SNP: Ulcinj i dalje na začelju svih pozitivnih kretanja u Crnoj Gori

February 25, 2015   | news

Socijalisticka-narodna-partija-Crne GoreJedina razlika u poslednjih godinu dana, od kako je formirana skupštinska većina poslije održanih prijevremenih izbora u Ulcinju, ogleda se u tome što je Socijaldemokratsku partiju u lokalnoj vlasti zamijenio drugi politički subjekt, koji se u momentu pravljenja skupštinske većine, zvao Pozitivna Crna Gora.
To je jedina razlika, jer je ova vlast kontinuiteta, u nekim segmentima, značajno gore radila od prethodne.
A da podsjetimo, zbog loših rezultata u radu lokalnih organa je i vraćen mandat građanima.
Od samog početka, ukazivali smo da se ova skupštinska većina i formirala zbog njihovog ličnog i partijskog interesa. Nažalost, bili smo u pravu, kada smo govorili, da građani i naš grad, sa ovom vlašću ne mogu očekivati nikakav boljitak.
Stanje u lokalnim javnim preduzećima je, i pored toga, što se Opština u poslednjoj godini dodatno zadužila za 1,2 miliona eura, svakog dana sve gore. Dugovanja prema radnicima su gotovo na istom nivou i nema izgleda da će se u ovoj godini to stanje popraviti. Naprotiv, s obzirom da je donešen Zakon da se od 1.01.2015.godine, lični dohoci ne mogu isplaćivati bez doprinosa i da se takva isplata tretira kao krivično djelo, dodatno će zakomplikovati ionako već teško materijalno stanje zaposlenih.
Zbog partijskog zapošljavanja i nesposobnog menadžmenta, istaći ćemo primjer JP “ Vodovod i kanalizacija”, koje nije u mogućnosti da realizuje već dogovoreni kredit kod njemačke KFV banke, koji je nasušno potreban gradu i građanima, kako u narednom periodu Ulcinjani ne bi plaćali skupu vodu, bakteriološki neispravnu.
Da podsjetimo da su konstituenti vlasti u predizbornoj kampanji dobili veliki broj glasova građana Ulcinja pričom o kreditu čija je realizicija po njima bila potpuno izvjesna.
Predsjednik Opštine je u skorašnoj izjavi za medije kazao da u Ulcinju ima od 5 do 7 hiljada nelegalno podignutih objekata, a takvo paušalno iznošenje podataka u potpunosti oslikava neozbiljnost ove vlasti.
Opština Ulcinj i dalje ostaje na začelju svih pozitivnih kretanja u Crnoj Gori, jer u drugim opštinama budžetski prihodi od naplate komunalija su značajno veći od kompletnog budžeta Opštine Ulcinj. Naplata komunalija praktično da i ne postoji, a to je izvor prihoda koji bi našu Opštinu mogao da relativno brzo izvuče iz sveopšte učmalosti. Po nekim podacima Opština Ulcinj bi od naplate komunalija mogla prihodovati oko 1oo miliona eura i time omogućiti pokretanje rješavanja svih komunalnih problema. A zašto se u ovaj proces ne ulazi, jasno je mnogim građanima Ulcinja. Ne ulazi se u taj proces jer su u svom tom vremenu, glavni divlji graditelji, lokalni moćnici koji su svih ovih godina na vlasti u Ulcinju, kao i njima bliske osobe. A svesrdnu podršku svojim nečinjenjem, pruža im i komunalna policija zaobilazeći povlašćene pojedince, a time i ne primjenjujući nove zakonske odredbe kojima se divlja gradnja tretira kao krivično djelo.
U Opštini Ulcinj nedostaje i od 2 do 2,5 miliona kvadrata državnog zemljišta, a uzurpatori su po pravilu opet jedni te isti, tj. divlji graditelji, povezani sa lokalnim moćnicima. Kada bi se od uzurpanata naplatilo zemljište koje su oteli od države, moglo bi se u opštinski budžet sliti više od 50 miliona eura. I umjesto da lokalna vlast uđe u rješavanje ovih problema, koji već hronično prate našu Opštinu, oni sve vrijeme održavaju prividnu koheziju lokalne vlasti, obezbjeđujući nezaslužene benefite pojedincima koji tu vlast čine.
Jedan od bisera ove vlasti je i odluka predsjednika Opštine Ulcinj, koji je po našim saznanjima, donio Odluku da jednom od potpredsjednika Opštine vrati sredstva koja je ovaj uplatio prilikom izgradnje privatnog objekta, po osnovu komunalija, još 2008.godine.
Ne sumnjamo da će i ovoga puta kontrola rada lokalne uprave od strane nadležnh organa ostati bez rezultata kao i mnogo puta do sada, jer je potpuno jasno da su državni i opštinski organi u jako bliskim odnosima, iako, i jedni i drugi, svoje birače obmanjuju pričom o krivici onih drugih. Zato mislimo da bi bilo najbolje za naš grad da se mandati vrate građanima, kako bi u nekoj narednoj interakciji pokušali da Ulcinj dobije vlast kakvu zaslužuje. Jer zamajavanjima o velikim investicijama ,“ koje samo što nijesu došle“, a svi znamo da se za to nijesu stvorili neophodni uslovi, svakako se ne može naprijed.

Izvor: SNP