Dritan Abazović: Makedonija dokaz da režimi mogu da proizvedu nasilje ako su ugroženi

May 10, 2015   | news

kumanova“Ono što treba da posluži kao velika opomena i građanima Crne Gore, to je da u trenutku kad dođe do demontaže ovdašnjeg režima, mogu se očekivati slične stvari. Ne mislim na nacionalne konflikte, ali mislim na raznorazne manipulacije koje će imati za cilj da skrenu pažnju sa nečega što je evidentni problem”, naveo je Abazović

Dešavanja u Makedoniji predstavljaju još jedan dokaz da je Balkan vrlo zapaljiv, i da ukorijenjeni režimi u svakom trenutku, kad osjete da su ugroženi, mogu da proizvedu nasilje, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Potpredsjednik URA, Dritan Abazović, upozorio je da se slične stvari mogu očekivati i u Crnoj Gori u trenutku kad, kako je naveo, dođe do demontaže aktuelnog režima.

“Ovo je još jedan dokaz da je Balkan vrlo zapaljiv, i da režimi koji su se ukorijenili u svakom trenutku, kad god osjete da su ugroženi, mogu da proizvedu nasilje”, naveo je Abazović u izjavi dostavljenoj agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, u Makedoniji sve upućuje na scenario koji se mogao očekivati.

“A to je da su nakon teških optužbi na račun Vlade Nikole Gruevskog pokrenute sve moguće akcije da se suzbiju aktivnosti opozicije”, dodao je Abazović.

On je rekao da je svako ko je malo bolje upućen u situaciju u Makedoniji mogao da očekuje da će doći do konflikata koji bi, kako je naveo, trebalo ponovo da probude nacionalne vampire i posluže kao pokrivalica za sve štetne i kriminalne radnje koje je, vjerovatno, radio i taj režim.

“Ključno je to da su se na Balkanu toliko kriminalne strukture uvezale sa ljudima na vlasti, i da su zbog želje da sačuvaju svoje prljave biznise spremne da izazivaju svaku vrstu konflikta, pa čak i ratni”, naglasio je Abazović.

On je kazao da se nada da će narod Makedonije, i Makedonci i Albanci, shvatiti da iza toga stoji politička pozadina, i da nijedan čovjek pojedinačno, nijedan zvaničnik, bio premijer, ministar ili biznismen, nije vrijedan prolivanja krvi nevinog naroda.

“Ono što treba da posluži kao velika opomena i građanima Crne Gore, to je da u trenutku kad dođe do demontaže ovdašnjeg režima, mogu se očekivati slične stvari. Ne mislim na nacionalne konflikte, ali mislim na raznorazne manipulacije koje će imati za cilj da skrenu pažnju sa nečega što je evidentni problem”, naveo je Abazović.

U Makedoniji je, kako je kazao, to bilo nešto nalik aferi Snimak, “i da bi se sve to prikrilo, dešavaju se razne grozote koje nije bilo teško predvidjeti”.

“Kao građanin Crne Gore i kao političar, moram se osvrnuti na nedemokratsku praksu, i upozoriti da bilo kakva temeljna nit između organizovanog kriminala i ljudi koji vrše vlast treba da bude prekinuta”, rekao je Abazović.

On smatra da dešavanja u Makedoniji treba da budu velika opomena i Evropskoj uniji. “Jer to što se danas dešava u Makedoniji, sjutra se može desiti u Crnoj Gori, u Albaniji, na Kosovu i bilo gdje”.

“Mislim da svi moramo da smognemo snage da shvatimo da politička elita ne smije da bude ispred interesa građana i mira i stabilnosti cijelog regiona”, zaključio je Abazović.

Izvor: MINA / Vijesti Online