”, ko­ji ima za cilj iz­ra­du lo­kal­nog pla­na ak­ci­je za mla­de ko­ji ob­u­hva­ta de­vet obla­sti: obra­zo­va­nje, za­po­šlja­va­nje, zdra­vlje, uče­šće mla­dih u ži­vo­tu dru­štva; ljud­ska pra­va, kul­tu­ra, in­fo­r­mi­sa­nost i mo­bil­nost, slo­bod­no vri­je­me i po­ro­di­ca. An­ke­ti­ra­ne su tri gru­pe mla­de po­pu­la­ci­je: pr­va od 15 do 19 go­di­na, dru­ga od 20 do24 go­di­ne i tre­ća od 25 do 29 go­di­na. Mla­di su u an­ke­ti na­ve­li da su im naj­va­žni­ji zdra­vlje, obra­zo­va­nje i za­po­šlja­va­nje. Na če­tvr­tom mje­stu je po­ro­di­ca, a za­tim sli­je­de dru­štev­ni ži­vot, kul­tu­ra, slo­bod­no vri­je­me i in­for­mi­sa­nost. U obla­sti obra­zo­va­nja is­pi­ta­ni­ci­ma naj­vi­še ne­do­sta­ju se­mi­na­ri i kur­se­vi stra­nih je­zi­ka i ra­ču­na­ra, ve­ći knji­žni fond u škol­skoj bi­bli­o­te­ci, otva­ra­nje fa­kul­te­ta, te vi­še smje­ro­va u sred­njoj ško­li i ge­ne­ral­no, kva­li­te­ni­je obra­zo­va­nje. Čak 76 od­sto od 174 is­pi­ta­ni­ka u an­ke­ti tvr­di da ne uspi­je­va da uče­stvu­je u de­ša­va­nji­ma ko­ja su u nji­ho­voj sfe­ri in­te­re­so­va­nja, a 68 od­sto njih ni­je­su čla­no­vi ne­kog dru­štva ili sport­skog klu­ba. An­ke­ta je po­ka­za­la da su mla­di Ul­ci­nja­ni svje­sni i pre­po­zna­ju ugro­ža­va­nje nji­ho­vih pra­va i slo­bo­da.
Kao one ko­ji­ma se kr­še ljud­ska pra­va in­den­ti­fi­ko­va­li su mla­de maj­ke, Ro­mi i Egip­ća­ni, mla­di sa smet­nja­ma u raz­vo­ju i oni sa ru­ral­nih pod­ruč­ja.
– Mla­dim sa­mo­hra­nim maj­ka­ma su us­kra­će­na pra­va, po­seb­no pra­vo na ostva­ri­va­nje ali­men­ta­ci­je, pra­vo na za­po­šlja­va­nje – ne­jed­na­ko s mu­škar­ci­ma, ne fa­vo­ri­zu­ju se u po­li­tič­kom ži­vo­tu, dis­kri­mi­ni­šu se i zlo­sta­vlja­ju na po­slu. Mla­de že­ne su po pra­vi­lu dis­kri­mi­ni­sa­ne, i u nji­ho­vo ime od­lu­ču­ju oče­vi, po­ro­di­ce; dok su mla­de eman­ci­po­va­ne že­ne dis­kri­mi­ni­sa­ne zbog svo­je po­tre­be da se otrg­nu od tra­di­ci­je. Po­sto­ji i iz­ra­že­na dis­kri­mi­na­ci­ja i is­klju­če­nost mla­dih Ro­ma i Egip­ća­na. Ta gru­pa se u skla­du sa svo­jom tra­di­ci­jom ge­ne­ral­no i sa­ma dr­ži po­vu­če­no, ali u ve­ći­ni slu­ča­je­va su pri­pad­ni­ci op­šte po­pu­la­ci­je ti ko­ji ih u sva­koj pri­li­ci dis­kri­mi­ni­šu zbog svo­je na­ci­o­nal­ne pri­pad­no­sti – po­ka­za­la je an­ke­ta.
U Or­ga­ni­za­ci­ji „No­vi ho­ri­zon­ti” ko­ja je ra­di­la is­tra­ži­va­nje, ka­žu da su za te po­tre­be uspje­šno ko­ri­sti­li mo­guć­no­sti ko­je pru­ža in­ter­net za re­a­li­za­ci­ju jav­nih an­ke­ta.
– Upit­nik je sa­dr­ža­vao 12 pi­ta­nja, na ko­ja je da­lo od­go­vor ukup­no 174 mla­dih Ul­ci­nja­na, u do­bi od 15 do 29 go­di­na. Sav ma­te­ri­jal ko­ji je ko­ri­šćen u pro­ce­su an­ke­ti­ra­nja bio je dvo­je­zi­čan, na cr­no­gor­skom i al­ban­skom je­zi­ku – ka­žu u toj or­ga­ni­za­ci­ji.
Pro­je­kat ina­če tra­je do kra­ja ove go­di­ne, a fi­na­li­zo­va­će se upu­ći­va­njem fi­nal­nog do­ku­men­ta za skup­štin­sku pro­ce­du­ru. Pro­je­kat je po­dr­žan kroz pro­gram „De fac­to equ­al”, ko­ji re­a­li­zu­je Fond za ak­tiv­no gra­đan­stvo , a fi­nan­si­ra ga Evrop­ska uni­ja, po­sred­stvom De­le­ga­ci­je u Cr­noj Go­ri.
M.K.

Ne­za­po­sle­nost ve­li­ki pro­blem
Mla­di sma­tra­ju da je ne­za­po­sle­nost je­dan od naj­ve­ćih pro­ble­ma, a kao mje­re za su­zbi­ja­nje pred­la­žu uvo­đe­nje pro­fe­si­o­nal­ne ori­jen­ta­ci­je u osnov­nim i sred­njim ško­la­ma u Ul­ci­nju, mje­re ko­je oba­ve­zu­ju po­slo­dav­ce da obez­bi­je­de mo­guć­nost od­ra­đi­va­nja prak­se mla­dih lju­di, (pri­prav­nič­ki rad, sta­ži­ra­nje), pro­gra­me pre­kva­li­fi­ka­ci­je, sti­mu­li­sa­nje vo­lon­ti­ra­nja i obez­bje­đi­va­nje po­volj­nih kre­di­ta za po­čet­ni­ke u bi­zni­su.

Izvor: DAN