Intenziviranje aktivnosti na realizaciji Jadransko-jonskog gasovoda

April 24, 2015   | Ngjarjet - Events
na realizaciji Jadransko-jonskog gasovodaMemorandum o razumijevanju između Plinacra, Montenegro Bonusa i Albpetrola, kojim će se osnovati zajednička radna tijela za implementaciju projekta Jadransko-jonskog gasovoda treba potpisati u skorije vrijeme, jedan je od zaključaka sastanka održanom u Slanom kod Duborovnika na kojem se raspravljalo o trenutnom stanju i budućim koracima u implementaciji pripremnih aktivnosti u sklopu tog strateškog regionalnog projekta. Sastanku su prisustvovali visoki predstavnici nadležnih ministarstva Crne Gore, Republike Hrvatske i Albanije te predstavnici kompanija Montenegro Bonus, Plinacro i Albpetrol, operatora transportnih sistema spomenutih zemalja, zaduženih za implementaciju projekta.
Na sastanku je postignuta saglasnost o intenziviranju daljih aktivnosti s ciljem koordinacije i što efikasnijeg zajedničkog djelovanja.
Projekat Jonsko-jadranskog gasovoda, koji predstavlja sponu između projekta Transjadranskog gasovoda (TAP) i postojećeg hrvatskog gasnog transportnog sistema, omogućiće snabdijevanje prirodnim gasom Albanije, Crne Gore, juga Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i zemalja u okruženju, iz novih, prije svega, kaspijskih i srednjeistočnih izvora.
Njegov kapacitet iznosi pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukupno je dug 510 kilometara, dok ukupna ulaganja iznose 620 miliona eura.
Izvor: minekon.gov.me