U Ulcinju od kaldrme boli glava

April 21, 2015   | news

Sanimi-i-gropave-të-kalldrëmit-në-Rrugen-Hafiz-Ali-Ulqinaku-1UL­CINj – Kal­dr­ma u u di­je­lu uli­ce 26. no­vem­bar u Ul­ci­nju mo­gla bi slo­bod­no da uđe u Gi­ni­so­vu knji­gu re­kor­da po bro­ju re­kon­struk­ci­ja ko­je je do­ži­vje­la od 2009. go­di­ne ka­da je sa­gra­đe­na. Ovih da­na na glav­noj grad­skoj sa­o­bra­ćaj­ni­ci, ne­ka­da po­zna­ti­joj kao Sta­ra čar­ši­ja, po­no­vo se, po ko zna ko­ji put, vr­še ra­do­vi, zbog če­ga je uli­ca dje­li­mič­no i za­tvo­re­na za sa­o­bra­ćaj. Ka­ko sa­zna­je­mo pro­pa­da­nje kal­dr­me iza­zva­no je in­ten­ziv­nim sa­o­bra­ća­jem, če­sto i ve­li­kih te­ret­nih vo­zi­la, ali osnov­ni pro­blem je, po sve­mu su­de­ći, loš kva­li­tet oba­vlje­nih ra­do­va, ko­je je svo­je­vre­me­no iz­ve­la fir­ma „Pro­min­vest“ iz Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne.
Pod­sje­ti­mo, rea­li­za­ci­ja te mi­li­on­ske in­ve­sti­ci­je po­če­la je u ja­nu­a­ru 2009. go­di­ne, na­kon što je ta­da­šnja lo­kal­na upra­va na če­lu sa biv­šim pred­sjed­ni­kom Op­šti­ne Gzi­mom Haj­di­na­gom na­ja­vlji­va­la to kao naj­ve­ći in­fra­struk­tur­ni pro­je­kat. Već na po­čet­ku ra­do­vi su ka­sni­li zbog ne­po­volj­nih vre­men­skih pri­li­ka zbog če­ga sa­o­bra­ćaj­ni­ca ni­je mo­gla bi­ti otvo­re­na na Dan Ul­ci­nja, ka­ko je pr­vo­bit­no bi­lo pla­ni­ra­no, već 2. ma­ja. Osim kal­dr­me, na tra­si glav­ne sa­o­bra­ćaj­ni­ce, ko­ja vo­di do Pri­sta­na i Ma­le pla­že, ta­da je iz­mi­je­nje­na i kom­plet­na ko­mu­nal­na in­fra­struk­tu­ra, sta­ra vi­še od 60 go­di­na, re­kon­stru­i­sa­na je i sta­ra če­sma za­tr­pa­na u dru­goj po­lo­vi­ni pro­šlog vi­je­ka, a svi objek­ti duž uli­ce ofar­ba­ni su bi­je­lom bo­jom. Ta­ko­đe, po­sta­vlje­na je ade­kva­ta­na ulič­na ra­svje­ta. No sve to ni­je iz­dr­ža­lo du­go jer su kao po pra­vi­lu sva­ke go­di­ne sli­je­di­le oprav­ke, kr­plje­nja i blo­ka­de sa­o­bra­ća­ja, ko­je su, kao i ova po­sled­nja, iza­zi­va­le pra­vu bu­ru ne­za­do­volj­stva me­đu gra­đa­ni­ma i vla­sni­ci­ma obje­ka­ta u Uli­ci 26. no­vem­bra. Svi se sla­žu da su, ra­do­vi ko­ji su za­vr­še­ni pri­je šest go­di­na i na­knad­ne oprav­ke, već iza­zva­li mno­go pro­ble­ma, te da je no­va blo­ka­da sa­o­bra­ća­ja pre­vr­ši­la sva­ku mje­ru.
Ju­če ni­smo uspje­li da do­bi­je­mo od­go­vor od nad­le­žnih slu­žbi op­šti­ne ko­li­ko će blo­ka­da tra­ja­ti, osno­sno da li će i do ka­da, na­kon no­vog kr­plje­nja kal­dr­ma iz­dr­ža­ti. Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne po­slo­ve Av­du­la Dr­vi­ši ni­je od­go­va­rao na na­še po­zi­ve, ipak sa­zna­li smo da je u di­je­lu uli­ce na ko­me se oba­vlja re­kon­struk­ci­ja ali i na vi­še dru­gih mje­sta pro­blem na­stao zbog sli­je­ga­nja te­re­na i ve­ziv­nog ma­te­ri­ja­la ko­ji se po­ka­zao kao ne­kva­li­te­tan.
Upu­će­ni tvr­de da re­kon­truk­ci­ja ne­će ri­je­ši­ti pro­blem jer se ra­di o naj­pro­met­ni­joj uli­ci u gra­du. Ka­žu i da se po­sto­je­ća vr­sta kal­dr­me ko­ri­sti is­klju­či­vo na mje­sti­ma i u uli­ca­ma ko­je su pred­vi­đe­ne za še­ta­li­šta, a ni­ka­ko za sa­o­bra­ćaj­ni­ce ko­ji­ma če­sto pro­la­ze ve­li­ka te­ret­na vo­zi­la. M.K.

Teh­nič­ki pri­jem ni­je oba­vljen

– Pro­je­kat iz­ve­de­nog sta­nja je, za­jed­no sa dru­gom teh­nič­kom do­ku­men­ta­ci­jom, osnov za teh­nič­ki pri­jem objek­ta, do­bi­ja­nje upo­treb­ne do­zvo­le i odr­ža­va­nje. Upra­vo zbog za­mjer­ki na kva­li­tet ra­do­va do teh­nič­kog pri­je­ma ni­ka­da ni­je do­šlo. Iz­vo­đa­ču zbog to­ga ni­su ni is­pla­će­na sva sred­stva za oba­vlje­ne ra­do­ve, a sa­da je evi­dent­no da po­sto­ji ve­li­ki pro­blem sa kal­dr­mom ko­ja se sva­ko ma­lo kr­pi – ka­žu upu­će­ni u ove po­slo­ve.

Dru­ge fa­ze pro­jek­ta vi­še ne­ma ni u na­ja­va­ma

Iz Hajd­ina­gi­ne ad­mi­ni­stra­ci­je svo­je­vre­me­no su (2009. i 2010. go­di­ne) na­ja­vlji­va­li još dvi­je fa­ze pro­jek­ta. Na­red­ne dvi­je eta­pe tre­ba­lo je da ob­u­hva­te kal­dr­mi­sa­nje uli­ca Na­rod­nog fron­ta i Ća­zi­ma Re­sul­be­go­vi­ća, či­me bi se kom­plek­su uli­ca ko­je či­ne tro­u­gao vra­tio ne­ka­da­šnji iz­gled. Ti ra­do­vi, či­ja se ukup­na vri­jed­nost pro­cje­nji­va­la na vi­še od mi­li­on eura, tre­ba­lo je da bu­du okon­ča­ni u man­da­tu ta­da­šnje lo­kal­ne vla­sti ko­ju su či­ni­li: DUA, DPS, SDP i PDP. Na­sta­vak pro­jek­ta bio je pred­vi­đen po Pro­gra­mu in­ve­sti­ci­ja za 2010. go­di­nu i tre­ba­lo je da poč­ne na­kon za­vr­šet­ka tu­ri­stič­ke se­zo­ne te go­di­ne, ali je sve osta­lo na na­ja­va­ma.

Izvor: DAN