Ulcinj: Mještani Štoja otjerali izvođača radova – Video

February 25, 2015   | news

Mjestani-Stoja-blokadaUL­CINj- Sto­ti­nak mje­šta­na Mje­sne za­jed­ni­ce Štoj iz Ul­ci­nja ju­če ni­je do­zvo­li­lo iz­vo­đa­či­ma ra­do­va da poč­nu grad­nju akva-par­ka u tom na­se­lju. Oni su se po­sli­je pod­ne oku­pi­li na ma­gi­stral­nom pu­tu Ul­cinj – Ada Bo­ja­na ne do­zvo­lja­va­ju­ći da gra­đe­vin­ske ma­ši­ne pri­stu­pe lo­ka­ci­ji na ko­joj se pla­ni­ra re­a­li­za­ci­ja in­ve­sti­ci­je vri­jed­ne oko 7,5 mi­li­o­na eura. Mje­šta­ni tvr­de da je par­ce­la na ko­joj se pla­ni­ra iz­grad­nja akva-par­ka vla­sni­štvo nji­ho­vog kom­ši­je An­ta Ru­do­vi­ća, te da in­ve­sti­tor, kom­pa­ni­ja „Ul­cinj akva-park en­tr­tej­ment“, ina­če „kćer­ka fir­ma tur­ske kom­pa­ni­je „Po­lin“, ne­ma pra­vo da gra­di na imo­vi­ni ko­ja je rje­še­njem Ko­mi­si­je za po­vra­ćaj i obe­šte­će­nje u Ba­ru, vra­će­na po­ro­di­ci Ru­do­vić. Na­kon sko­ro dvo­ča­sov­nog mir­nog pro­te­sta, in­ve­sti­tor je u prat­nji po­li­ci­je po­vu­kao ma­ši­ne sa lo­ka­ci­je, a na­kon to­ga raz­i­šli su se i mje­šta­ni. An­to Ru­do­vić ka­zao je na­šem li­stu da se oku­plja­nje de­si­lo spon­ta­no i da on i nje­go­ve kom­ši­je ni ubu­du­će ne­će do­zvo­li­ti bi­lo ko­me da poč­ne s ra­do­vi­ma.
–Imam rje­še­nje ko­jim mi je vra­će­na ova par­ce­la od oko 25,5 hi­lja­da kva­dra­ta. To je za me­ne je­di­no re­le­vat­no jer, iako se Op­šti­na Ul­cinj ža­li­la na to, Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja se još uvi­jek ni­je ogla­si­lo tim po­vo­dom. Ta­ko­đe, tim rje­še­njem na­lo­že­no je Upra­vi za na­kret­ni­ne da iz­vr­ši upis pra­va, ali to još ni­je okon­ča­no. Da­kle, spor je u to­ku i ne­ma ni­ka­kve lo­gi­ke da se, dok ne bu­de okon­čan, na ovoj par­ce­li iz­vo­de bi­lo ka­kvi ra­do­vi. Ja sam na to i ra­ni­je upo­zo­ra­vao i Op­šti­nu i in­ve­sti­to­re, ali iz­gle­da da oni ho­će da ra­de mi­mo za­ko­na što, uvje­ren sam, ne­će mo­ći- ka­zao je Ru­do­vić.
Nje­ga su ju­če, osim kom­ši­ja, po­dr­ža­li i li­der DUA i od­bor­nik u SO Ul­cinj Meh­met Zen­ka, kao i pred­sjed­nik OO SNP An­dri­ja Ćet­ko­vić. Zen­ka je po­ku­šaj in­ve­sti­to­ra da za­poč­ne s ra­do­vi­ma oci­je­nio kao ugro­ža­va­nje pra­va gra­đa­na da bra­ne svo­ju imo­vi­nu.

Mjestani-Stoja-blokada-2
-DUA se uvi­jek za­la­ga­la da se imo­vi­na ko­ja je pod spo­rom ne mo­že pro­da­va­ti, ni da­va­ti u za­kup dok se za­vr­še sud­ski spo­ro­vi. Simp­to­ma­tič­no je da upr­kos to­me ne­ko na si­lu po­ku­ša­va da gu­ra ne­što što ni­je u skla­du sa za­ko­nom. Ta­ko­đe, tre­ba da se za­pi­ta­mo ka­ko se to u za­le­đu Bu­dve, na br­du, da­le­ko od oba­le, kva­drat iz­da­je po šest eura istom in­ve­sti­to­ru, a u Ul­ci­nju, na par sto­ti­na od mo­ra, ne­ko ho­će da iz­da pri­vat­nu imo­vi­nu za sa­mo po je­dan euro. Mo­ra­mo se, da­kle, za­pi­ta­ti ko su lju­di ko­ji ta­ko du­bo­ko za­di­ru u džep Ul­ci­nja i u bu­džet gra­da. Znam da se ovom in­ve­sti­to­ru nu­di­lo vi­še lo­ka­ci­ja, ko­je su čak i atrak­tiv­ni­je, ali ne­ko je ipak za­peo za ovu ko­ja je pod spo­rom. Ova vlast, ko­ja da­nas sla­vi go­di­šnji­cu, po­ku­ša­va da gra­đa­ni­ma odu­zme i ono po­sled­nje što ima­ju, a to je na­da da će se ne­što pro­mi­je­ni­ti i da će za­ko­ni po­bje­di­ti ne­či­ju sa­mo­vo­lju- re­kao je Zen­ka. Pr­vi čo­vjek ul­cinj­skog SNP-a An­dri­ja Ćet­ko­vić sma­tra da se po­ro­di­ci Ru­do­vić či­ni ve­li­ka ne­prav­da po­ku­ša­ji­ma da se na imo­vi­ni ko­ja im je vra­će­na re­a­li­zu­je in­ve­sti­ci­ja o ko­joj ih ni­ko ni­šta ni­je pi­tao.
–Ov­dje je si­tu­a­ci­ja pot­pu­no či­sta, jer lo­kal­na vlast već go­di­nu da­na po­ku­ša­va da ra­di mi­mo za­ko­na i za­ne­ma­ru­je rje­še­nje Ko­mi­si­je za po­vra­ćaj imo­vi­ne ko­jim je pred­met­na imo­vi­na vra­će­na po­ro­di­ci Ru­do­vić. Vlast se po­zi­va na od­lu­ku ko­ja je u skup­šti­ni do­ni­je­ta mi­mo sta­tu­ta i po­slov­ni­ka SO i to do­volj­no go­vo­ri o če­mu se ov­dje ra­di- ka­zao je Ćet­ko­vić.
Pod­sje­ti­mo, Što­ja­ni su se na is­toj lo­ka­ci­ji oku­pi­li i ne­dav­no, pro­te­stu­ju­ći što je Op­šti­na in­ve­sti­to­ru, tur­skom „Po­li­nu“, iz­da­la ur­ba­ni­stič­ko- teh­nič­ke uslo­ve za grad­nju akva- par­ka. Sa sku­pa je ape­lo­va­no na dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je da ubr­za­ju pro­ce­se po­vra­ća­ja imo­vi­ne ko­ji su na če­ka­nju i po de­se­tak go­di­na.
M.K.

Mjestani-Stoja-blokada-1
Đe­ka: Ni­ko ne­ma pra­vo da ugro­ža­va in­te­re­se Op­šti­ne

Pred­sjed­nik op­šti­ne Fat­mir Đe­ka iz­ja­vio je ne­dav­no da ni­ko ne­ma pra­vo da di­ra tu­đu imo­vi­nu i spre­ča­va in­ve­sti­ci­je ko­je su od in­te­re­sa za raz­voj Op­šti­ne.
-To ze­mlji­šte je op­štin­sko je­dan kroz je­dan što je la­ko pro­vjer­lji­vo u ka­ta­stru. Sva­ko ima pra­vo da pro­te­stu­je u skla­du sa za­ko­ni­ma, ali ni­ko ni­je i ne mo­že bi­ti iz­nad dr­ža­ve. Ni­ko ne­ma pra­vo da ugro­ža­va vi­tal­ne in­te­re­se Op­šti­ne i dr­ža­ve- iz­ja­vio je Đe­ka.

Izvor: DAN

Video Tv Teuta

YouTube Preview Image