Propao i 11. tender za Ulcinjsku Solanu

September 16, 2014   | Ngjarjet - Events

ULCINJSKA-SOLANA-1Na 11. oglas za prodaju cjelokupe imovine Solane „Bajo Sekulić”, po početnoj cijeni od 179 miliona eura, nije stigla nijedna ponuda.

Iz stečajne uprave agenciji Mina-business su saopštili da će naknadno donijeti odluku o uslovima, načinu i terminu naredne prodaje.

Ponude su se mogle dostavljati danas do 11 sati. Cijena ulcinjske kompanije bila je 11 miliona eura niža nego na prethodnom tenderu.

Na prodaju je bila ponuđena nepokretna i pokretna imovina koju čine zemljište, poslovne zgrade, elektroenergetski i objekti za vodu i gasovod, kanali, sve locirano u Opštini Ulcinj na površini od oko 14,5 miliona kvadrata, kao i tehnološka i kancelarijska oprema, građevinska mehanizacija i transportna sredstva.

Pravo da učestvuju na javnom nadmetanju imale su sve kompanije i građani iz zemlje i inostranstva koji su bili u obavezi da uplate depozit za učešće od jedan odsto početne cijene ili prilože garanciju poslovne banke na naznačenu vrijednost, neopozivu i naplativu na prvi poziv.

Stečajna uprava je krajem maja raspisala novi oglas za zakup tehničko-tehnološkog kompleksa preduzeća ili za poslovno-tehničku saradnju za organizovanje proizvodnje u periodu ovogodišnje i berbe soli u narednoj godini, na koji nije bilo zainteresovanih.

Sindikat Solane je prethodno zvanično odustao od zakupa fabrike, zbog velike šteta od diverzija iza kojih, kako tvrde, stoji uprava. Predstavnici Sindikata smatraju da su diverzije posljedica namjere da se spriječi organizovanje proizvodnje i opstanak preduzeća.

Solanu je od 2003. kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada EUR. Barović je početkom godine izašao iz Eurofonda i svih kompanija koje su u portfelju fonda, a time i iz Solane.

U kompaniju je 2005. godine, zbog duga od 13 hiljada eura, uveden programirani stečaj, koji nije dao rezultate, pa je početkom 2011. godine uveden klasični. Vlada je u novembru 2011. godine Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), vlasnik 73,5 odsto akcija ulcinjske Solane sakriven je iza HB Zbirnog kastodi računa 3. Fond Trend ima 5,89 odsto akcija ulcinjskog preduzeća, podgorička kompanija Flash posjeduje 5,36 odsto, a Arnad Alivodić jedan odsto. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto akcija preduzeća.

Izvor: Mina-business/ RTCG