Vladislav Bojović: Abazović da osudi ekstremizam u Ulcinju

October 18, 2014   | Ngjarjet - Events

Vladislav BojovicPoslanik Demokratskog frotna (DF) Vladislav Bojović kazao je danas da poslanik Dritan Abazović treba da osudi „promovisanje ekstremizma u Ulcinju“, čime bi, kako kaže on, doprinio smirivanju tenzija i afirmaciji multietničkih vrijednosti ne samo u tom gradu, već u cijeloj Crnoj Gori.

Podsjećamo, navijači fudbalske selekcije Albanije su nakon prekida meča Srbija-Albanija u znak podrške svojoj reprezentaciji slavili na ulicama Ulcinja i još nekoliko crnogorskih gradova.

Bojović je optužio predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da grubim kršenjem Poslovnika, potcjenjivanjem poslanika i privatizovanjem funkcije koju obavlja, opstruira svaki pokušaj vođenja dijaloga u Skupštini na teme od izuzetnog značaja za crnogorsko društvo.

„Tako je nakon brutalnog napada FORCE na DF, i njegove istaknute funkcionere, a povodom nacionalističkih demonstracija u Ulcinju, Malesiji i Plavu, zaustavio svaku mogućnost vođenja rasprave u Parlamentu, upućujući poslanike DF-a, kao daleko najjačeg opozicionog subjekta, da svoje stavove saopšte na konferenciji za štampu. Ovakav stepen osionosti i političke isključivosti Ranka Krivokapića u značajnoj mjeri degradira crnogorsku Skupštinu i obesmišljava funkciju poslanika, kojem se oduzima pravo da saopšti stav. Zato očekujem da predsjednik Skupštine, dokle god obavlja tu funkciju, omogući da u atmosferi parlamentarnog dijaloga raspravljamo o svim važnim pitanjima, posebno ako se odnose na eventualne prijetnje bezbjednosne prirode“, istakao je Bojović.

On je saopštio da očekuje da će se ubrzo održati sjednica Odbora za bezbjednost na kojoj će se raspravljati o narastujućim ekstremizmima, koji, kako kaže on, ozbiljno prijete da ugroze građanski koncept države Crne Gore. Toj sjednici, prema njegovim riječima, treba da prisustvuje Krivokapić, sa jasnim stavovima, koje neće filovati apstraktnim floskulama, koje su u posljednje vrijeme njegov zaštitni znak.

„ Određenje Ranka Krivokapića je značajno, jer napad FORCE na DF nije trenutak političke svakodnevice, već ima mnogo ozbiljnije i dalekosežnije konotacije. Ovo posebno nakon dodatnog pojašnjena Gencija Nimanbegua da se on ne ograđuje od saopštenja njegove stranke, već se izvinjava, i to samo Branku Raduloviću, što nije bio upoznat da će biti objavljeno“, navodi se u saopštenju Bojovića.

Poslanik DF-a objašnjava da je njemu zbog toga mnogo važnije da Dritan Abazović, kao poslanik koji promoviše građanske vrijednosti, osudi FORCIN govor mržnje usmjeren prema DF-u, jer zajedno sa FORCOM, odbor koji njega podržava, vrši vlast u Ulcinju.
“Abazovićeva osuda dešavanja u Ulcinju i promovisanja ekstremizama značajno bi doprinijela smirivanju tenzija i afirmaciji multietničkih vrijednosti ne samo u tom gradu nego u čitavoj Crnoj Gori. Uostalom, to je, vjerujem, obaveza svih nas, da branimo vrijednosti građanskog društva  i budemo nosioci tako plemenite ideje“, zaključuje se u saopštenju Bojovića.

Izvor: Analitika – Informativni Portal