Danas Bujar Nišani u posjeti Crnoj Gori

March 23, 2015   | news

Filip-Vujanovic-Bujar-Nishani-CetinjeZa nas Albance, Crna Gora nije samo susjedna zemlja, već i prijateljska, s kojom dijelimo zajedničke ciljeve i vrijednosti, poručio je danas na Cetinju Bujar Nišani, predsjednik Albanije, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Nišani se danas na početku zvanične posjete Crnoj Gori sastao sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem. Obojica predsjednika su istakla da između dvije države nema otvorenih pitanja.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da Nišanijevu posjetu Crnoj Gori doživljava kao potvrdu bliskog, prijateljskog i dobrosusjedskog odnosa.

„Između dvije države nema otvorenih pitanja i postoji otvoreni prostor za saradnju u mnogim oblastima, posebno u oblasti ekonomije. Razgovarali smo o našoj saradnji u oblasti integracionih procesa. Crna Gora, koja je u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, spremna je da svoja iskustva podijeli sa Albanijom. Sa druge strane, Albanija podržava NATO integraciju Crne Gore, što je za nas posebno važno, jer je Albanija član NATO-a i naš susjed“, istakao je Vujanović.

Tema predsjedčkih razgovora bila je i saradnja u oblasti infrastrukture. Najavljeno je da će put Plav-Podgorica, koji dijelom prolazi kroz albansku teritoriju, biti završen do kraja 2016. godine.

„Obje države treba da podrže u regionalnom smislu dva velika projekta, jadransko-jonski put i jadransko-jonski gasovod. U oblasti saobraćajne infratsrukture, posebno smo naglasili magistralni put između Plava i Podgorice, koji bi trebao da se završi do kraja 2016. godine. Taj put bi skratio saobraćajnu distancu između Plava i Podgorice za 120 kilometara“, kazao je Vujanović.

Albanski predsjednik Bujar Nišani poručio je da između dvije države postoji dobra osnova za dalji razvoj.

„Za nas Albance, Crna Gora nije samo susjedna zemlja, već i prijateljska, s kojom dijelimo zajedničke ciljeve i vrijednosti.  U ime svih Albanaca, izrazio sam zahvalnost za pomoć Crne Gore tokom poplava koje su pogodile jug Albanije“, kazao je Nišani.

On je pohvalio put Crne Gore kada je riječ o integraciji u Evropsku uniju rekavši kako u tom smislu Crna Gora predstavlja pozitivan primjer.

“Crna Gora je korak ispred u odnosu na Albaniju kada su u pitanju EU integracije i rekao sam predsjedniku Vujanoviću da su modeli Hrvatske i Crne Gore primjeri koje treba da slijede zemlje Balkana. Albanija, kao zemlja NATO-a, potpuno podržava učlanjenje Crne Gore u NATO. Učlanjenje Crne Gore u ovaj savez će povećati stabilnost u ovom regionu“, kazao je Nišani.

Albanski predsjednik osvrnuo se i na status Albanaca u Crnoj Gori.

„Albanci u Crnoj Gori se osjećaju dobro predstavljeni, oslanjajući se na Ustav Crne Gore. Poštuje se pravo svojine, kao i pravo školovanja na albanskom jeziku i upotreba nacionalnih simbola“, kazao je Nišani.

Albanski predsjednik će se danas u okviru posjete Crnoj Gori sastati i sa premijerom Milom Đukanovićem, kao i sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

(Anadolu Agency)