CZIP: Savjet Evrope zahtijeva od Vlade Crne Gore da zaštite ulcinjsku solanu

November 11, 2014   | news

ulcinjska-solana-raj-za-ptice-2Centar za zaštitu i proučavanje ptica je saopštio da je Savjet Evrope podsjetio Ministarstvo turizma i održivog razvoja na obavezu zaštite Ulcinjske solane, na šta se Vlada obavezala jula 2012. godine, donošenjem Amandmana na Prostorni plan Crne Gore do 2020.

Kako se navodi u saopštenju CZIP-a, iz Savjeta Evrope napominju da Ulcinjska Solana ne samo da je jedno od najvažnijih gnijezdilišta i zimovališta na Jadranskom migratornom koridoru, već je i klasifikovana kao Međunarodno značajno područje za boravak ptica i kandidat za Emerald stanište.

Zvanični status kandidata za Emerald stanište, dodijeljen Velikoj plaži sa Ulcinjskom solanom svjedoči o važnosti staništa za evropski biodiverzitet i obavezuje nacionalne vlasti da “preduzmu neophodne mjere za zaštitu i očuvanje sa ciljem da se održavaju ekološke karakteristike Emerald staništa ” do njihovog punopravnog uključenja u Emnerald mrežu, za kandidate za Emerald staništa i smjernice za kriterijume za njihovu nominaciju.

Amandman na Prostorni plan donešen je nakon reakcije savjeta Evrope na objavu planova za isušivanje solane u cilju izgradnje tiurističkih kompleksa.

U CZIP-u Kažu da iz Savjeta Evrope zahtijevaju od Vlade Crne Gore informacije da li se što promijenilo u dijelu zaštite solane od perioda donošenja zakonskog akta do danas.

– Solana je zlatna koka Crne Gore i ona je najbolji pokazatelj da ekonomija i ekologija mogu zajedno. S obzirom na to da se radi o vještačkom ekosistemu očuvanje biodiverziteta apsolutno zavisi od funkcionisanja solane kao fabrike soli. S obzirom na veliku površinu, na solani postoji mogućnost organizovanja, pored posmatranja ptica, više vidova eko turizma (biciklizam, šetnja, trčaje), uključujući i zdravstveni turizam, spa centar. Uslov svih uslova za unaprijeđenje ekonomske situacije na solani je da ona nastavi da proizvodi so kao zaštićeno područje. Poruku iz Savjeta Evrope treba ozbiljno shvatiti – kao zahtjev da Vlada učini nešto za zaštitu solane, rekao je Darko Saveljić, ornitolog.

Izvor: Analitika – Informativni Portal