Put u zakrpama od MZ Mr­ko­je­vi­ći do gra­nič­nog pre­la­za Su­ko­bin

September 21, 2014   | Ngjarjet - Events

Mr­ko­je­vi­ciMje­šta­ni Mje­sne za­jed­ni­ce Mr­ko­je­vi­ći ne­za­do­volj­ni su ula­ga­njem lo­kal­ne vla­sti u put­nu in­fra­struk­tu­ru. Pre­ma nji­ho­vim ri­je­či­ma, po­se­ban pro­blem go­di­na­ma pred­sta­vlja put od skre­ta­nja sa ma­gi­stra­le Bar–Ul­cinj ka Do­broj vo­di i da­lje pre­ma Ka­me­nič­kom mo­stu, gdje je gra­ni­ca sa op­šti­nom Ul­cinj. Pot­pred­sjed­nik MZ Ća­zo Ra­ške­tić na­gla­ša­va da ovaj put za­slu­žu­je da bu­de u mno­go bo­ljem sta­nju, jer ide do gra­ni­ce sa Al­ba­ni­jom.
– Ovoj put je ži­la ku­ca­vi­ca za na­šu MZ, i za­to je tre­ba­lo još i ra­ni­je kre­nu­ti u nje­go­vu re­kon­struk­ci­ju. Sva­ki dan u ljet­njem pe­ri­o­du tu­da pro­đe oko 9.000 auto­mo­bi­la, a u zim­skom pe­ri­o­du oko 2.000, pre­ko gra­nič­nog pre­la­za Su­ko­bin. Put je prilč­no ošte­ćen u pe­ri­o­du ka­da je ko­ri­šćen za tran­sport že­lje­za iz Al­ba­ni­je i ka­me­na iz Kru­ta, a nji­me su sva­ko­dnev­no pro­la­zi­li ka­mi­o­ni od 50 i vi­še to­na. Bi­li smo sprem­ni da za­bra­ni­mo pro­laz, ali nam je iz nad­le­žnog mi­ni­star­stva obe­ća­no da će po za­vr­še­nom po­slu sa­o­bra­ćaj­ni­ca bi­ti re­kon­stru­i­sa­na. Isti­na, na­kon na­šeg re­a­go­va­nja, put je po­pra­vljen, ali sa­mo ta­mo gdje su osta­le ve­će udar­ne ru­pe, što, na­ža­lost, ni­je u ono­li­kom obi­mu ko­li­ko je put uni­šten u tim pe­ri­o­du, pa su osta­le ru­pe i za­kr­pe – ob­ja­šnja­va Ra­ške­tić.
Pod­ruč­je Mr­ko­je­vi­ća se u me­đu­vre­me­nu ja­ko raz­vi­ja­lo, po­če­la je pro­da­ja pla­ce­va i iz­grad­nja stam­be­no-po­slov­nih obje­ka­ta.
– Ono ne­što što je od pu­ta osta­lo da­nas uni­šta­va­ju in­ve­sti­to­ri i iz­vo­đa­či ra­do­va, ko­ji ve­li­kim ka­mi­o­ni­ma tran­spor­tu­ju gra­đe­vin­ski ma­te­ri­jal. Ni­je se vo­di­lo ra­ču­na da su ti pu­te­vi be­to­ni­ra­ni i ni­je­su sprem­ni da se nji­ma kre­ću te­ški ko­mi­o­ni. Za­to nam je po­treb­na po­moć lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve na sa­na­ci­ji u Do­broj vo­di, Pe­ču­ri­ca­ma, Ku­nje i Go­ra­ni – ka­že on i do­da­je da je na pu­tu od Vo­lu­ji­ce do Ka­me­nič­kog mo­sta is­ko­pan 21 ka­nal pre­ko as­fal­ta.
– To ra­de po­je­din­ci za svo­je po­tre­be, bez ika­kvog pla­na i odo­bre­nja, ka­ko ko ho­će. Ra­di­lo se to i ra­ni­je, ali i da­nas, po­seb­no no­ću ka­da su ko­pa­ju ka­na­li za vo­du, stru­ju, te­le­fon… Ni­ko se za ta­ko ne­što ni­je obra­tio MZ, ni­ti je imao sa­gla­snost ne­kog op­štin­skog or­ga­na. Na­rav­no da to ni­je vra­će­no u pr­vo­bit­no sta­nje, već osta­je gru­bo po­kri­ve­no i pred­sta­vlja pro­blem za bez­bjed­nost u sa­o­bra­ća­ju, a i ošte­ću­je ma­la vo­zi­la – ka­že Ra­ške­tić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, na za­htjev MZ oba­vi­je­šte­ni su od nad­le­žnog mi­ni­star­stva da je put lo­kal­nog ka­rak­te­ra, i da je Op­šti­na du­žna da ga odr­ža­va.
– Isti­na je da je Op­šti­na ula­ga­la ne­ka sred­stva za po­prav­ku in­fra­struk­tu­re, u vi­še na­vra­ta, na naš za­htjev, a pre­ma pri­o­ri­te­ti­ma, ali ne u onoj mje­ri ko­li­ko je bi­lo po­treb­no s ob­zi­rom na ošte­će­nja. Jer, ipak tre­ba uze­ti u ob­zir da je u pi­ta­nju put ko­ji po­ve­zu­je pri­mor­je sa Al­ba­ni­jom, i ta kao što sam već re­kao, ovu­da pro­đe na hi­lja­de tu­ri­sta. Oče­ku­je­mo da će se na­kon kon­sti­tu­i­sa­nja vla­sti kre­nu­ti što pri­je u sa­na­ci­ju.
Di­rek­tor Agen­ci­je za in­ve­sti­ci­je i imo­vi­nu Vi­do Da­ba­no­vić ka­že da je za re­a­li­za­ci­ju pla­ni­ra­nih ra­do­va na as­fal­ti­ra­nju pu­te­va, in­ve­sti­ci­o­no odr­ža­va­nje pot­por­nih zi­do­va, vo­do­to­ka i obje­ka­ta svo­ji­ne Op­šti­ne, pro­gra­mom ure­đe­nja za 2014. go­di­nu pla­ni­ra­no 890.000 eura, a po­sao bi tre­ba­lo da bu­de re­a­li­zo­van pre­ko dva ob­ja­vlje­na ten­de­ra, pre­ko Di­rek­ci­je jav­nih na­bav­ki.
– Ten­der­ska ko­mi­si­ja je pr­vi ten­der za as­fal­ti­ra­nje pu­te­va ob­ja­vi­la 20. fe­bru­a­ra ove go­di­ne, ali je ob­u­sta­vljen. Po­no­vo je ob­ja­vljen 8. apri­la, a po­tom opet ob­u­sta­vljen. Raz­lo­zi za ob­u­sta­vlja­nje su po­zna­ti sa­mo ko­mi­si­ji. Ra­zu­mi­jem da se u ljet­njim mje­se­ci­ma ni­je mo­glo as­fal­ti­ra­ti, ali je ko­mi­si­ja mo­gla da okon­ča svoj dio po­sla, tj. da oda­be­re iz­vo­đa­ča ka­ko bi se za­vr­ši­lo sa­ni­ra­nje pu­te­va pla­ni­ra­no po pro­gra­mu za 2014. go­di­nu. Dru­ga ko­mi­si­ja po dru­gom ten­de­ru za pot­por­ne zi­do­ve, vo­do­to­ke i sa­o­bra­ćaj­ne sig­na­li­za­ci­je okon­ča­la je svoj dio po­sla, i već je po­sta­vlje­na ho­ri­zon­tal­na i ver­ti­kal­na sig­na­li­za­ci­ja na pro­sto­ru ci­je­le op­šti­ne. Oda­bra­nog iz­vo­đa­ča ra­do­va smo an­ga­žo­va­li da sa­ni­ra ne­ke od po­sto­je­ćih udar­nih ru­pa, i iz­vr­še­no je be­to­ni­ra­nje, ali ne i as­fal­ti­ra­nje sa­o­bra­ćaj­ni­ca. Že­lje­li smo da spri­je­či­mo even­tu­al­ne šte­te ko­je mo­gu na­sta­ti na vo­zi­li­ma na­ših su­gra­đa­na – ka­že Da­ba­no­vić.
D.S.

Za sve kri­vi ka­mi­o­ni
Ra­ške­tić po­seb­no apo­stro­fi­ra sta­nje se­o­skih pu­te­va, ko­ji su ta­ko­đe u lo­šem sta­nju, a kao po­sle­di­ca pre­vo­za gra­đe­vin­skog ma­te­ri­ja­la ve­li­kim ka­mi­o­ni­ma.
– Mah­mut Br­ka­no­vić, ina­če pred­sjed­nik MZ i vla­snik gra­đe­vin­ske fir­me, svo­jim ma­ši­na­ma je na tri-če­ti­ri mje­sta pro­ši­rio put u kri­vi­na­ma na di­o­ni­ca­ma ko­je su bi­le kri­tič­ne i gdje si se de­si­le sa­o­bra­ćaj­ne ne­sre­će sa smrt­nim is­ho­dom, Ci­je­li po­sao je ura­dio o svom tro­šku. Mje­šta­ni bi do­zvo­li­li pro­ši­re­nje pu­ta na ci­je­loj toj di­o­ni­ci uko­li­ko bi op­šti­na po­nu­di­la ade­kvat­nu ci­je­nu za nji­ho­vu imo­vi­nu – ka­že on.

Izvor: DAN