Ca­ku­li: Maslinjaci prazni zbog lošeg roda

November 1, 2014   | news

Morsko-Dobro-CakuliVrijeme je berbe, ali za maslinare neće biti mnogo posla jer je ove godine rod slab. Rijetki su maslinjaci gdje će se nešto ubrati, a u pitanju je količina od koje će se dobiti tek nešto ulja, što neće biti dovoljno ni za kućne potrebe proizvođača, kažu maslinari iz Boke Kotorske i Ulcinja.

Izvršna direktorka Maslinarskog društva Boka Vesna Đukić i Džaudet Cakuli, predsjednik Udrženja maslinara iz Ulcinja, kazali su za Portal Analitika da su loše vrijeme i štetočine učinili da i ova godina za crnogorske maslinare bude loša.

Masline su počele da se beru ranije nego prošlih godina, a sve je to zbog ovakvog vremena, a i štetočine nanose velike štete maslinjacima, tako da smo prvu berbu, više oglednu da bi vidjeli u kakvom su stanju plodovi, imali početkom oktobra. Sljedeća je bila nakon desetak dana, ali ploda je malo tako da ne možemo biti zadovoljni, kaže Đukić.

Ona ističe da je bilo loše vrijeme, mnogo kiše još od kada je maslina počela da cvjeta, pa do trenutka kada je počela da zri, što je učinilo da rod podbaci.

Ovogodišnjim rodom nijesu zadovoljni ni ulcinjski maslinari, a predsjednik njihovog Udruženja Džaudet Cakuli kaže za Portal Analitika da je ubrano vrlo malo, jer je maslina opadala prije nego što je sazrela.

“Da je bilo roda ovi dani bi bili odlični za berbu, ali posla će biti samo u dva do tri maslinjaka. Sa dvjesta stabala ja ove godine neću ubrati gotovo ništa,” kaže o ovogodišnjem lošem rodu Cakuli.

Analitika – Informativni Portal