Istražitelji će ispitati rad Hajdinage, Cungua i Đeke

February 25, 2015   | news

Cungu-Gjeka-Hajdinaga-UlqinGzim Hajdinaga, Nazif Cungu i Fatmir Đeka složni su u ocijeni da istraga nije uperena protiv njih

Autor: Samir Adrović

Ulcinjska Opština ima rok do početka marta da preda dokumentaciju o poslovanju za 2011, 2012, 2013. i 2014. godinu koju su tražili inspektori MUP-a po nalogu Specijalnog tužilaštva.

Istražitelji će provjeravati rad uprave bivših gradonačelnika Gzima Hajdinage i Nazifa Cungua, ali i aktuelnog predsjednika Opštine Fatmira Đeke.

Inspektore zanima i kako je firma “Primus” potpredsjednika Force i bivšeg predsjednika SO Džaudeta Cakulija dobila dozvolu za objekat.

Pod  lupom  su i akti kojima je legalizovana gradnja preduzeća “Rexha company” kontroverznog biznismena Muja Redže, firme “Mastering” čiji su osnivači Fatmir Derviš i Besfort Kasmi, ali i fizičkih lica i investitora – Mirsada Nikočevića koji je vlasnik hotela “Imperijal” i policajca Alekse Kočovića.

Hajdinaga, Cungu i Đeka složni su u ocijeni da istraga nije uperena protiv njih.

“Neka radi svako svoj posao”, kazao je Hajdinaga, koji je bio predsjednik Opštine do septembra 2011.

I Cungu, koji je bio na čelu grada od druge polovine 2011. do početka 2014, kaže da istražitelje treba pustiti da rade svoj posao.

“Rad moje Vlade ostaće upamćen kao blistavi period ulcinjskog parlamentarizma, kako po poštovanju zakona tako i po transparentnosti i marljivosti,” kazao je Cungu “Vijestima”.

Policija je već jednom provjeravala poslovanje Opštine za vrijeme Cunguovog mandata, ali nije našla nezakonitosti.

Đeka je potvrdio da su mu inspektori donijeli spisak o izuzeću dokumentacije iz tri sekretarijata i najavio da će Opština poštovati rok.

On je na čelu Opštine od marta prošle godine, i kako kaže, “potpuno relaksirano gleda na istragu”.

“Za tih devet mjeseci prošle godine, mi smo bili više u blokadi nego što smo normalno radili. Ne vjerujem ni da su moji prethodnici Cungu i Hajdinaga uradili nešto što bi ličilo na zloupotrebu položaja. Naravno, ne želim da prejudiciram nalaze istrage”, kazao je Đeka.

On je istakao da je na čelu jedne od najsiromašnijih opština u Crnoj Gori.

”Kako se tu neko može obogatiti,” pitao je on.

Opština će morati da spremi i kopije rješenja o lokacijama za gradnju i rekonstrukciju i program privremenih objekata, rješenja o urbanističko-tehničkim uslovima, građevinske i upotrebne dozvole, rješenja o privremenim lokacijama i urbanističke saglasnosti, prenose prava na građevinskim zemljištima, zaključke o poravnjanju sa ranijim vlasnicima, ugovore o zakupu građevinskog i poljoprivrednog zemljišta i pokrenute postupke za zaštitu imovinskih prava i interesa Opštine.
Liqeni-Shasit-Ulqin-Sasko-Jezero-Ulcinj

 Tražili dokumenta o prenamjeni zamljišta na Šaskom  jezeru 

Istražitelji su ovaj put od Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj tražili izuzeće prostorno- planske dokumentacije sa posebnim osvrtom na prenamjenu zemljišta u postupku izrade DUP-a za Šasko jezero i industrijsku zonu.

Na obroncima Šaskog jezera Cungu posjeduje zemljište za koje je lokalni paralment usvojio studiju lokacije, dok je on bio na čelu Opštine.

Cungu je kazao da “tu nije ništa sporno” jer je studija donijeta na osnovu dokumentacije koje su usvojile ranije vlasti.

Dopisom u koji su “Vijesti” imale uvid, inspektori su tražili i plan budžeta od 2011. do 2014. izvještaje o reviziji DRI, akte oko dodjele budžetskih sredstava, prihode i rashode potrošačkih jedinica, javne nabavke. Njih zanimaju i poslovi u Starom gradu oko reparacije kaldrme i popravke rasvjete i nabavka putničkih vozila.

Izvor: Vijesti Online