Završen međuparlamentarni sastanak odbora na temu “Pametne granice: evropski izazovi, nacionalna iskustva, put naprijed”

February 26, 2015   | Ngjarjet - Events

Genci Nimanbegu i Luidj Ljubo SkreljaMeđuparlamentarni sastanak odbora, čiji je domaćin bio Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, održan je 23. i 24. februara 2015. godine, u kojem su između ostalog učešće uzeli i poslanici Genci Nimanbegu i Luiđ Ljubo Škrelja.

Sastanak više od trideset parlamentaraca Evropskog i nacionalnih parlamenata poslužio je kao forum za razmjenu mišljenja i informacija koje će biti korisne za unaprjeđenje kvaliteta zakonskog predloga, a koji za cilj ima formiranje “pametnih granica” u Evropi. Naime, predviđeno je da taj projekat doprinese olakšanju slobode kretanja kao i pojednostavljivanju sistema ulaska i izlaska zemalja trećih država preko spoljnih granica EU.

Drugi dan sastanka obilježila je rasprava u okviru dvije sesije, te se prva ticala karakteristika i izazova projekta, uzimajući u obzir različitost granica, i u tom dijelu govorili su Vesa Blonkvist, rukovodilac jedinice straže za odjeljenje zaduženo za kopnene granice Republike Finske. Takođe, prezentacije u okviru ove sesije imali su i  Ronald Harmsma, general brigade vazdušnih granica Holandije, kao i Fransisko Barćelo, iz luke Algesiras iz Španije. Članovi Evropskog kao i nacionalnih parlamenata u nastavku sastanka iznijeli su svoje stavove i dileme vezano za izvodljivost, funkcionalnost i ekonomičnost projekta „pametnihgranica“.

Pristup za sprovođenje zakona – bio je predmet četvrte sesije sastanka, na čiju temu je govorila Evelin Braurer, profesorica migracionog prava Univerziteta u Amsterdamu, iznoseći analizu po pitanju Sistema za prikupljanje baze podataka postojećih sistema koje EU koristi.

Na kraju, izvjestioci su iznijeli određene zaključke vezano za projekat “pametnih granica”, navodeći da je potrebno izgraditi stabilan sistem za zaštitu ličnih podataka, vodeći računa o visokom stepenu bezbijednosti. Učesnici sastanka podržali su navedeni projekat, ističući da se evropski i nacionalni parlamenti moraju ozbiljno posvetiti i doprinijeti da “pametne granice” postanu još jedan uspješan projekat Evropske Unije.

Delegaciju Skupštine Crne Gore činili su poslanici Genci Nimanbegu, član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i Luiđ Ljubo Škrelja, član Odbora za bezbjednost i odbranu.