Adže­mo­vić: Zaposleni primili dvije i po plate

December 13, 2014   | news

Valdet AxhemoviqOp­šti­na Ul­cinj je na­kon sko­ro šest mje­se­ci od do­no­še­nja od­lu­ke da se kre­dit­no za­du­ži ko­nač­no uspje­la da kod Atlas ban­ke do­bi­je kre­di­t od 1,2 mi­li­o­na eura. Op­šti­ni je upla­će­na pr­va tran­ša od oko 600 hi­lja­da eura, dok bi dru­gi dio sred­sta­va po pla­nu tre­ba­lo da bu­de re­a­li­zo­van do kra­ja go­di­ne. Upla­ti su se naj­vi­še ob­ra­do­va­li zaposleni u lo­kal­noj ad­mi­ni­stra­ci­ji ko­ji­ma su od­mah upla­će­ne dvi­je i po pla­te, a sred­stva za is­pla­tu za­o­sta­lih za­ra­da bi­će upla­će­na i za­po­sle­ni­ma u jav­nim pred­u­ze­ći­ma. Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za bu­džet i fi­nan­si­je Val­det Adže­mo­vić po­tvr­dio je „Da­nu” da je no­vac pre­ba­čen na ži­ro ra­čun op­šti­ne te da su od tih sred­sta­va rad­ni­ci do­bi­li po­la pla­te za maj i du­go­va­nja za jun i jul te­ku­će go­di­ne. Adže­mo­vić je ka­zao da će dio sred­stva bi­ti pre­ba­čen na ra­ču­ne JP, dok će dio bi­ti is­ko­ri­šćen za pla­ća­nje te­ku­ćih oba­ve­za.
– Do kra­ja mje­se­ca oče­ku­je­mo da do­bi­je­mo dru­gu po­lo­vi­nu kre­di­ta, ko­ju će­mo ta­ko­đe naj­ve­ćim dje­lom is­ko­ri­sti­ti za pod­mi­ri­va­nje du­ga za­po­sle­ni­ma. Rad­ni­ci u Op­šti­ni tre­ba da do­bi­ju dvi­je do tri pla­te, a za­po­sle­ni­ma u JP po­ku­ša­će­mo da pre­po­lo­vi­mo du­go­va­nja po osno­vu za­ra­da. Na pri­mjer, ako je u ne­kom JP dug de­set pla­ta, pla­ni­ra­mo da is­pla­ti­mo pet. To nam je u pla­nu, ali vi­dje­će­mo ho­će­mo li mo­ći da to re­a­li­zu­je­mo – ka­zao je Adže­mo­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, do­bi­ja­njem kre­di­ta bu­džet op­šti­ne Ul­cinj, ko­ji za ovu go­di­nu iz­no­si 6,7 mi­li­o­na, bi­će re­a­li­zo­van go­to­vo 80 od­sto.
– Po­lo­vič­no smo re­a­li­zo­va­li pri­ho­de od pro­da­je ze­mlji­šta, ko­mu­na­li­ja i po­re­za na ne­po­kret­no­sti. S ob­zi­rom na ve­li­ke po­te­ško­će ko­je smo ima­li zbog če­stih blo­ka­da ra­ču­na, po osno­vu iz­gu­blje­nih spo­ro­va, sma­tram da je to zna­ča­jan uspjeh – na­gla­sio je Adže­mo­vić.
On je na­ja­vio da je Se­kre­ta­ri­jat za bu­džet i fi­nan­si­je pri­pre­mio pred­log bu­dže­ta za na­red­nu go­di­nu po ko­me Op­šti­na u 2015. go­di­ni pla­ni­ra da pri­ho­du­je 5,8 mi­li­o­na eura.
M.K.

Izvor: DAN