Ulcinju fali pet hiljada parking mjesta

April 19, 2015   | news

Prking-UlcinjPre­ma po­da­ci­ma Mon­sta­ta u Op­šti­ni Ul­cinj u 2012. go­di­ni bi­lo je 7.247 re­gi­stro­va­nih mo­tor­nih vo­zi­la, a ela­bo­rat ko­ji je ne­dav­no za po­tre­be lo­kal­ne upra­ve ura­di­la be­o­grad­ska fir­ma „Me­tro­par­king“ po­ka­zao je da je na pod­ruč­ju gra­da mo­gu­će par­kirati tek 1.864 če­tvo­ro­toč­ka­ša. Ti­me je i zva­nič­no po­tvr­đe­no da je naj­ju­žni­ja op­šti­na u ozbilj­nom pro­ble­mu ka­da je u pi­ta­nju par­king pro­stor. Ela­bo­rat je ura­đen na osno­vu od­lu­ke o osni­va­nje ja­vnog pred­u­ze­ća „Par­king ser­vis“ ko­je bi se ba­vi­lo kon­tro­lom i na­pla­tom par­kin­ga. Do­ku­ment ko­ji je u me­đu­vre­me­nu za­vr­šen sa­dr­ži pro­cje­nu pri­ho­da i ras­ho­da bu­du­ćeg Jav­nog pred­u­ze­ća „Par­king ser­vis”, kao i po­tre­ban broj za­po­šlje­nih u toj fir­mi, ko­ja bi tre­ba­lo da poč­ne sa ra­dom pri­je po­čet­ka glav­ne tu­ri­stič­ke se­zo­ne. Po­red osta­log ima pred­log o par­king zo­na­ma, do­zvo­lje­nom vre­me­nu par­ki­ra­nja, ka­te­go­ri­ji mo­tor­nih vo­zi­la ko­ja se mo­gu par­ki­ra­ti, na­či­nu na­pla­te par­ki­ra­nja, te op­štih i po­seb­nih par­ki­ra­li­šta.
– Na grad­skim uli­ca­ma broj par­king mje­sta iz­no­si 1.237. Taj broj mo­gu­će je uve­ća­ti za do­dat­nih 289, a iz­grad­njom po­seb­nih par­king pro­sto­ra za još 263. U vri­je­me tu­ri­stič­ke se­zo­ne za pra­ki­ra­nje vo­zi­la mo­gu­će je ko­ri­sti­ti ure­đe­na dvo­ri­šta po­put pro­sto­ra is­pred osnov­nih i sred­nje ško­le či­me bi se do­bi­lo do­dat­nih 75 mje­sta – na­vo­di se, iz­me­đu osta­log, u do­ku­men­tu o ko­me će gra­đa­ni ima­ti pri­li­ku da se iz­ja­sne na­kon što bu­de sta­vljen na jav­nu ras­pra­vu. Da je na­ve­de­ni broj par­kin­ga ne­do­vo­ljan ja­sno je i la­i­ci­ma, po­seb­no ako se ima u vi­du da se broj vo­zi­la u Ul­ci­nju to­kom lje­ta vi­še ne­go du­pli­ra. Te či­nje­ni­ce svje­sni su i u lo­kla­noj upra­vi ali ne­ma­ju ide­ju ka­ko bi ri­je­ši­li pro­blem. Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne po­slo­ve Av­du­la Der­vi­ši ka­že da će i ovog lje­ta bi­ti iz­ra­žen pro­blem ne­do­sta­ta­ka par­kin­ga.
– To je vi­še­go­di­šnji pro­blem i ne­mo­gu­će ga je ri­je­šti za go­di­nu. Ja­sno je da nam ne­do­sta­je mno­go mje­sta za par­ki­ra­nje pri­je sve­ga za tu­ri­ste ko­je ugo­sti­mo i ko­ji­ma gu­žve u sa­o­bra­ća­ju pri­či­nja­va­ju ve­li­ke pro­ble­me. Ni ove go­di­ne ni­smo bi­li u mo­guć­no­sti da zna­čaj­ni­je po­bolj­ša­mo ne­po­volj­nu si­tu­a­ci­ju u tom po­gle­du ali sma­tram da će osni­va­nje Par­king ser­vi­sa u sva­kom slu­ča­ju bi­ti ko­ri­sno, sa aspek­ta uvo­đe­nja sa­o­bra­ćaj­nog re­da, a po­seb­no tre­ba ima­ti u vi­du i fi­na­sij­ski efe­kat. Uko­li­ko sve bu­de išlo po pla­nu dio pri­ho­da pred­u­ze­ća sva­ka­ko će se u bu­duć­no­sti ko­ri­sti­ti za in­ve­sti­ra­nje u no­ve par­kin­ge – tvr­di Der­vi­ši.
Ide­ja da se duž glav­nog grad­skog bu­le­va­ra poč­ne na­pla­ta par­kin­ga, da grad bu­de po­dje­ljen u zo­ne ko­jim bi se na­pla­ći­va­lo par­ki­ra­nje ni­je baš no­va ide­ja, ali je tek ne­dav­no zva­nič­no ušla u pro­ce­du­ru. Po tom osno­vu mo­gla bi se pri­ku­pi­ti zna­čaj­na sred­stva, po­seb­no to­kom tu­ri­stič­ke se­zo­ne ka­da je ne­do­sta­tak par­king pro­sto­ra je­dan od naj­ve­ćih pro­ble­ma to­kom lje­ta. Ina­če, lo­kal­na vlast za pro­te­klu go­di­nu ni­je ura­di­la go­to­vo ni­šta ka­ko bi se taj hro­nič­ni, od­no­sno vi­še­go­di­šnji pro­blem ba­rem ma­lo ubla­žio. Mje­šta­ni­ma i tu­ri­sti­ma osta­je da svo­je če­tvo­ro­toč­ka­še par­ki­ra­ju na tro­to­a­ri­ma, pje­šač­kim pre­la­zi­ma i ze­le­nim zo­na­ma, jer Op­šti­na za 365 da­na ni­je iz­gra­di­la ni­ti je­dan no­vi par­king pro­stor, upr­kos obe­ća­nji­ma i na­ja­va­ma da će u tu vr­stu in­fra­struk­tur­nih obje­ka­ta bi­ti ulo­že­na zna­čaj­na sred­stva. Još u mar­tu 2013. go­di­ne u Op­šti­ni su na­ja­vi­li da pri­pre­ma­ju pro­gram ure­đe­nja cje­lo­kup­nog sa­o­bra­ća­ja u Ul­ci­nju, i ta­da je re­če­no da je ura­đen pro­je­kat za no­vi re­žim par­ki­ra­nja u či­ta­vom gra­du. Za­klju­čen je ugo­vor za po­če­tak grad­nje no­vog par­kin­ga bli­zu Kul­tur­nog cen­tra, vri­je­dan 86 hi­lja­da eura. Na­pra­vljen je i pro­je­kat za par­king-ga­ra­žu is­pod Sta­rog gra­da, ko­ja je pre­ma na­ja­va­ma tre­ba­lo da ko­šta oko 900 hi­lja­da eura. Po­če­ta je grad­nja i objek­ta na Pri­sta­nu vri­jed­nog pre­ko 100 hi­lja­da eura. Od sve­ga na­ve­de­nog ak­tu­e­lan je je­di­no pro­je­kat na Pri­sta­nu ko­ji, ka­ko sa­zna­je­mo, ne­će bi­ti sko­ro za­vr­šen. Ja­sno je da će pr­ve ve­će gru­pe tu­ri­sta, do­če­ka­ti po­sto­je­ća in­fra­struk­tu­ra i da ove se­zo­ne, ne­će bi­ti po­ma­ka u tom po­gle­du.
M.Kne­že­vić

U no­vom pred­u­ze­ću 24 za­po­sle­na

U pred­lo­gu ka­drov­ske struk­tu­re no­vog pred­u­ze­ća na­ve­de­no je da je za or­ga­ni­za­ci­ju slu­žbi, kon­tro­lu i na­pla­tu po­treb­no 24 rad­ni­ka, s tim što bi to­kom tu­ri­stič­ke se­zo­ne bi­lo po­treb­no an­ga­žo­va­ti do­dat­nih se­dam se­zo­na­ca.

Sa­mo je­dan pro­pi­sno ure­đen pro­stor

Ina­če, Ul­cinj ima sa­mo je­dan po pro­pi­si­ma ure­đen pro­stor za par­ki­ra­nje, sa na­plat­nom ram­pom. Na­la­zi se u cen­tru gra­da na lo­ka­ci­ji sta­re auto­bu­ske sta­ni­ce. Vla­snik je Islam­ska za­jed­ni­ca ko­joj je taj pro­stor od­lu­kom SO Ul­cinj vra­ćen kra­jem 2012. go­di­ne. Po­sto­ji i ne­ko­li­ko obi­lje­že­nih pro­sto­ra u gra­du, ko­ji se to­kom lje­ta pre­tva­ra­ju u par­kin­ge, ali ni­je­dan ne­ma na­plat­nu ram­pu.

Izvor: DAN