Dritan Abazović osudio nacionalističke ispade: Misija je da stvaramo mostove

October 18, 2014   | news

Dritan-Abazovic-pozitivnaPoslanik u Skupštini Crne Gore Dritan Abazović, osudio je govor mržnje i nacionalističke i eksteremističke ispade, koji na bilo koji način podrijevaju nacionalnu mržnju i netrpeljivost, navodeći da to nije koncept evropske Crne Gore.

“Emancipatorska misija je da stvaramo mostove, da približavamo ljude. To je teži, ali jedini put koji može da donosi mir i stabilnost i koji može region da učini mnogo progresivnijim i boljim mjestom za život”, kazao je Abazović agenciji MINA.

On je, komentarišući događaje u crnogorskim gradovima, nakon utakmice Srbija – Albanija, kazao da postoje četiri glavna faktora zbog čega se to dešava.

Abazović smatra da je prvi razlog slab sistem građanskog društva koji je izgradila Crna Gora, na kojem će, kako je kazao, država morati da poradi.

“Hvalimo se da smo multikulturna, multinacionalna zajednica, gdje funkcioniše građanska država, a vidimo da sportske utakmice ili neke druge stvari, koje nijesu direktno na našoj teritoriji, lako mogu da impliciraju suprotno. To znači da sistem nije izgrađen do kraja odnosno da je on više demagoški”, kazao je on.

Treća stvar su, kako je dodao Abazović, političke elite koje koriste takve događaje da bi sticali jeftine političke poene, “misleći da prave sebi kratkoročnu političku korist, a moraju biti svjesni da dugoročno prave štetu i sebi i čitavom društvu”.

“I četvrto, loša ekonomska situacija zbog koje su ljudi frustrirani navodi ih da budu podložni manipulacijama i svađama nacionalnog, vjerskog ili nekog drugog karaktera”, kazao je Abazović.

Kako je naveo, evropski put ne podrazumjeva nove sukobe, promjene granica i dalje širenje netrpeljivosti.

“Naprotiv, naš evropski put podrazumjeva veći stepen zajedništva, građanskog društva i stvaranje regiona u kojem krajnje granice neće biti promijenjene, ali će ostati nevidljive”, poručio je Abazović.

On smatra da su poslednja dešavanja ogroman korak unazad što se tiče evropske perspektive Balkana.

“Možda je bolje da se sa time suočimo sada da bismo više radili u budućnosti, nego da smo na tren pomislili da smo takve stvari ostavili iza sebe i da nam se to vratilo kao bumerang”, kazao je Abazović.

Kako je ocijenio, angažman države moraće da bude mnogo veći.

“Ova država nije uspjela da postigne to građansko jedinstvo u određenoj mjeri i ovo je veliki šamar svima onima koji misle da su ovakve stvari završene”, rekao je Abazović.

Izvor: CDM