Op­šti­na Ul­cinj za 1,2 miliona kredita daju 30 hiljada kvadrata Atlas Banci

November 7, 2014   | news

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp­šti­na Ul­cinj će u ci­lju re­a­li­za­ci­je kre­di­ta od 1,2 mi­li­o­na od Atlas ban­ke, mo­ra­ti pod hi­po­te­ku da sta­vi vi­še od 30 hi­lja­da kva­dra­ta naj­a­trak­tiv­ni­je imo­vi­ne. To je epi­log vi­še­mje­seč­nih pre­go­vo­ra čel­ni­ka lo­kal­ne upra­ve sa pred­stav­ni­ci­ma Atlas ban­ke. Uko­li­ko do­go­vor odo­bri lo­kal­ni par­la­ment, ko­ji tim po­vo­dom van­red­no za­sje­da da­nas, pod hi­po­te­kom će se na­ći 17.506 kva­dra­ta u Ul­cinj­skom po­lju, dvi­je par­ce­le po sko­ro 900 kav­da­ra­ta u ka­ta­star­skoj op­šti­ni Ul­cinj, vi­še lo­ka­ci­ja u sa­mom gra­du po­vr­ši­ne od 37 do 252 kva­dra­ta, kao i šu­ma pr­ve kla­se po­vr­ši­ne od 10.918 kva­dra­ta. Ve­ći­na ovih po­sje­da u vla­sni­štvu Op­šti­ne na­la­zi se na naj­a­trak­tiv­ni­jim lo­ka­li­te­ti­ma: na­se­lji­ma Pi­nješ i Đe­ra­ne, u bli­zi­ni Sta­rog gra­da, kao i u sa­mom cen­tru gra­da. Me­đu po­nu­đe­nom imo­vi­nom su i ze­mlji­šte is­pod ne­ka­dašnjg bi­o­sko­pa, ko­ji go­di­na­ma pro­pa­da pre­pu­šte­no zu­bu vre­me­na, kao i ve­li­ki plac sa sje­ver­no­i­stoč­ne stra­ne drev­ne tvr­đa­ve.
Ina­če, Op­šti­na Ul­cinj još od ju­na po­ku­ša­va da se kre­dit­no za­du­ži ka­ko bi dje­li­mič­no sa­ni­ra­la fi­nan­sij­ske pro­ble­me. Od­lu­ka o kre­dit­nom za­du­že­nju usvo­je­na je pri­je vi­še od pet mje­se­ci, na­kon što je pret­hod­no do­bi­je­na sa­gla­snost re­so­r­nog mi­ni­star­stva. Od­mah po­sli­je od­lu­ke SO Ul­cinj, Vla­da od­no­sno Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja do­pi­som je tra­ži­lo kom­plet­nu do­ku­men­ta­ci­ju o za­du­že­nju, jer je u me­đu­vre­me­nu Atlas ban­ka pro­mi­je­ni­la ne­ke od uslo­va kre­di­ta. Ban­ka je pr­vo od­u­sta­la od da­va­nja kre­dit­nog za­du­že­nja, a po­tom se pre­mi­šlja­la oko uslo­va ko­je je po­nu­di­la. Na­kon kon­ta­ka­ta čel­ni­ka lo­kal­ne upra­ve do­šlo je do pro­mje­na ve­za­no za grejs pe­ri­od ko­ji je utvr­đen na tri mje­se­ca. Usli­je­di­la su uslo­vlja­va­nja oko hi­po­te­ke jer su, pre­ma ne­po­tvr­đe­nim in­for­ma­ci­ja­ma, iz ban­ke kao za­log tra­ži­li ne­ke objek­te u vla­sni­štvu Op­šti­ne. U me­đu­vre­me­nu, iz­vor „Da­na” iz lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve sa­op­štio je da ban­ka za­te­že odo­bra­va­nje tra­že­nih fi­nan­sij­skih sred­sta­va zbog slu­ča­ja „K1”, u ko­me Atlas gru­pa od Op­šti­ne po­ku­ša­va da na­pla­ti 10, 5 mi­li­o­na eura na ime od­šte­te za po­ru­še­no na­se­lje Sin­di­ka­ta Ko­so­va na Ve­li­koj pla­ži. Fir­ma „Re­kre­a­turs”, ko­ju je ka­sni­je na ber­zi ku­pi­la Atlas gru­pa tu­ži­la je op­šti­nu Ul­cinj zbog ru­še­nja, pri­je tri de­ce­ni­je obje­ka­ta či­je je ukla­nja­nje rje­še­njem na­lo­žio ta­da­šnji Re­pu­blič­ki ko­mi­tet za ur­ba­ni­zam i gra­đe­vi­nar­stvo.
Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za bu­džet i fi­nan­si­je Val­det Adže­mo­vić po­tvr­dio je ju­če „Da­nu” da je Atlas ban­ci po­nu­đe­na naj­a­trak­tiv­ni­ja imo­vi­na ko­jom Op­šti­na ras­po­la­že.
– Bi­li smo pri­nu­đe­ni da po­nu­di­mo imo­vi­nu ko­ja je ban­ci in­te­re­sant­na, ka­ko bi­smo obez­bi­je­di­li kre­dit. Uglav­nom se ra­di o imo­vi­ni ko­ja je po­kri­ve­na plan­skom do­ku­me­na­ta­ci­jom, a nje­na vri­jed­nost pro­ci­je­nje­na je na pre­ko 2, 67 mi­li­o­na eura – ka­zao je Adže­mo­vić i do­dao da je Op­šti­ni kre­dit neo­p­ho­dan ka­ko bi se iz­mi­ri­le za­ra­de za­po­sle­ni­ma u ad­mi­ni­stra­ci­ji i jav­nim pred­u­ze­ći­ma.
– Ako sve bu­de ka­ko je pla­ni­ra­no, kre­dit će bi­ti re­a­li­zo­van za mje­sec da­na. Ot­pla­ći­va­će se u pe­ri­o­du od se­dam go­di­na, uz ka­mat­nu sto­pu od de­vet pro­ce­na­ta, a mje­seč­ni anu­i­tet će iz­no­si­ti dva­de­se­tak hi­lja­da eura. Dio sred­sta­va pla­ni­ran je za ot­prem­ni­ne za­po­sle­ni­ma, ko­ji su pred pen­zi­jom ili su teh­no­lo­ški vi­šak, kao i za iz­mi­ri­va­nje ra­ni­je ugo­vo­re­nih oba­ve­za ko­je pro­sti­ču iz sud­skih od­lu­ka – po­ja­snio je Adže­mo­vić.
On ni­je že­lio da ko­men­ta­ri­še zbog če­ga se pro­ces kre­dit­nog za­du­že­nja ote­gao na vi­še od pet mje­se­ci. In­te­re­sant­no je da je za mi­li­on­sko za­du­že­nje Op­šti­na apli­ci­ra­la kod vi­še ba­na­ka, ali je je­di­no Atlas ban­ka pri­hva­ti­la da pre­go­va­ra oko uslo­va. Iz­ja­šnja­va­nje lo­kal­nog par­la­men­ta o pred­lo­gu od­lu­ke o hi­po­te­ci za­ka­za­no je za da­nas u 14 ča­so­va.
M.K.

Ćet­ko­vić: Op­šti­na ni­je u sta­nju da vra­ća kre­di­te

Pred­sjed­nik OO SNP-a An­dri­ja Ćet­ko­vić oci­je­nio je da je s ob­zi­rom na kre­dit­nu za­du­že­nost Op­šti­ne i pri­spje­le oba­ve­ze ja­sno da lo­kal­na sa­mo­u­pra­va ne­će mo­ći da ser­vi­si­ra pla­ni­ra­ne kre­dit­ne oba­ve­ze.
– Lo­gič­no je oče­ki­va­ti da će ban­ci pri­pa­sti sve atrak­tiv­ne lo­ka­ci­je ko­je se nu­de pod hi­po­te­ku jer će na­red­nih 10 go­di­na pri­spje­le kre­dit­ne oba­ve­ze bi­ti oko 650 hi­lja­da eura na go­di­šnjem ni­vou– ka­zao je Ćet­ko­vić.
On sma­tra da se pla­ni­ra­nim kre­di­tom ne mo­že is­pra­vi­ti ne­sa­vje­sno po­slo­va­nje lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve i jav­nih pred­u­ze­ća.
– Ne mo­gu se sa­ni­ra­ti ni po­sle­di­ce par­tij­skog za­po­šlja­va­nja, ko­je se spro­vo­di po­sled­njih po­la go­di­ne. Kre­di­tom se pro­ble­mi sa­mo od­la­žu i iz­vje­sno je da se ne­će mo­ći da se vra­te zbog ja­sno vi­dlji­ve ne­a­žur­no­sti u na­pla­ti iz­vor­nih pri­ho­da – re­kao je Ćet­ko­vić.

Pla­te ka­sne od 6 do 16 mje­se­ci

S ob­zi­rom na to da su za­o­sta­le za­ra­de tre­nut­no naj­ve­ći pro­blem u lo­kla­noj sa­mo­u­pra­vi, ne zna se ka­ko će na ka­šnje­nje kre­di­ta re­a­go­va­ti za­po­sle­ni, po­seb­no u jav­nim pred­u­ze­ći­ma. Rad­ni­ci su po­sled­njih mje­se­ci u ne­ko­li­ko na­vra­ta štraj­ko­va­li tra­že­ći is­pla­tu za­ra­da i do­pri­no­sa. Svje­sni da će pla­ta bi­ti jed­no ako bu­de kre­di­ta, nje­go­vu re­a­li­za­ci­ju če­ka­ju kao oze­bli sun­ce. Pred­sjed­nik Op­šti­ne Fat­mir Đe­ka je­dva je uoči se­zo­ne uspio da smi­ri rad­ni­ke JP Vo­do­vod i JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti obe­ćav­ši da će do­bi­ti pla­te po­čet­kom ju­la. Ina­če, u za­vi­sno­sti od pred­u­ze­ća rad­ni­ci­ma pla­te ka­sne od 6 do 16 mje­se­ci.

Izvor: DAN