U SNP-u ne vide razlog za optimizam, vlast kontinuiteta, značajno gora od prethodne

February 25, 2015   | news

Gjeka për 1 vjetorin e qeverisjes-Komuna-UlqinitUL­CINj – Pred­sjed­nik op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka iz­ja­vio je ju­če da po­sto­ji ve­li­ko in­te­re­so­va­nje stra­nih in­ve­sti­to­ra za ula­ga­nje u tu op­šti­nu. Đe­ka je na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re, po­vo­dom jed­no­go­di­šnji­ce od do­la­ska na vlast ko­a­li­ci­je al­ban­skih par­ti­ja „Za­jed­no za bu­duć­nost Ul­ci­nja” i ta­da Po­zi­tiv­ne Cr­ne Go­re, ka­zao da ima na­ja­va da će Ul­cinj u na­red­nom pe­ri­o­du po­sje­ti­ti ve­li­ki broj in­ve­sti­to­ra iz Tur­ske i dru­gih ze­ma­lja o če­mu se, ka­ko je na­gla­sio, tre­nut­no pre­go­va­ra sa re­le­vant­nim re­so­ri­ma Vla­de Cr­ne Go­re.
– Pu­no oče­ku­je­mo od stra­nih in­ve­sti­to­ra, mno­go smo ulo­ži­li u pro­mo­ci­ju Ul­ci­nja kao in­ve­sti­ci­o­ne de­sti­na­ci­je s po­seb­nim ak­cen­tom na in­ve­sti­ci­je u tu­ri­zmu. Pre­da­no smo ra­di­li na pri­pre­mi i usva­ja­nju no­vih ur­ba­ni­stič­kih pla­no­va i in­fra­struk­tur­nih pro­je­ka­ta u skla­du sa raz­voj­nim ci­lje­vi­ma op­šti­ne – ka­zao je Đe­ka.
On je pod­sje­tio da ove go­di­ne po­či­nje re­a­li­za­ci­ja mno­gih in­ve­sti­ci­ja u put­nu i tu­ri­stič­ku in­fra­struk­tu­ru.
– Iz­da­ti su ur­ba­ni­stič­ko-teh­nič­ki uslo­vi za po­če­tak ra­do­va na iz­grad­nji akva-par­ka u na­se­lju Štoj, in­ve­sti­ci­je vri­jed­ne se­dam i po mi­li­o­na eura, či­me će se zna­čaj­no po­bolj­ša­ti i obo­ga­ti­ti­ti tu­ri­stič­ka po­nu­da gra­da. Za­vr­še­ne su i fi­nal­ne pri­pre­me za po­če­tak iz­grad­nje ho­te­la na lo­ka­li­te­tu biv­šeg ho­te­la „Ja­dran”, a oče­ku­je­mo i iz­grad­nju no­vih tu­ri­stič­kih sa­dr­ža­ja u na­se­lju Kru­če. Kad su u pi­ta­nju ula­ga­nja u in­fra­struk­tu­ru, oče­ku­je­mo da Jav­no pred­u­ze­će za upra­vlja­nje mor­skim do­brom ulo­ži oko 500.000 eura. Ta­ko­đe, pa­ra­le­le­no ra­di­mo na im­ple­men­ta­ci­ji pro­jek­ta re­kon­struk­ci­je vo­do­vod­nog i ka­na­li­za­ci­o­nog si­ste­ma, ukup­ne vri­jed­no­sti 20 mi­li­o­na eura, ko­ji fi­nan­si­ra nje­mač­ka raz­voj­na ban­ka KfW – re­kao je Đe­ka.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, na­red­nih da­na lo­kal­na sa­mo­u­pra­va, u sa­rad­nji sa Tu­ri­stič­kom or­ga­ni­za­ci­jom, po­či­nje pri­pre­me za ovo­go­di­šnju ljet­nju tu­ri­stič­ku se­zo­nu.
– Mak­si­mal­no će­mo se an­ga­žo­va­ti da ovo­go­di­šnje pri­pre­me za­vr­ši­mo na vri­je­me i da sve bu­de sprem­no ka­da pr­vi tu­ri­sti poč­nu do­la­zi­ti u naš grad. Si­gu­ran sam da je­di­no za­jed­nič­kim ra­do­im mo­že­mo ostva­ri­ti na­pre­dak – re­kao je Đe­ka.
Iz OO SNP-a Ul­cinj ju­če su oci­je­ni­li da je ak­tu­el­na vlast for­mi­ra­na zbog lič­nih i par­tij­skih in­te­re­sa čla­ni­ca ko­a­li­ci­je, te da je to vlast kon­ti­nu­i­te­ta, ali u ne­kim seg­men­ti­ma zna­čaj­no go­ra od pret­hod­ne. U sa­op­šte­nju SNP-a is­ti­če se da gra­đa­ni i Op­šti­na s ovom vla­šću ne mo­gu oče­ki­va­ti ni­ka­kav bo­lji­tak.
– I po­red to­ga što se Op­šti­na u po­sled­njoj go­di­ni do­dat­no za­du­ži­la za 1,2 mi­li­o­na eura, sta­nje u lo­kal­nim jav­nim pred­u­ze­ći­ma je sva­kog da­na sve go­re. Du­go­va­nja pre­ma rad­ni­ci­ma su go­to­vo na istom ni­vou i ne­ma iz­gle­da da će se u ovoj go­di­ni to sta­nje po­pra­vi­ti. Is­ta­ći će­mo pri­mjer JP Vo­do­vod i ka­na­li­za­ci­ja, ko­je ni­je u mo­guć­no­sti da re­a­li­zu­je već do­go­vo­re­ni kre­dit kod nje­mač­ke KFW ban­ke, ko­ji je na­su­šno po­tre­ban gra­du i gra­đa­ni­ma, ka­ko u na­red­nom pe­ri­o­du Ul­ci­nja­ni ne bi pla­ća­li sku­pu, a bak­te­ri­o­lo­ški ne­is­prav­nu vo­du. Na­pla­ta ko­mu­na­li­ja prak­tič­no i ne po­sto­ji, a to je iz­vor pri­ho­da ko­ji bi na­šu Op­šti­nu mo­gao re­la­tiv­no br­zo da iz­vu­če iz sve­op­šte učma­lo­sti – po­ru­či­li su iz SNP-a. M.K.

Di­vlji gra­di­te­lji i lo­kal­ni moć­ni­ci

U Op­šti­ni Ul­cinj ne­do­sta­je i od 2 do 2,5 mi­li­o­na kva­dra­ta dr­žav­nog ze­mlji­šta, a uzur­pa­to­ri su po pra­vi­lu opet jed­ni te isti, tj. di­vlji gra­di­te­lji, po­ve­za­ni s lo­kal­nim moć­ni­ci­ma. Kad bi se od uzur­pa­to­ra na­pla­ti­lo ze­mlji­šte ko­je su ote­li od dr­ža­ve, mo­glo bi se u op­štin­ski bu­džet sli­ti vi­še od 50 mi­li­o­na eura. I umje­sto da lo­kal­na vlast uđe u rje­ša­va­nje ovih pro­ble­ma, ko­ji već hro­nič­no pra­te na­šu Op­šti­nu, oni sve vri­je­me odr­ža­va­ju pri­vid­nu ko­he­zi­ju lo­kal­ne vla­sti, obez­bje­đu­ju­ći ne­za­slu­že­ne be­ne­fi­te po­je­din­ci­ma ko­ji tu vlast či­ne. Za­to mi­sli­mo da bi za naš grad bi­lo naj­bo­lje da se man­da­ti vra­te gra­đa­ni­ma, ka­ko bi u ne­koj na­red­noj in­ter­ak­ci­ji Ul­cinj mo­gao da do­bi­je vlast ka­kvu za­slu­žu­je – sma­tra­ju u OO SNP Ul­cinj.

Tu­žbe ko­če raz­voj op­šti­ne

Pr­vi čo­vjek op­šti­ne osvr­nuo se i na mno­go­broj­ne pro­ble­me s ko­ji­ma se su­o­či­la ko­a­li­ci­ja na vla­sti. Kao naj­ve­ći, Đe­ka je iz­dvo­jio broj­ne sud­ske pro­ce­se pro­tiv Op­šti­ne od ko­jih su ne­ki sta­ri i vi­še de­ce­ni­ja.
– Naža­lost, ne­ki od tih pro­ce­sa su okon­ča­ni na šte­tu Op­šti­ne, či­me je pri­či­nje­na fi­nan­sij­ska šte­ta ve­ća od mi­li­on eura. Na­ža­lost, ima­mo na­ja­va da i u na­red­nom pe­ri­odu mo­že­mo oče­ki­va­ti još sud­skih spo­ro­va što bi mo­glo na­ni­je­ti ne­sa­gle­di­ve po­sle­di­ce raz­vo­ju op­šti­ne – na­veo je Đe­ka i do­dao da je i po­red to­ga uspje­šno re­a­li­zo­van bu­džet za 2014. go­di­nu i da su za­hva­lju­ju­ći kre­di­tu Atlas ban­ke uspje­li da zna­čaj­no sma­nje du­go­va­nja pre­ma za­po­sle­ni­ma u ad­mi­ni­stra­ci­ji i jav­nim pred­u­ze­ći­ma.

Izvor: DAN