Zaposleni u Opštini Ulcinj prijete blokadom opštinskog računa

November 22, 2014   | news

Opstina-Ulcinj_Komuna-e-Ulqinit_presjednikSin­di­kal­na or­ga­ni­za­ci­ja or­ga­na lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve upu­ti­la je za­htjev pred­sjed­ni­ku op­šti­ne Ul­cinj Fat­mi­ru Đe­ki da se od kre­di­ta od mi­li­on i dvje­sta hi­lja­da eura, ko­ji se oče­ku­je od Atlas ban­ke, za­po­sle­ni­ma u Op­šti­ni is­pla­te sve za­o­sta­le pla­te. U pro­tiv­nom rad­ni­ci će na osno­vu mje­seč­nih iz­vje­šta­ja o pla­ta­ma pod­ni­je­ti sud­skim iz­vr­ši­o­ci­ma za­htje­ve za pri­nud­nu na­pla­tu za­ra­da i blo­ka­du ži­ro ra­ču­na, sa­zna­je „Dan”. Rad­ni­ci su pri­je ne­ko­li­ko da­na tim po­vo­dom odr­ža­li sa­sta­nak na ko­me su glav­ne te­me bi­le: te­žak ma­te­ri­jal­ni po­lo­žaj za­po­sle­nih zbog ne­iz­mi­re­nih za­ra­da, ne­za­ko­ni­to uma­nje­ni lič­ni do­ho­ci, ka­šnje­nje re­or­ga­ni­za­ci­je jav­nih pred­u­ze­ća ko­ji­ma op­šti­na pla­ni­ra upla­te sred­stvi­ma iz kre­di­ta, te za­htjev za uvid u spe­ci­fi­ka­ci­ju tro­ško­va na­kna­de za slu­žbe­na pu­to­va­nja i re­pre­zen­ta­ci­ju u 2014. go­di­ni. Oni tra­že da im se iz­mi­re za­ra­de za po­lo­vi­nu ma­ja, jun, jul, av­gust, sep­tem­bar i ok­to­bar i upo­zo­ra­va­ju da će tra­ži­ti pri­nud­nu na­pla­tu uko­li­ko im se ne udo­vo­lji.
– Mo­li­mo vas, pred­sjed­ni­če, da ne do­vo­di­mo rad­ni­ke u ova­kvu si­tu­a­ci­ju i da se ne vr­ši blo­ka­da ži­ro ra­ču­na bu­dže­ta Op­šti­ne Ul­cinj, da ra­zu­mi­je­te nji­ho­ve po­tre­be iz raz­lo­ga što su svi oni kre­dit­no za­du­že­ni, a kod sva­ke ne­u­pla­će­ne ra­te kre­di­ta pla­ća­ju re­dov­nu i za­te­znu ka­ma­tu, a ta­ko­đe se i sred­stva na­pla­ću­ju od ži­ra­na­ta, što do­vo­di do ljut­nje i ras­ki­da mno­gih pri­ja­telj­sta­va. Pred­la­že­mo da iz odo­bre­nog kre­di­ta iz­vr­ši­te upla­tu ne­is­pla­će­nih lič­nih do­ho­da­ka slu­žbe­ni­ci­ma i na­mje­šte­ni­ci­ma. Že­lje­li bi­smo da bu­de­mo do­bri part­ne­ri i da pro­ble­me rje­ša­va­mo to­le­rant­no i po­šte­no. U su­prot­nom, pri­nu­đe­ni smo da svo­je lič­ne do­hot­ke na­pla­ti­mo ka­ko je pred­vi­đe­no čla­nom 84 Za­ko­na o ra­du – na­vo­di se u do­ku­men­tu ko­ji je Fat­mi­ru Đe­ki upu­ti­la se­kre­tar Sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve De­san­ka Klja­je­vić.
Da za­po­sle­ni in­si­sti­ra­ju da im se iz­mi­re sva du­go­va­nja po­tvr­dio je i no­vo­i­za­bra­ni pred­sjed­nik Sin­di­ka­ta lo­kal­ne upra­ve Lu­ka Mar­ni­ko­vić.
– Odr­ža­li smo sa­sta­nak na ko­jem smo usvo­ji­li od­re­đe­ne za­ključ­ke na osno­vu ko­jih je upu­ćen do­pis pred­sjed­ni­ku Op­šti­ne. Od­go­vor ni­je­smo do­bi­li, ali usko­ro bi tre­ba­lo da se sa­sta­ne­mo i raz­go­va­ra­mo o pro­ble­mi­ma i na­šim za­htje­vi­ma. Že­li­mo da nam se iz­mi­ri dug i sma­tra­mo da se kre­dit­na sred­stva ne smi­ju tro­ši­ti u ne­ke dru­ge svr­he kao što je pla­ni­ra­no – ka­zao je Mar­ni­ko­vić.
Pod­sje­ti­mo, Op­šti­na Ul­cinj još od ju­na po­ku­ša­va da se kre­dit­no za­du­ži kod Atlas ban­ke ka­ko bi dje­li­mič­no sa­ni­ra­la fi­nan­sij­ske pro­ble­me. Od­lu­ka o kre­dit­nom za­du­že­nju usvo­je­na je pri­je vi­še od pet mje­se­ci, a ne­dav­no je usvo­je­na i Od­lu­ka o hi­po­te­ci ko­jom se sa vi­še od 30 hi­lja­da kva­dra­ta naj­a­trak­tiv­ni­je imo­vi­ne ga­ran­tu­je za tra­že­nih mi­li­on i 200 hi­lja­da eura. Pre­ma pla­nu ko­ri­šće­nja kre­di­ta ko­ji je Op­šti­na do­sta­vi­la Mi­ni­star­stvu fi­nan­si­ja, od­no­sno Di­rek­ci­ji za upra­vlja­nje du­gom rad­ni­ci bi tre­ba­lo da do­bi­ju 474 hi­lja­de eura što je do­volj­no za dvi­je do tri za­o­sta­le za­ra­de. Osta­tak nov­ca pred­vi­đen je za jav­na pred­u­ze­ća (350 hi­lja­da eura), po­li­tič­ke par­ti­je (21 hi­lja­du eura), od­bor­ni­ke ( 34 hi­lja­de eura) i do­ba­vlja­če (319 hi­lja­da eura).
Sin­di­kal­na or­ga­ni­za­ci­ja od pr­vog čo­vje­ka Op­šti­ne tra­ži i da se po Za­ko­nu o una­pre­đe­nju po­slov­nog am­bi­jen­ta, shod­no čla­nu 51, 13 st. 2, iz­vr­ši re­or­ga­ni­za­ci­ja jav­nih pred­u­ze­ća, utvr­di pro­ce­nat na­pla­te oba­ve­za i ras­ho­da u na­ve­de­nim pred­u­ze­ći­ma, utvr­di za­ko­ni­tost fi­nan­si­ra­nja oba­ve­za pre­ma jav­nim pred­u­ze­ći­ma i da se iz­vr­ši kon­tro­la sklo­plje­nih ugo­vo­ra iz­me­đu or­ga­na lo­kal­ne upra­ve i jav­nih pred­u­ze­ća i za­ko­ni­tost istih. Sma­tra­ju da bi i po­red lo­še si­tu­a­ci­je zbog ne­is­pla­će­nih lič­nih do­ho­da­ka rad­ni­ci­ma, jav­na pred­u­ze­ća tre­ba­lo da obez­bi­je­de sred­stva iz svo­jih iz­vo­ra za pod­mi­re­nje lič­nih do­ho­da­ka.
– Čak i ako se usmje­re sred­stva jav­nom pred­u­ze­ću, Op­šti­na kao osni­vač, ta sred­stva tre­ba da da na pri­vre­me­no ko­ri­šće­nje na osno­vu pro­gra­ma, jer po­sto­ji re­a­lan ri­zik da te fir­me ban­kro­ti­ra­ju i pri­va­ti­zu­ju se pod ve­o­ma ne­po­volj­nim uslo­vi­ma za Op­šti­nu. Na­ža­lost, ta­kvu lo­šu prak­su Op­šti­na Ul­cinj ima sa biv­šim dru­štve­nim fir­ma­ma, gdje iako je bi­la osni­vač, na da­na­šnji dan ne­ma ni­ka­kvog udje­la, čak pla­ća i vra­ća ze­mlji­šte biv­šim vla­sni­ci­ma, či­ju imo­vi­nu je po­klo­ni­la pri­li­kom pri­va­ti­za­ci­je – na­vo­di se u pi­smu Đe­ki.
Ko­me­na­tar po­vom rad­nič­kih za­htje­va ju­če ni­je­smo mo­gli do­bi­ti od pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne, jer on ni­je od­go­va­rao na po­zi­ve „Da­na”.M.Kne­že­vić

Iz­vje­štaj o re­pre­zen­ta­ci­ji i put­nim tro­ško­vi­ma

Po­red za­htje­va za is­pla­tu du­go­va­nja, rad­ni­ci lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve od pred­sjed­ni­ka op­šti­ne oče­ku­ju da se ra­ci­o­na­li­zu­je po­tro­šnja, na­ro­či­to na­bav­ka in­ven­ta­ra i dru­gog po­tro­šnog ma­te­ri­ja­la, kao i tro­ško­vi re­pre­zen­ta­ci­je i put­ni tro­ško­vi. Za­po­sle­ni tra­že da im se do­sta­vi in­for­ma­ci­ja o na­ve­de­nim tro­ško­vi­ma sa spe­ci­fi­ka­ci­jom, iz raz­lo­ga što, ka­ko tvr­de, ti tro­ško­vi mo­ra­ju da bu­du tran­spa­ren­ti i obje­lo­da­nje­ni rad­ni­ci or­ga­na lo­kal­ne upra­ve, što je i pred­vi­đe­no po­zi­tiv­nim za­kon­skim pro­pi­si­ma.

Ne­za­ko­ni­to sma­nje­ne pla­te

Po tu­žbi 23 rad­ni­ka lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, Uprav­ni sud je 4. no­vem­bra do­nio pre­su­du ko­jom je kao ne­za­ko­ni­tu po­ni­štio od­lu­ku Op­šti­ne o uma­nje­nju ko­je­fi­ci­jen­ta za ob­ra­čun ra­da. Shod­no toj pre­su­di za­po­sle­ni oče­ku­ju da Ko­mi­si­ja za žal­be Op­šti­ne Ul­cinj, naj­ka­sni­je u ro­ku od 15 da­na od da­na pri­je­ma pre­su­de, do­ne­se no­vi akt i iz­vr­ši is­pla­tu raz­li­ke ne­za­ko­ni­to uma­nje­nih lič­nih do­ho­da­ka od da­na uma­nje­nja, sa re­dov­nom i za­te­znom ka­ma­tom, pod pri­jet­njom Ustav­ne tu­žbe.

Izvor: DAN