Rudovic: Tuđu zemlju dali u zakup

March 25, 2015   | Ngjarjet - Events

Anto-Rudovic-UlcinjUL­CINj – An­to Ru­do­vić, ko­ji već ne­ko­li­ko go­di­na vo­di spor oko po­vra­ća­ja od­u­ze­te imo­vi­ne u na­se­lju Štoj, na ko­joj se pla­ni­ra grad­nja akva- par­ka, ju­če je po­li­ci­ji i Osnov­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu pod­nio kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv se­kre­ta­ra Se­kre­ta­ri­ja­ta za za­šti­tu imo­vi­ne Gzi­ma Ha­dži­be­ti­ja, zbog zlo­u­po­tre­be slu­žbe­nog po­lo­ža­ja. Ha­dži­be­ti­ja, ko­ji je bio pred­sjed­nik Ko­mi­si­je za da­va­nje u za­kup ze­mlji­šta za grad­nju akva par­ka, Ru­do­vić te­re­ti da je pred­lo­žio Skup­šti­ni op­šti­ne do­no­še­nje Od­lu­ke o ras­pi­si­va­nju jav­nog po­zi­va za da­va­nje u du­go­roč­ni za­kup ka­ta­star­ske par­ce­le br.2088, po­vr­ši­ne 25.498 kva­dra­ta iako je pret­hod­no upo­zo­ren da je u to­ku po­stu­pak re­sti­tu­ci­je.
– Za­ko­nom o po­vra­ća­ju od­u­ze­tih imo­vin­skih pra­va i obe­šte­će­nju pro­pi­sa­no je da su ni­štav­ni prav­ni po­slo­vi za­klju­če­ni na­kon stu­pa­nja na sna­gu ovog za­ko­na, ko­ji za pred­met oba­ve­ze ima­ju imo­vin­ska pra­va, osim ako su pri­ba­vi­o­ci tih stva­ri vla­sni­ci. Pro­tiv po­me­nu­te od­lu­ke Skup­šti­ne op­šti­ne pod­ne­se­na je tu­žba Uprav­nom su­du i po­stu­pak je u to­ku. Osim to­ga, ja kao ošte­će­ni pod­nio sam za­htjev Ha­dži­be­ti­ju lič­no, kao pred­sjed­ni­ku po­me­nu­te ko­mi­si­je sa mol­bom da se ob­u­sta­vi po­stu­pak da­va­nja u za­kup, jer se za­klju­če­njem ta­kvih ni­štav­nih prav­nih po­slo­va in­ve­sti­to­ru stva­ra­ju uslo­vi da even­tu­al­nu šte­tu na­dok­na­đu­je iz bu­dže­ta, a i na­ma se pri­či­nja­va ma­te­ri­jal­na i ne­ma­te­ri­jal­na šte­ta jer smo dis­kri­mi­ni­sa­ni u od­no­su na dru­ge vla­sni­ke. Ta­ko­đe, za­kon oba­ve­zu­je Op­šti­nu Ul­cinj da ne ras­po­la­že imo­vi­nom ko­ja je pred­met re­sti­tu­ci­je ta­ko da je ime­no­va­ni u svoj­stvu slu­žbe­nog li­ca uči­nio kri­vič­no dje­lo sa stva­ra­njem šte­te i in­vesto­ru i biv­šim vla­sni­ci­ma. Kao slu­žbe­no li­ce čim je sa­znao za ni­štav­nost prav­nih aka­ta Ha­dži­be­ti je bio du­žan da oba­vi­je­sti dr­žav­nog tu­ži­o­ca, što u kon­kret­nom slu­ča­ju ni­je ura­dio, ne­go je pred­vo­dio Ko­mi­si­ju za da­va­nje u za­kup ze­mlji­šta za akva park – na­vo­di Ru­do­vić u kri­vič­noj pri­ja­vi.
On je pod­nio i Za­htjev za upis za­bi­lje­žbe na spor­nu par­ce­lu od 25 hi­lja­da kva­dra­ta, na­kon što je ne­dav­no rje­še­njem Ko­mi­si­je za žal­be po­ni­šte­no rje­še­nje Ko­mi­si­je za po­vra­ćaj i obe­šte­će­nje iz Ba­ra ko­jim mu je vra­će­na imo­vi­na ko­ja je 1950. go­di­ne, rje­še­njem sre­ske eks­pri­pri­a­ci­o­ne ko­mi­si­je od­u­ze­ta od po­koj­nog Đe­ke Ru­do­vi­ća. Ko­mi­si­ja za žal­be pred­met je vra­ti­la na po­nov­ni po­stu­pak.
Ru­do­vić tvr­di da rje­še­nje ko­je je do­ni­je­to po­tvr­đu­je da je po­stu­pak oko po­vra­ća­ja imo­vi­ne u to­ku i da oče­ku­je da se na spor­noj par­ce­li ne gra­di akva -park, dok se spor ne okon­ča.
– Da su po­što­va­ni za­ko­ni ove dr­ža­ve ni­je se smje­lo do­zvo­li­ti da Op­šti­na Ul­cinj pot­pi­še ugo­vor o da­va­nju u za­kup ze­mlji­šta sa kom­pa­ni­jom „Ul­cinj akva – park En­tr­tej­ment“. Tim pri­je što je, na­kon što mi je imo­vi­na ne­dav­no vra­će­na, Pod­ruč­noj je­di­ni­ci Upra­ve za ne­kret­ni­ne pod­ni­jet Za­htjev za upis za­bi­lje­žbe re­sti­tu­ci­je a isto to uči­ni­lo je i Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja ko­je se Ko­mi­si­ji u Ba­ru obra­ti­lo sa za­htje­vom za pod­no­še­nje za­htje­va za upis za­bi­lje­žbe. I u tim do­ku­men­ti­ma na­ve­de­no je da Op­šti­na Ul­cinj su­prot­no čla­nu 32. Stav 5 Za­ko­na o po­vra­ća­ju od­u­ze­tih pra­va i obe­šte­će­nju ima na­mje­ru da u du­go­roč­ni za­kup da spor­nu par­ce­lu. Me­đu­tim, Upra­va za ne­kret­ni­ne ni­je od­go­vo­ri­la na za­htje­ve. Za­što, oni zna­ju ka­že, Ru­do­vić.
On pod­sje­ća da je nje­go­voj po­ro­di­ci imo­vi­na pr­vi put vra­će­na 20.ma­ja 2011. go­di­ne. U de­cem­bru iste go­di­ne Upra­va za ne­kret­ni­ne do­ni­je­la je rje­še­nje i do­zvo­li­la upis ne­po­kret­no­sti na osno­vu ko­nač­nog rje­še­nja nad­le­žne ko­mi­si­je. Za­šti­ti­nik imo­vin­sko-prav­nih in­te­re­sa Cr­ne Go­re ža­lio se ta­da Uprav­nom su­du, ko­ji je rje­še­nje po­ni­štio i pred­met vra­tio na po­nov­ni po­stu­pak.
Sre­di­nom de­cem­bra pro­šle go­di­ne pred­sjed­nik Op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka i iz­vr­šni di­rek­tor kom­pa­ni­je „ Ul­cinj akva- park En­tr­tej­ment“ Sa­hret Haj­dar­pa­šić pot­pi­sa­li su spo­ra­zum o iz­grad­nji vo­de­nog gra­da u na­se­lju Štoj. Pre­ma tom spo­ra­zu­mu po­me­nu­ta kom­pa­ni­ja, ina­če „kćer­ka fir­ma“ tur­ske kom­pa­ni­je „Po­lin“, jed­nog od naj­ve­ćih pro­iz­vo­đa­ča opre­me za akva – par­ko­ve, pla­ni­ra da do po­čet­ka tu­ri­stič­ke se­zo­ne, u za­le­đu Ve­li­ke pla­že in­ve­sti­ra se­dam i po mi­li­o­na eura. Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za za­šti­tu imo­vi­ne Op­šti­ne Ul­cinj Gtim Ha­dži­be­ti ni­je ju­če od­go­va­rao na po­zi­ve „Da­na“, ta­ko da ni­smo do­bi­li nje­go­vo mi­šlje­nje o Ru­do­vi­će­voj pri­ja­vi.M.Kne­že­vić

Pro­te­sti i blo­ka­da ako poč­nu ra­do­vi

– Ne­mam na­mje­ru da od­u­sta­nem od imo­vi­ne ko­ja pri­pa­da mo­joj po­ro­di­ci. Bo­ri­ću se svim le­gal­nim sred­stvi­ma a sve one ko­je op­stru­i­ra­ju spro­vo­đe­nje za­ko­na če­ka­ju kri­vič­ne pri­ja­ve. Uko­li­ko in­ve­sti­tor po­ku­ša da gra­di na ze­mlji­štu ko­je je pod spo­rom, blo­ki­ra­ću im pri­laz kao i ne­dav­no ka­da su po­sla­li gra­đe­vin­ske ma­ši­ne – na­ja­vlju­je Ru­do­vić.
Pod­sje­ća­mo da sto­ti­njak mje­šta­na mje­sne za­jed­ni­ce Štoj ni­je do­zvo­li­lo iz­vo­đa­či­ma ra­do­va po­če­tak grad­nje akva par­ka u tom na­se­lju. Oni su se kra­jem fe­bru­a­ra oku­pi­li na ma­gi­stral­nom pu­tu Ul­cinj – Ada Bo­ja­na, ne do­zvo­lja­va­ju­ći da gra­đe­vin­ske ma­ši­ne pri­stu­pe lo­ka­ci­ji na ko­joj se pla­ni­ra re­a­li­za­ci­ja in­ve­sti­ci­je vri­jed­ne oko 7.5 mi­li­o­na eura. Mje­šta­ni, me­đu ko­ji­ma i Ru­do­vić, tvr­de da je pa­r­ce­la na ko­joj se pla­ni­ra akva- park vla­sni­štvo nji­ho­vog kom­ši­je An­ta Ru­do­vi­ća, te da in­ve­sti­tor, kom­pa­ni­ja „Ul­cinj akva- park En­tr­tej­ment“, ne­ma pra­vo da gra­di na imo­vi­ni ko­ja je rje­še­njem Ko­mi­si­je za po­vra­ćaj i obe­šte­će­nje u Ba­ru, vra­će­na po­ro­di­ci Ru­do­vić. Na­kon sko­ro dvo­ča­sov­nog mir­nog pro­te­sta in­ve­sti­tor je u prat­nji po­li­ci­je po­vu­kao ma­ši­ne sa lo­ka­ci­je, a na­kon to­ga raz­i­šli su se i mje­šta­ni.

Ru­do­vić ima ku­po­pro­daj­ni ugo­vor iz 19.vi­je­ka

An­to Ru­do­vić je ra­ni­je „Da­nu” do­sta­vio na uvid pre­pis ku­pov­ni­ce, sa tur­skog je­zi­ka, ko­ja da­ti­ra iz 1857. go­di­ne i ko­ja kao or­gi­nal po­sto­ji u Dr­žav­nom arhi­vu Cr­ne Go­re, od­no­sno Ar­hiv­skom od­sje­ku Ul­cinj. Taj do­ku­ment po­tvr­đu­je da su: Ru­do­vi­ćev pre­dak „Đe­la Ru­di i mje­šta­nin Mark Gi­lja, za 5.500 gro­ša, na­ve­de­ne go­di­ne ku­pi­li od Hu­se­i­na i Be­ći­ra, si­no­va Tul Be­ći­ra, sa zna­njem upra­ve še­ri­ja­ta, ima­nje u se­lu Štoj, ogra­đom Av­du­la Ka­ta­ne do bri­je­ga Kne­te i pu­tem ve­li­kim… i po­sta­li kup­ci i za­ko­ni­ti vla­sni­ci“. Tu ku­pov­ni­cu je pot­pi­sao i uz svje­do­ke ovje­rio ta­da­šnji ka­di­ja Ša­ćir Isuf 18. av­gu­sta 1857. go­di­ne.

Izvor: DAN