SNP Ulcinj: Plan ne zadovoljava potrebe grada

October 4, 2014   | Real Estate

Andrija-Cetkovic-SNP-ULCINJULCINj – Odbornik Pozitivne Crne Gore i poslanik te partije u Skupštini Crne Gore Dritan Abazović, na sjednici SO Ulcinj, održanoj 30. septembra, ocijenio je da su obrađivači Prostorno-urbanističkog plana zanemarili činjenicu da su Opština i građani Ulcinja naručioci tog planskog dokumenta i da u tom smislu ubuduće moraju raditi kako im se kaže. – U pitanju je jednostavna logika. Dakle, ako ja gradim kuću i želim tri spavaće sobe, nemojte me ubjeđivati da treba da imam dvije ili četiri. Vaše je da sugerišete, naše je da prihavtimo ili ne. Ovaj plan nema široku javnu podršku. Naprotiv, ima kontroverze i široko suprotstavljanje. Ima preko 200 primjedbi na koje ćete morati da odgovorite, ali ne na način da kažete: ovu prihvatamo, ovu ne prihvatamo. Jer, mi to tako ne želimo. Mi hoćemo da se naša zajednica razvija onako kako mi mislimo da treba. Zbog toga nam i treba komisija koja će odluke donositi konsenzusom – kazao je Abazović, uoči usvajanja zaključaka o PUP-u u lokalnom parlamentu.

Podsjećamo da je SO Ulcinj, kasno po podne u utorak, 30. septembra, jednoglasno usvojila set zaključaka o Nacrtu PUP-a, kojim se od obrađivača traži izmjena ponuđenih planskih rješenja, na koja su tokom dvomjesečne javne rasprave, građani i civilni sektor uputili veliki broj primjedbi. Skupština je obavezala predsjednika opštine Fatmira Đeku da, u saradnji sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja, aktivira rad i ažurira sastav savjeta i Izvršnog tima koji je sporazumom iz 2009. godine trebalo da konsenzusom dogovara predložena planska rješenja. Đeka je zaključcima obavezan da formira stručnu komisiju koja će razmatrati predloženi Nacrt PUP-a i primjedbe iznijete u toku javne rasprave i biti savjetodavno tijelo nadležnom organu i predstavnicima Savjeta i Izvršnog tima. Tokom skupštinske rasprave odbornici su skoro bili jednoglasni u ocjenama da predložena planska rješenja nijesu u interesu Ulcinja.

Odbornik SNP-a Andrija Ćetković rekao je da je sporazumom iz 2009. kojim je Opština izradu i usvajanje PUP-a prebacila u nadležnost Vlade bila predviđena komisija koja je trebalo da konsenzusom usvaja rješenja.

–Ta komisija je i obrazovana, a neki članovi sada sjede i u Skupštini. Ipak, koliko sam upoznat, ona se nije sastajala i radila ono što je trebalo, te zato danas imamo ovakav nacrt PUP-a. Sada se krivica prebacuje tamo gdje ne postoji, a jasno da je postojala mogućnost da se i te kako utiče na izradu plana. Istina, neki iz vlasti i jesu uticali u dijelu da valorizuju svoju imovinu, odnosno interese. Činjenica je da plan ne zadovoljava potrebe ovog grada, jer nije teško zaključiti da je ovo jedini primorski grad koji se razvija kao kontinentalni – rekao je, između ostalog Ćetković.

Izvor: Dan online