Bivši radnici „Otranta” zbog različitih presuda ne mogu da se naplate

December 11, 2014   | news

???????????????????????????????Pred­stav­ni­ci sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je ho­te­la „Otrant” upu­ti­li su ju­če pred­sjed­ni­ku SO Ul­cinj Fu­a­du Ha­dži­be­ti­ju za­htjev da pro­blem 57 rad­ni­ka ho­te­la, ko­ji su če­ti­ri go­di­ne bez po­sla, uvr­sti u dnev­ni red skup­štin­skog za­sje­da­nja.
Na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re u Op­štin­skom sin­di­kal­nom po­vje­re­ni­štvu pred­sjed­nik Sin­di­ka­ta Otran­ta Mu­za­fer Su­ljo­vić ka­zao je da su se rad­ni­ci obra­ća­li svim re­le­vant­nim in­sti­tu­ci­ja­ma i tra­ži­li da se ri­je­še nji­ho­vi za­htje­vi, ali da je re­ak­ci­ja nad­le­žnih iz­o­sta­la.
– I po­red vo­lje ko­ju su po­ka­za­li po­je­din­ci i svih ob­li­ka sin­di­kal­ne bor­be ko­ju vo­di­mo već sko­ro če­ti­ri go­di­ne, do da­nas ni je­dan je­di­ni pro­blem ni­je ri­je­šen, ni­je­dan cent ni­je upla­ćen na na­še ra­ču­ne, ni­su nam za­klju­če­ne knji­ži­ce i ni­ko od rad­ni­ka ne mo­že u pen­zi­ju ni na bi­ro ra­da – re­kao je Su­ljo­vić.
Ho­tel „Otrant“ je za 2,5 mi­li­o­na eura 2004. pro­dat ru­skoj kom­pa­ni­ji „Bar­kli SK“, ko­ja je pre­i­me­no­va­na u „Bar­kli Mon­te­ne­gro“, na­kon što je u HTP „Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra“ uve­den ste­čaj zbog du­ga od 231.000 eura pre­ma Elek­tro­pri­vre­di. Vla­snik ho­te­la od no­vem­bra 2011. po­sta­la je švaj­car­ska ban­ka NLB in­ter­fi­nans za 10,6 mi­li­o­na eura, jer joj „Bar­kli Mon­te­ne­gro“ ni­je vra­tio kre­dit od 9,4 mi­li­o­na. Ho­tel je na­kon to­ga iz­dat u za­kup ul­cinj­skoj fir­mi „Ar­gos“, ko­ja je u apri­lu pro­šle go­di­ne po­sta­la nje­gov vla­snik za 10,6 mi­li­o­na ko­je tre­ba da pla­ti u 20 ra­ta. Me­đu­tim, ta kom­pa­ni­ja pre­u­ze­la je sa­mo ne­ko­li­ko rad­ni­ka, dok je ve­ći­na osta­la na uli­ci.
Su­ljo­vić je pod­sje­tio da su rad­ni­ci do­bi­li spor sa NLB in­ter­fi­nan­som ko­jem je sud na­lo­žio da rad­ni­ci­ma is­pla­ti du­go­va­nja od mo­men­ta pre­u­zi­ma­nja ho­te­la, ali je u po­no­vlje­nom po­stup­ku pred Osnov­nim su­dom u Ul­ci­nju, ko­ji je ne­dav­no okon­čan, tu­žbe­ni za­htjev usvo­jen dje­li­mič­no i od­no­si se na is­pla­tu za­ra­da od sep­tem­bra do de­cem­bra 2011, što je oba­ve­za kom­pa­ni­je „Bar­kli Mon­te­ne­gro“.
– Sma­tra­mo da je ova­kav stav su­da po­gre­šan i ne­lo­gi­čan, jer so­li­dar­na od­go­vor­nost ob­u­hva­ta pod­jed­na­ko sva li­ca na ko­je je imo­vi­na pre­šla po bi­lo kom osno­vu: ku­po­pro­da­ja, za­kup ili po­klon do vri­jed­no­sti ak­ti­ve sva­kog po­je­di­nač­nog prav­nog i fi­zič­kog li­ca. Član 461 stav 1 Za­ko­na o obli­ga­ci­o­nim od­no­si­ma pro­pi­su­je da li­ce na ko­je pre­đe po osno­vu ugo­vo­ra ne­ka imo­vin­ska cje­li­na fi­zič­kog ili prav­nog li­ca, ili dio te cje­li­ne, od­go­va­ra za du­go­ve ko­ji se od­no­se na tu cje­li­nu, od­no­sno na njen dio, ali sa­mo do vri­jed­no­sti nje­ne ak­ti­ve. Po­što je ak­ti­va, od­no­sno pro­ci­je­nje­na vri­jed­nost ho­te­la Otrant, pre­ko de­set mi­li­o­na eura, ona je vi­še­stru­ko ve­ća od vi­si­ne du­ga, u kon­kret­nom slu­ča­ju od rad­nič­kih po­tra­ži­va­nja. Isto ta­ko Za­ko­nom o ra­du je pred­vi­đe­no da u slu­ča­ju sta­tu­sne pro­mje­ne, od­no­sno pro­mje­ne po­slo­dav­ca, po­slo­da­vac sled­be­nik pre­u­zi­ma od po­slo­dav­ca pret­hod­ni­ka ko­lek­tiv­ni ugo­vor i sve po­je­di­nač­ne ugo­vo­re o ra­du, ko­ji va­že na dan pro­mje­ne po­slo­dav­ca. Zbog tih za­kon­skih od­re­da­ba tvr­di­mo da je po­sled­nja sud­ska pre­su­da u su­prot­no­sti sa či­nje­ni­ca­ma i do­ka­zi­ma, ko­je je sud utvr­dio u to­ku po­stup­ka – re­kao je Su­ljo­vić.
On je ka­zao da su je 57 rad­ni­ka sa pre­ko 280 čla­no­va po­ro­di­ca osta­lo bez vje­re u
dr­ža­vu i in­sti­tu­ci­je.
– Da li je uzrok ovog na­šeg sta­nja lo­ša pri­va­ti­za­ci­ja, da li je bi­lo ko­rup­ci­je, pra­nja nov­ca i or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la, ni­ti zna­mo ni­ti je na­še da is­tra­žu­je­mo – re­kao je Su­ljo­vić i na­ja­vio da će prav­du tra­ži­ti pred svim do­ma­ćim sud­skim in­stan­ca­ma, a uko­li­ko bu­de po­treb­no i pred Me­đu­na­rod­nim su­dom u Stra­zbu­ru.
M.K.

Lu­kić: Pre­su­da do­ni­je­ta pod pri­ti­skom

Član sin­di­ka­ta ho­te­la „Otrant“ Ivo Lu­kić sma­tra da do­no­še­nje dvi­je raz­li­či­te pre­su­de pred istim su­dom i su­di­jom u po­stup­ku (Li­ri­ja Bu­zu­ku) upu­ću­je na za­klju­čak da je vr­šen pri­ti­sak na sud.
– Oči­gled­no je da je dru­ga pre­su­da plod ve­li­kog pri­ti­ska po­je­di­na­ca, od stra­ne vla­sni­ka ho­te­la za ko­je mi ni da­nas ne zna­mo ko su, iako u zva­nič­nim do­kum­enti­ma fi­gu­ri­ra fir­ma „Agros“. Sma­tra­mo da osim kom­pa­ni­je „Bar­kli“ i In­ter­fi­nans ban­ka ima oba­ve­ze pre­ma na­ma. Mi ne­će­mo od­u­sta­ti od za­htje­va i bo­ri­će­mo se za svo­ja pra­va. Ako nam ne da­ju da ra­di­mo, ne­ka nam pla­te du­go­va­nja i za­klju­če knji­ži­ce, pa da se oni oslo­bo­de nas a mi njih – re­kao je Lu­kić.
Pred­sjed­nik OSP Ul­cinj Šef­ki Ke­ko Lja­mo­vić ka­zao je da je po­vo­dom pro­ble­ma rad­ni­ka „Otran­ta“, sa pred­stav­ni­ci­ma sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je te fir­me čak osam pu­ta išao u Mi­ni­star­stvo tu­ri­zma, a tri pu­ta se obra­ćao skup­štin­skoj Ko­mi­si­ji za pra­će­nje i kon­tro­lu po­stup­ka pri­va­ti­za­ci­je. Sa pro­ble­mom rad­ni­ka Otran­ta, ka­ko je ka­zao, upo­zna­ti su svi nad­le­žni u dr­ža­vi, a dr­žav­nom tu­ži­o­cu su pod­ni­je­li tri kri­vič­ne pri­ja­ve zbog ne­za­ko­ni­to­sti pri­li­kom pro­da­je ho­te­la.

Izvor: DAN