Albanci u Ulcinju protestuju zbog diskriminacije u obrazovanja – Video

November 14, 2014   | news

Albanci u Ulcinju protestuju zbog diskriminacije u obrazovanja-Više od 100 Albanaca okupilo se danas ispred zgrade opštine Ulcinj na protestu “Stop diskriminaciji”, izražavajući nezadovoljstvo sadržajem udžbenika na albanskom jeziku.

Inicijator okupljanja, nekadašnji novinar Gzim Ibroči rekao je da su roditelji nezadovoljni sadržajem udžbenika na albanskom jeziku, jer njihova djeca iz njih teško mogu nešto da nauče o istoriji i tradiciji autohtonog albanskog naroda u Crnoj Gori.

“Recimo, od 130 stranica istorije za šesti ili sedmi razred, samo jedna je posvećena Albancima. Neka uče naša djeca i o istoriji Crne Gore ili južnih Slovena, ali hoćemo da nešto znaju i o svojoj istoriji”, rekao je Ibroči.

On tvrdi da skoro nijedan udžbenik nije usklađen, niti adekvatan stvarnom obrazovanju na albanskom jeziku.Peticiju protiv diskriminacije do podneva je potpisalo više od 350 mještana.Ibroči je najavio da će peticiju uputiti resornom ministarstvu, Nacionalnom savjetu Albanaca i nacionalnim partijama.

Protestu su, između ostalih, prisustvovali predsjednik opštine Ulcinj Fatmir Đeka sa saradnicima, poslanik Dritan Abazović i lider Demokratskog saveza Mehmet Bardhi.

Izvor: Rtvbn