Skup­šti­na op­šti­ne Ul­cinj oborila rekord, za sat i po obradili 25 tačaka

December 18, 2014   | news

këshilltari i Forcës së Re Demokratike Sabri SalajUL­CINj – Dru­ga sjed­ni­ca dru­gog re­dov­nog za­sje­da­nja Skup­šti­ne op­šti­ne Ul­cinj pre­ki­nu­ta je ju­če na­kon što su od­bor­ni­ci opo­zi­ci­o­nih par­ti­ja od­bi­li da obez­bi­je­de kvo­rum vla­da­ju­ćoj ko­a­li­ci­ji. Od 17 od­bor­ni­ka ko­a­li­ci­je ko­ju či­ne od­bor­ni­ci For­ce, De­mo­krat­ske par­ti­je Fat­mi­ra Đe­ke, DS-a u Cr­noj Go­ri, Gra­đan­ske li­ste Per­spek­ti­va i biv­ših od­bor­ni­ka Po­zi­tiv­ne, na­kon po­la sa­ta za­sje­da­nja, u klu­pa­ma su osta­la sa­mo dva od­bor­ni­ka, na­kon če­ga je opo­zi­ci­ja de­mon­stra­tiv­no na­pu­sti­la sjed­ni­cu. Me­đu­tim, u 17 ča­so­va sve se pro­mi­je­ni­lo i vlast je uspje­la da obez­bi­je­di kvo­rum i bez pri­su­stva opo­zi­ci­je za sat i po vre­me­na usvo­ji­la je 25 ta­ča­ka dnev­nog re­da. Osim usva­ja­nja za­pi­sni­ka sa ra­ni­jih sjed­ni­ca, ras­po­dje­li sred­sta­va NVO sek­to­ru, usvo­je­na je i tač­ka dnev­nog re­da o od­re­đi­va­nju tr­ži­šne vri­jed­no­sti ne­po­kret­no­sti u 2015. go­di­ni, iz­mje­na­ma i do­pu­na­ma GUP-a i DUP-a, do­no­še­nju lo­kal­nih stu­di­ja za od­re­đe­ne lo­ka­li­te­te, do­kom­ple­ti­ra­nje ur­ba­ni­stič­kih par­ce­la i ime­no­va­nju no­vih ka­dro­va u skup­štin­skim od­bo­ri­ma.
Na­kon što su na­pu­sti­li sjed­ni­cu pred­stva­ni­ci opo­zi­ci­je su ova­kav ne­pro­fe­si­o­na­lan od­nos vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je oci­je­ni­li ne­pri­hva­tlji­vim.
– Na sjed­ni­cu smo do­šli sa na­mje­rom, da za­rad in­te­re­sa gra­đa­na, po­dr­ži­mo ve­ći­nu ovih ta­ča­ka ali, s ob­zi­rom na to da smo već na pr­voj tač­ki u sa­li, ima­li sa­mo dva od­bor­ni­ka vla­sti, od­lu­či­li smo da se po­vu­če­mo. Ako oni ni­je­su u sta­nju da po­ka­žu ozbilj­nost i svo­jim pri­su­stvom po­dr­že ono što su pred­lo­ži­li, ne vi­dim ka­kvu mi oba­ve­zu ima­mo da to po ko zna ko­ji put to­le­ri­še­mo. De­mo­krat­ska par­ti­ja so­ci­ja­li­sta to vi­še si­gur­no ne­će do­zvo­li­ti, oni ima­ju ve­ći­nu, pa ne­ka se ta­ko i po­na­ša­ju. Ovo što sa­da ra­de je po­ni­ža­va­nje gra­đa­na Ul­ci­nja i svih nas i mi u to­me ne­će­mo vi­še uče­stvo­va­ti – ka­zao je od­bor­nik i pred­sjed­nik OO DPS-a Ljo­ro Nre­kić.
Od­bor­nik So­ci­ja­li­stič­ke na­rod­ne par­ti­je i pred­sjed­nik OO SNP-a An­dri­ja Ćet­ko­vić do­dao je da je vlast po­ka­za­la da im je in­te­res gra­đa­na na po­sled­njem mje­stu i da opoz­ci­ja u bu­du­će ne­ma na­mje­ru da či­ni kvo­rum ve­ći­ni.
– Sva­ka sjed­ni­ca lo­kal­nog par­la­men­ta , ba­rem do­sad, po­ka­za­la je da vlast ima ozbi­ljan pro­blem u obez­bje­đi­va­nju ve­ći­ne. Da­nas je to naj­e­vi­dent­ni­je iako na dnev­nom re­du ima­mo 25 ta­ča­ka. Od­bor­ni­ci ve­ći­ne to ig­no­ri­šu i ta­ko se ba­ha­to po­na­ša­ju da smo mi mo­ra­li da re­a­gu­je­mo i po­ka­že­mo im da ta­kvo po­na­ša­nje ne­će­mo to­le­ri­sa­ti – re­kao je Ćet­ko­vić.
Li­der DUA Meh­met Zen­ka pri­mi­je­tio je da su sa­mo dva od 17 od­bor­ni­ka vla­sti u sa­li, po­ka­za­te­lji ko­li­ko je vlast u Ul­ci­nju ozbilj­na u ono­me što ra­di.
– Umje­sto da pri­o­nu na po­sao, oni se še­ta­ju po zgra­di Op­šti­ne i če­ka­ju da im mi, ko­ji smo u pu­nom sa­sta­vu, za­vr­ši­mo po­sao. To vi­še ne­će mo­ći. Ili će da ra­de ili ne­ka ka­žu da ne­će, pa da gra­đa­ni od­lu­če šta će da­lje – re­kao je Zen­ka.
Šef od­bor­nič­kog klu­ba SDP-a Sken­der Ele­za­gić sma­tra da je po­stu­pak opo­zi­ci­je oprav­dan i da je po­sle­di­ca neo­d­go­vor­no­sti vla­sti.
– Oni ni­je­su u sta­nju da is­ko­ri­ste naš kraj­nje kon­struk­ti­van pri­stup. Mi smo ak­tiv­no uze­li uče­šće i u ra­du od­bo­ra i u raz­ma­tra­nju svih ta­ča­ka ko­je su zna­čaj­ne, ali po­zi­ci­ja ni­je u sta­nju da na od­go­vo­ran na­čin vr­ši svo­ju funk­ci­ju. Že­li­mo da uka­že­mo da vlast ne za­slu­žu­je da upra­vlja gra­dom. Vla­sti kao što je ak­tu­e­le­na vlast u Ul­ci­nju, a ne tre­ba opo­zi­ci­ja. Oni su sa­mi se­bi naj­ve­ća opo­zi­ci­ja i o sa­mi se­be op­stru­i­šu, ta­ko da ne­ma po­tre­be da iko dru­gi to či­ni – re­kao je Ele­za­gić. M.K.

Ni­man­be­gu: Opo­zi­ci­ja po­ku­ša­va da iza­zo­ve kri­zu

Šef od­bor­nič­kog klu­ba For­ce, čla­ni­ce vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je, Genc Ni­man­be­gu re­kao je da ža­li što opo­zi­ci­ja ko­ri­sti od­sut­nost po­jed­nih od­bor­ni­ka ka­ko bi vlast do­ve­la u kri­zu.
– Mi sa­svim od­go­vor­no ra­di­mo svoj po­sao i ne sto­je op­tu­žbe opo­zi­ci­je. I u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re de­si se da pri­li­kom ras­pra­ve ima tek po de­se­tak po­sla­ni­ka vla­da­ju­će ve­ći­ne, pa se od to­ga ne pra­vi pro­blem. Oči­gled­no je da opo­zi­ci­ja igra svo­ju igru i si­gur­no će u bu­du­će i vlast igra­ti svo­ju. Mi ozbilj­no shva­ta­mo svoj po­sao i to po­tvr­đu­je ve­li­ki broj ta­ča­ka dnev­nog re­da. Mo­ra­će­mo sva­ka­ko da raz­mo­tri­mo sta­tut ko­ji nas oba­ve­zu­je da se gla­sa na­kon ras­pra­ve o sva­koj tač­ki, što sa­da opo­zi­ci­ja ko­ri­sti da nas ome­ta – ka­zao je Ni­man­be­gu.

Izvor: DAN