Dritan Abazovic: Formiranje pokreta moguće do Nove godine

November 11, 2014   | news

dritan-abazoviq-Građanski pokret, novi politički subjekt koji će biti utemeljen na evropskim vrijednostima i čiji će se program bazirati na ekonomiji, trebalo bi da bude formiran do Nove godine, najavio je poslanik Dritan Abazović.

„Moj optimistički scenario je da ovaj pokret svoje jasne konture dobije do Nove godine“, kazao je Abazović agenciji MINA.

On je rekao da neće biti „ništa strašno“ ako se to i ne desi do tada.

„Smatram da je 50 dana sasvim dovoljno da prvo vidimo koji će ljudi tu biti, a onda da taj pokret dobije ime i da bude prepoznat po nekom osnovnom manifestu koji će biti prezentovan građanima“, pojasnio je Abazović.

To, kako je kazao, više nije samo nicijativa, već se intenzivno preduzimaju aktivnosti formiranja građanskog pokreta.

„Mi smo to zamislili kao jedno, što je moguće šire, građansko udruživanje, bez neke stroge partijske strukture, ali na jasnim osnovama i principima“, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, tri su glavne odrednice koje bi trebalo da budu vodilja svakom građaninu koji bi, volonterski ili kao aktivista, želio da podrži pokret, i oko toga nije bilo spora u dosadašnjim pregovorima.

„To su građanski koncept države, smjena vlasti kao preduslov pune demokratije i prevazilaženja tranzicije, i posvećenost integracionim procesima i evroatlantskim vrijednostima. Svako kome su ovi principi prihvatljivi, biće više nego dobrodošao u pokret, ali ostaje da se preciziraju i druge stvari“, naveo je Abazović.

On je naglasio da će poseban akcenat biti stavljen na ekonomiju.

„Mislimo da je životni standard ono što najviše tangira građane, i želimo da naš pokret bude prepoznat kao grupacija koja će imati vrlo jasan ekonomski program i plan razvoja Crne Gore i koji će, osim kritike, moći da ponudi alternativna rješenja za izlazak iz ove nezavidne situacije“, precizirao je Abazović.

On je pojasnio da pokret neće imati partijsku infrastrukturu, koja podrazumijeva strogo članstvo, glavne odbore, predsjedništvo, ali će imati organe koji će podrazumijevati odgovornost određenih osoba.

„Pokret će biti politički subjekt koji će, ukoliko sve bude kako je planirano, u startu imati najmanje dva poslanika i sedam odbornika“, kazao je Abazović.

Kako je naveo, misija tog pokreta do parlamentarnih izbora biće da se omasovi, „i da okupi sve druge subjekte, bilo stranke, civilni sektor ili pojedince, koji su posvećeni ovim principima, radi eventualnog zajedničkog nastupa.“

„Dosadašnji tok razgovora naišao je na veliko odobravanje, nijesmo još našli zatvorena vrata. Vjerovatno nećemo moći okupiti preveliki broj subjekata, ali možda to u početnoj fazi i nije loše“, rekao je Abazović.

Većina ljudi, kako je kazao, želi da vidi konkretne programske odrednice i ko će personifikovati taj pokret.

Abazović nije želio da precizira sa kim su razgovarali, navodeći da je „vrlo širok taj dijapazon“.

„Mogu da potvrdim da razgovaramo sa ljudima iz civilnog sektora i sa pojedinim političkim subjektima. Ne bih sada, u ovoj fazi, da otkrivam imena, prije svega radi zaštite tih ljudi“, pojasnio je on.

Abazović je kazao da iza cijele inicijative stoje bivši članovi Pozitivne Crne Gore, ali, kako je naglasio, ne samo oni.

„Glavna poruka koju želim da uputim je da mi, bivši članovi Pozitivne, ni na koji način ne uslovljavamo nikoga u cilju pristupanja pokretu. Rraspoloženi smo da razgovaramo sa svima, i nemamo nikakve specijalne ni uslove ni zahtjeve“, naglasio je on.

To, kako je naveo, podrazumijeva da je svako dobrodošao.

„Cilj nam je da napravimo kvalitetnu grupu, koja će kasnije moći da se proširuje i da bude prepoznata kao prava alternativa vlasti u Crnoj Gori. A ako u njoj ne bude više nijedan bivši član Pozitivne, mi sa tim nemamo nikakav problem“, poručio je Abazović.

Izvor: (Mina) -RTCG