Vaselj Siništaj pisao o pravu Albanaca u Crnoj Gori: Diplomate SAD-a i EU prećutno opravdavaju vlast

January 23, 2015   | news

vasel sinishtaj_Koha JavoreOdbornik Albanske koalicije u Skupštini Gradske opštine Tuzi i poslanički kandidat Izborne liste „Forca za jedinstvo” Vaselj Siništaj uputio je otvoreno pismo Su Kej Braun, ambasadoru SAD-a u Podgorici, Mitji Drobniču, šefu Delegacije EU u Crnoj Gori, Janini Hrebičkovoj, ambasadoru OSCE-a misije u Crnoj Gori, kao i Ernalu Filu, ambasadoru Republike Albanije u Podgorici, i Srđanu Sentiću, otpravniku poslova u Ambasadi Republike Kosovo u Podgorici, o položaju Albanaca u Crnoj Gori, s posebnim akcentom na status Gradske opštine Tuzi i problemu dobijanja samostalne opštine.

„Ukoliko i za Vas postoje razlozi da recimo Petnjica, Gusinje, Andrijevica, Plužine, Šavnik… mogu biti opštine a da Malesija/Tuzi sa oko 12.500 stanovnika ne ispunjava pravno-ekonomske parametre Vlade Crne Gore za to, i da Vi i dalje „prećutno” opravdavate takvo ponašanje vlasti, onda mi se neminovno nameće pitanje pravne sumnje o saučesništvu u svemu tome“, poručio je Siništaj u pismu ambasadorima i šefovima delegacija, piše Dan.

Kako je kazao, bio je „prinuđen” da im pismeno predoči stvarni položaj albanske etničke manjine u Crnoj Gori i naglasio da očekuje njihovu iskrenu nravnu, političku i diplomatsku pomoć u ostvarivanju prava.

„Od vječitih obećanja se ne može živjeti životom dostojnog čovjeku ni jedan jedini dan, a ne 24 godine nakon prvih višestranačkih izbora. Malesija/Tuzi je i danas bez punopravne opštine, Albanaca skoro da nema u državnoj administraciji, sredine gdje Albanci čine većinu stanovništva su najnerazvijeniji krajevi, mrtvi se dvore po privatnim kućama a saučešća se primaju po poljanama, odugovlači sa se izdavanjem odobrenja za gradnju centralne kapele i gradskog groblja, i dalje se Udruženju lovaca ovog kraja uskraćuje gazdovanje sa cijelim lovnim područjem, nastavni kadar se po školama zapošljava iz drugih sredina a naši mladi i školovani prosvjetni radnici su bez posla i tako se polako ali sigurno, uz prećutnu saglasnost vlasti, mijenja i demografska struktura lokalnog stanovništva“, poručio je u pismu Siništaj.

Siništaj je između ostalog skrenuo pažnju i „na višak prava” koja Albanci uživaju u Crnoj Gori.

„Krenuću redom. Šta je sa primjenom Petog poglavlja Ustava Crne Gore Posebna manjinska prava i slobode iako u stvarnosti ništa posebno a manje od drugih? Šta je sa jezikom u službenoj upotrebi? Šta je sa zajemčenim pravom na lokalnu samoupravu, kao jedino kolektivno ljudsko i građansko pravo? Šta je sa autentičnim zastupanjem manjina u Skupštini Crne Gore? Šta je sa srazmjernom zastupljenošću u organima državne uprave, u organima lokalne uprave, javnim službama i ustanovama? Šta je sa povraćajem imovine stvarnim vlasnicima, a oduzeta im po komunističkim zakonima? Gdje je nestala pozitivna diskriminacija (princip afirmativne akcije), gdje i zašto… i tako u nedogled“, pitao se Siništaj.

Pismo je završio citatom „U opštini leži sloga naroda. Bez opštine nema slobodnog društva” i poručio da ostaje nada da će im pomoći u ostvarivanju zagarantovanih ustavnih prava.

Izvor: CDM