Sejdo Ismaili: POČELO JE SA MNOM

April 24, 2015   | Ngjarjet - Events

Filluan me mua nga Sejdo IsmailiPOČELO JE SA MNOM

(Nakon što me je nebrojeno mnogo ljudi i prijatelja pozvalo da svoj jučerašnji tekst prevedem i na južnoslovenske jezike kako bi tačno mogli da vide što sam napisao, evo za njih prevoda. Uživajte émoticône smile

Pet radnika Televizije Teuta je za godinu dana ostalo bez posla. Biti sasvim potčinjen je neophodnost koju izgleda praktikuje gazda TVT.
Pritiskom, narodski rečeno silom (alb. me forcë), oni su se krenuli dok nisu uklonili najprije mene, potom Ilirjanu Markashi, Gëzima Ibroçija, i prije nekoliko dana Arijanu Kurmemović i Suzanu Ganić.
Svi smo mi imali stalni radni odnos!
U svojih 40 godina nisam se našao u sličnoj situaciji, pa sam tražio adekvatan termin. Po prvi put sam trpio MOBING.
To je, inače, engleska riječ koja se upotrebljava kada poslodavac na direktan ili indirektan način čini stalan pritisak na radnika, dok se radnik ne ukloni sa radnog mjesta.
Činim ovo reagovanje javnim da bi svojim prijateljima na FB-u saopštio da MOBING na TVT nije počeo sa Suzanom i Arijanom, već sa mnom!
Odmah po dolasku novog vlasnika, onda kada je kampanja za lokalne izbore bila na vrhuncu, ja sam na TVT imao poseban status, što su primijetili i ostale kolege na Televiziji. Svaku predrasudu koji su imali prema meni, odmah bi preokrenuli u optužbu, kao na primjer:
Sejdo je pokvario miksetu da bi propala emisija. Ili, emisija je kasnila jer je Sejdo krivac.
Za sve što nije funkcionisalo ili nije išlo kako treba, krivac je bio Sejdo!?
Kao rezultat svih njihovih predrasuda, najprije su me poslali na godišnji odmor, ali prije nego što sam se o tome dogovorio sa direktorkom Ilmirom Lika. Tražio sam od direktorke razlog zašto moram da idem na odmor prije roka koji smo dogovorili, na šta mi je ona odgovrila: „Rekao je Nečko – BEZ KOMENTARA“!?
Kada sam završio godišnji odmor, samo dan prije nego što sam trebao da se vratim na posao, telefonom me pozvala direktorka i obavjestila: „Odlučili smo da TI nastaviš sa odmorom“. Dakle, da budem na prinudnom odmoru, bez plaćanja, bez ikakvog dogovora sa mnom!?
Ono što me je uvjerilo da shvatim da ovakvim pritiscima imaju namjeru da me udalje iz kolektiva je bio trenutak kada je kolega tražio od direktorke da ga mijenjam jedan dan (a ja sam tada bio na odmoru), jer je imao nešto posla, a ona mu je odgovorila: „Sredi kako možeš, ali bez Sejda, molim te“!?
Dakle, ovakvim postupcima i mnogim drugim, dali su mi na znanje da za dalji rad na Televiziji nije dovoljno da poznaješ posao i da si dobar radnik, već da moraš biti u potpunosti politički podoban. Ovo mi je potvrdio i sam vlasnik Nedžad Ljajka koji mi je u razgovoru koji smo vodili prije mog napuštanja TVT rekao: „Ti si radio veoma dobro, ali sam očekivao od tebe veću podršku. Ti znaš gdje sam ja“.

Ja sam mu rekao da sam bio devet godina na Televiziji, sa vlasnikom Dinom Ramovićem. Svi smo znali gdje je on politički orijentisan, ali nikada nije od nas tražio da ga u tome podržimo. Dinu nije smetalo što smo mi imali politički različita mišljenja, nego da funkcionišemo veoma dobro kao kolektiv i da realizujemo 10 emisija u nedjelji, gdje je trebalo da bude mjesta i prostora za svakoga.

U svakom slučaju, ima godinu dana da sam svojom voljom napustio Televiziju, ponekad razmišljajući da za sve možda sam kriv. Ali, vrijeme je pokazalo nešto drugo.

Odmah nakon mog odlaska, neko drugi je bio TARGET (meta). Uglavnom, sličnim metodama nastavili su sa Ilirjanom Markashi, Gëzimom Ibroçijem i sada sa Suzanom i Arijanom.

Ko će biti sljedeći TARGET i da li će moći da „prežive“ kolege koje još tamo rade, ostaje da vidimo u danima koji dolaze. Znam da svako ima svoju priču koju će možda jednog dana oni učiniti javnom.

PS. Molim kolege koje još rade u TVT: ne udarajte LIKE ovom mom postu. Ko zna, možete i vi ostati bez posla…

Izvor: Sejdo Ismaili Facebook