Albanske partije u Crnoj Gori reagovaće zbog pisanja Informera CG

October 17, 2014   | news

INFORMERAlbanske partije u Crnoj Gori najvjerovatnije će se obratiti tužilaštvu zahtjevom da se zbog, kako smatraju, rasističkog pisanja zabrani rad dnevnom listu Informer, rekao je predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca i poslanik Force Genci Nimanbegu.

Takva inicijativa biće pokrenuta zbog teksta u jučerašnjem broju tog lista pod naslovom „Šiptarska svinjarija“, u kojem je opisano okupljanje Albanaca u Ulcinju, Tuzima i Plavu, nakon fudbalske utakmice Srbija-Albanija.

“Sigurno ćemo reagovati kako bismo vidjeli da li se takvo pisanje može zaustaviti. To već prelazi u rasizam i izazivanje nacionalne netrpeljivosti. Vidjećemo koji su zakonski i drugi okviri u kojima ću djelovati kao poslanik i kao predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca “, kazao je Nimanbegu za Dan.

On je naveo da se na takvo pisanje mora reagovati i najavio obraćanje kolegijumu predsjednika Skupštine.

“Sješćemo i vidjeti koji nam mehanizmi stoje na raspolaganju. Već sam svim članovima kolegijuma predsjednika Skupštine pokazao pisanje jučerašnjeg „Informera“. Svi su podsjetili da je većina njih svaki dan meta tog lista. Ako budemo procijenili da je neophodno, ovo pitanje ćemo dodatno pokrenuti i na kolegijumu “, rekao je Nimanbegu.

On je najavio intenzivniji dijalog o tom pitanju sa ostalim kolegama iz albanskih stranaka u Crnoj Gori.

Izvor: RTCG