Ulcinjska Solana: Bivši radnici blokirali ulaznu kapiju

March 28, 2015   | news

ulcinjska-solanaAutor/izvor: SEEbiz / Portal Analitika

ULCINJ – Bivši radnici ulcinjske Solane blokirali su danas ulaznu kapiju preduzeća u znak protesta što je stečajna uprava dan ranije prodala 14 šlepera neprerađene soli.
Sindikalac Nikola Čilingiri kazao je da su preostale zalihe soli iz pretprošle godine garant radnicima da će im biti povezan radni staž.

On je poručio upravi da više nijedan šleper neće ući u solanu ukoliko novac od prodaje bude usmjeren u druge svrhe.

“Spontano smo se okupili jer smo sinoć saznali da su šleperi iznijeli 500 tona sirove soli. To više nećemo dozvoliti jer je ta so naš trud i znoj a ne njihov”, poručio je Čilingiri u izjavi portalu Vijesti.

On tvrdi da svi u državi ignorišu probleme bivših radnika Solane kojima uprava duguje 12 zarada i za pet i po giodina neuplaćene doprinose.

“Pozivamo Vladu da se dogovori sa upravom i vlasnicima kako bi im garantovala za kredit koji bi poslužio da nam makar bude povezan radni staž. Kad je moglo Metalcu i nekim privatnim kompanijama što ne bi moglo i nama”, kazao je Čilingiri.

Ocijenio je da je indikativno što su šleperi baš juče došli u Solanu.

“Samo dan ranije imali smo sastanak u Podgorici kome je prisustvovao i stečajni upravnik Ognjen Jovović. Mi iz sindikata smo mu predložili da proda so sa lagera i da nam poveže radni staž kako bi po novom zakonu neki od nas stekli uslove za penzju. Ali eto juče stigoše šleperi i bageri iz Podgorice”, kazao je Čilingiri.

Naveo je da bivši radnici više ne zanju kome da se obrate za pomoć.

“Samo nas šetaju a mi samo želimo da ostvarimo naša prava po važećim zakonima”, kazao je Čilingiri.

Bivši radnici pozvali su predsjednika Filipa Vujanovića i premijera Mila Đukanovića da se hitno uključe u rješavanje njihovih problema

Jovović sinoć nije htio da komentaroše tvrdnje bivših radnika.

Solana je od 2003. bila pod kontrolom Veselina Barovića, a sada je u vlasništvu Eurofonda i ljudi bliskih podgoričkom biznismenu.