Nastavlja se spor između Rekreatursa i Opštine Ulcinj

October 21, 2014   | Ngjarjet - Events

Dusko_knezevicKnežević hoće 10 miliona zbog rušenja 573 objekta

u­di­ja Pri­vred­nog su­da Mi­li­ca Po­po­vić po­zva­će na na­red­no ro­či­šte iz­me­đu Re­kre­a­tur­sa i Op­šti­ne Ul­cinj Jan­ka Jan­ko­vi­ća, ko­ji je u po­stup­ku obez­bje­đi­va­nja do­ka­za dao na­laz i do­pu­ne i iz­mje­ne na na­laz vje­šta­ka. To je od­lu­če­no na­kon ju­če­ra­šnjeg dvo­i­po­ča­sov­nog ro­či­šta u ko­jem su obje stra­ne iz­ni­je­le raz­lo­ge zbog ko­jih sma­tra­ju da tu­žba tre­ba da se usvo­ji, od­no­sno od­bi­je.
Rek­tre­a­turs, ve­ćin­sko vla­sni­štvo Du­ška Kne­že­vi­ća, tra­ži od Op­šti­ne Ul­cinj 10,5 mi­li­o­na eura zbog šte­te ko­ja je pri­je 30 go­di­na na­sta­la ru­še­njem obje­ka­ta na Ve­li­koj pla­ži, tač­ni­je 573 stam­be­ne je­di­ni­ce, ko­je su pri­je vi­še od 30 go­di­na iz­gra­di­le sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je sa Ko­so­va.
Ve­li­bor Mar­ko­vić, advo­kat Re­kre­a­tur­sa, či­ji je ve­ćin­ski pa­ket ak­ci­ja ku­pi­la Atlas gru­pa za 60 hi­lja­da ma­ra­ka, ka­zao je da je ta kom­pa­ni­ja iz­gra­di­la objek­te u skla­du sa gra­đe­vin­skom do­zvo­lom, a da je Re­pu­blič­ki ko­mi­tet za ur­ba­ni­zam, tek na­kon što su objek­ti iz­gra­đe­ni po­ni­šti­lo gra­đe­vin­sku do­zvo­lu.
– Ne­spor­no je da je do­zvo­la iz­da­ta i da je rješenje bi­lo pra­vo­sna­žno. Na­knad­no ospo­ra­va­nje do­zvo­le je bez ika­kvog uti­ca­ja na is­hod spo­ra. Po lo­gi­ci Op­šti­ne Ul­cinj is­pa­da da in­ve­sti­tor ko­ji pri­ba­vi gra­đe­vin­sku do­zvo­lu, sa­gra­di obje­kat, i sa­mo za­to što je re­pu­blič­ki nad­le­žni or­gan po­sli­je iz­grad­nje po­ni­štio tu od­lu­ku, ne­ma pra­vo na na­kna­du šte­te. To je u su­prot­no­sti sa bi­lo ko­jim pro­pi­som, a po­seb­no sa za­ko­nom o obli­ga­ci­o­nim od­no­si­ma ko­ji pro­pi­su­je od­go­vor­nost or­ga­na ko­ji je iz­dao sa­gla­snost – re­kao je Mar­ko­vić.
Advo­kat op­šti­ne Stan­ko Ma­rić uka­zi­vao je da Re­kre­a­turs ni­je imao svu do­ku­men­ta­ci­ju za do­bi­ja­nje gra­đe­vin­ske do­zvo­le, te da je sa ra­do­vi­ma po­čeo pri­je ne­go što je do­bio do­zvo­lu 5. sep­tem­bra 1979. go­di­ne. On je is­ta­kao i da je po­treb­no pro­vje­ri­ti da li je tu­ži­lac prav­ni sled­be­nik Re­kre­a­tur­sa iz Pri­šti­ne.
Ma­rić je imao i pri­go­vor na na­laz vje­šta­ka gra­đe­vin­ske stru­ke Pre­dra­ga Haj­du­ko­vi­ća. On je pro­ci­je­nio da po­ru­še­ni objek­ti na dan iz­ra­de na­la­za po tr­ži­šnoj vri­jed­no­sti iz­no­se 11,1 mi­li­on eura, a po gra­đe­vin­skoj šest mi­li­o­na. Ma­rić je tra­žio od vje­šta­ka da uzme u ob­zir sta­nje obje­ka­ta, ko­ji su, ka­ko je ka­zao, bi­li ru­i­ni­ra­ni, me­đu­tim Haj­du­ko­vić je na­veo da su mu po­treb­ni ne­do­sta­ci po po­zi­ci­ja­ma i obi­mu ra­do­va za sva­ki od 573 objek­ta.
Mar­ko­vić je od­go­vo­rio da objek­ti ni­je­su bi­li ru­i­ni­ra­ni po­lo­vi­nom 1980. go­di­ne, ka­da je do­ne­se­na od­lu­ka o ob­u­sta­vi ra­do­va.
– Tri go­di­ne na­kon to­ga bio je ze­mljo­tres, pa su gra­đa­ni Ul­ci­nja ko­ji­ma su ku­će po­ru­še­ne smje­šte­ni u te objek­te – na­veo je Mar­ko­vić.
Ma­rić je tra­žio i da se utvr­di po­sto­ja­nje ak­tiv­ne i pa­siv­ne le­gi­ti­ma­ci­je i do­dao da je ra­no za na­laz vje­šta­ka, dok se to ne utvr­di.
Na­red­no ro­či­šte je za­ka­za­no za 3. de­cem­bar.
D.M.

Po­sla­ni­ci u su­du

Ro­či­štu su pri­su­stvo­li po­sla­ni­ci Dri­tan Aba­zo­vić (Po­zi­tiv­na) i Gen­ci Ni­man­be­gu (For­ca), či­je su par­ti­je na vla­sti u Ul­ci­nju. Gra­do­na­čel­nik Fat­mir Đe­ka (DP), ko­ji je bio na pret­hod­nom ro­či­štu u sep­tem­bru, ju­če ni­je pri­su­stvo­vao su­đe­nju.

Izvor: DAN