NVO „GREEN HOME”: Radionica za lokalne zajednice na Šaskom jezeru

April 21, 2015   | news

SASKO-JEZEROŠasko jezero, 21. april 2015. – U okviru projekta „Podrška lokalnim zajednicama u implementaciji turističkih praksi zasnovanih na prirodnim bogatstvima u okolini Šaskog jezera“ NVO Green Home organizuje radionicu za lokalne zajednice u utorak, 21.04.2015 godine.

Cilj ove radionice je da se u saradnji sa predstavnicima lokalne zajednice, NVO, lokalne samouprave i turističke organizacije, definišu lokalne akcije i aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se poboljšala turistička ponuda ovog područja i samim tim omogućila bolja valorizacija ovog važnog prirodnog resursa. U tom smislu, biće definisane najprioritetnije lokalne akcije koje će biti u narednom periodu realizovane.

Podršku u poboljšanju turističke ponude, lokalne zajednice će dobiti i kroz Strategiju razvoja područja Šaskog jezera i njegove okoline koju će izraditi Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma. Kroz strategiju će biti locirana domaćinstva koja imaju potencijala i zainteresovana su za pružanje turističke usluge, posebno kroz proizvodnju domaćih proizoda koji oslikavaju tradiciju ovog područja. Osim toga, biće definisane aktivnosti koje je moguće realizovati u okolini Šaskog jezera a svojevrsna su atrakcija i mogu postati dio turističke ponude ove oblasti. Na taj način, biće obuhvaćeni svi segmenti i omogućen cjelokupni ugođaj za turistu koji želi posjetiti Šasko jezero i upoznati se sa njegovim ljepotama, ali i prirodnim, tradicionalnim i kulturološkim vrijednostima istog. Posebno će se povesti računa o lokacijama na kojima se aktivnosti kao što su posmatranje ptica i sportski ribolov mogu realizovati kako bi imale što manji uticaj na životnu sredinu.

Strategija će dati niz preporuka na koji način nadograditi postojeće ponude, ali i marketinški pozicionirati ovo područje čemu će doprinijeti i promotivni materijali i promotivne aktivnosti koje su planirane za naredni projektni period.

Šasko jezero sa okolinom je predio izuzetne biodiverzitetske vrijednosti i planirano je za očuvanje i stavljanje pod zaštitu i po nacionalnom zakonodavstvu. S tim u vezi neophodno je pružiti podršku lokalnim zajednicama kako bi se omogućilo upravo lokalnom stanovništvu korišćenje ovog resursa na održiv način.

Projekat je podržao Partnerski fond za kritične ekosisteme (CEPF).

Više informacija na azra.vukovic@greenhome.co.me

Izvor: Greenhome.co.me