Đa­ko­no­vić: Vladi se dopada da maslinada propada

May 12, 2015   | news

ValdanosPred­sjed­nik Udru­že­nja za po­vra­ćaj ma­sli­na­de u Val­da­no­su Lu­ka Bat­ko Đa­ko­no­vić na­ja­vio da će ta or­ga­ni­za­ci­ja i Udru­že­nje ma­sli­na­ra usko­ro or­ga­ni­zo­va­ti pro­test­no oku­plja­nje biv­ših vla­sni­ka i ma­sli­na­ra ka­ko bi još jed­nom upo­zo­ri­li Vla­du na neo­p­hod­nost za­šti­te i re­vi­ta­li­za­ci­je tog lo­kal­i­te­ta i vra­ća­nja imo­vi­ne biv­šim vla­sni­ci­ma.
–Ma­sli­na­da u Val­da­no­su je sra­mo­ta Cr­ne Go­re i naj­ve­ća „cr­na ru­pa“, od De­be­log bri­je­ga do ri­je­ke Bo­ja­ne. Go­to­vo 18 hi­lja­da sta­ba­la ma­sli­na za­gra­đe­nih u ži­ci pro­pa­da de­ce­ni­ja­ma, a osim biv­ših vla­sni­ka to ni­ko­ga ne do­ti­če. Pro­stor je de­va­sti­ran, ne­pro­ho­dan do te mje­re da ni ko­ze tu­da ne mo­gu da pro­đu. To je ka­ta­stro­fa ka­kve ne­ma i ve­li­ka mr­lja na obra­zu dr­ža­ve. Od­go­vor­ni lju­di u Vla­di ne­ma­ju pred­sta­vu ka­kva je ta­mo si­tu­a­ci­ja i za­to ih po­zi­vam da do­đu i uvje­re se. Ka­da smo ta­mo pro­šle go­di­ne otva­ra­li pu­te­ve, bi­lo je isto kao da smo pro­bi­ja­li tu­nel So­zi­na. Ne vi­di se ni li­je­vo ni de­sno, ni­ti se ne­bo vi­di – ka­zao je Đa­ko­no­vić.
On je is­ta­kao da se ma­sli­nja­ci mo­ra­ju vra­ti­ti biv­šim vla­sni­ci­ma jer je­di­no oni mo­gu da ih kul­ti­vi­šu.
Pre­ma pro­cje­na­ma eks­pe­ra­ta, go­to­vo 70 od­sto sta­ba­la ma­sli­ne je već pro­pa­lo. Go­to­vo či­tav taj pro­stor u do­li­ni mi­ra i uva­li ti­ši­ne, ka­ko su po­mor­ci na­zi­va­li lu­ku Val­da­nos kroz vje­ko­ve, za­ra­stao je u ma­ki­ju i žbu­nje, ko­je čak pre­la­zi vi­si­nu ma­sli­na. Udru­že­nje ma­sli­na­ra i Udru­že­nje za vra­ća­nje i za­šti­tu pri­vat­ne imo­vi­ne iz Ul­ci­nja go­di­na­ma vo­de kam­pa­nju „Ne pro­da­ji na­še imo­vi­ne“, ko­jom tra­že da od­u­ze­ta imo­vi­na i ma­sli­nja­ci u uva­li Val­da­nos bu­du vra­će­ni ra­ni­jim vla­sni­ci­ma. Biv­ši vla­sni­ci ka­te­go­rič­no tvr­de da pra­vo ko­ri­šće­nja ni­je tran­sfor­mi­sa­no u dr­žav­nu svo­ji­nu i po Za­ko­nu o eks­pro­pri­ja­ci­ji ma­sli­njak je svo­ji­na ko­ju tre­ba vra­ti­ti, pa se ne mo­že se pro­da­ti ni­ti da­ti u za­kup tre­ćim li­ci­ma.
Ul­ci­nja­ni su Val­da­nos „iz­gu­bi­li“ 1978. go­di­ne, ka­da je rje­še­njem SO Ul­cinj u ko­rist Sa­ve­znog se­kre­ta­ri­ja­ta za na­rod­nu od­bra­nu Ju­go­sla­vi­je u Be­o­gra­du iz­u­ze­ta imo­vi­na 204 vla­sni­ka po­vr­ši­ne 937.739 kva­drat­nih me­ta­ra sa 17.825 ko­ri­je­na ma­sli­na. Val­da­nos je bio ide­al­no mje­sto za mor­na­rič­ku ba­zu, ko­ja ni­ka­da ni­je sa­gra­đe­na, a umje­sto rat­ne lu­ke, na tom pro­sto­ru je po­dig­nut voj­no-re­kre­a­tiv­ni cen­tar, od­no­sno od­ma­ra­li­šte otvo­re­nog ti­pa.
Đa­ko­no­vić is­ti­če da je kom­ple­tan po­stu­pak bio pre­va­ra.
–Ba­za je bi­la sa­mo iz­go­vor ka­ko bi upla­ši­li vla­sni­ke i na­tje­ra­li ih da pro­da­ju imo­vi­nu voj­sci. Sve je osmi­sli­lo ta­da­šnje ru­ko­vod­stvo op­šti­ne, a da je on­da­šnji mi­ni­star od­bra­ne Ju­go­sla­vi­je Ni­ko­la Lju­bi­čić znao za tu pre­va­ru, sve bi to pa­lo u mo­re – uvje­ren je Đa­ko­no­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, pi­ta­nje ma­sli­na­de u Val­da­no­su i even­tu­al­ne grad­nje uz sa­mu oba­lu tre­ba raz­gra­ni­či­ti.
–U di­je­lu uz oba­lu već po­sto­je iz­gra­đe­ni objek­ti i ne do­vo­dim u pi­ta­nje ne­ku no­vu grad­nju, ali tra­ži­mo da se ma­sli­ne vra­te jer su za­ko­nom za­šti­će­ne. One se ne mo­gu pre­sa­đi­va­ti i sje­ći. Mo­ra­ju se vra­ti­ti, kao i ku­će ko­je su od­u­ze­te od ne­ko­li­ko po­ro­di­ca. To je je­di­no pra­ved­no i mi će­mo se svim le­gal­nim sred­stvi­ma bo­ri­ti da se to ostva­ri – po­ru­čio je Đa­ko­no­vić.
SO Ul­cinj je u fe­bru­a­ru 2013. jed­no­gla­sno usvo­ji­la set za­klju­ča­ka ko­jim je ovla­sti­la Se­kre­ta­ri­jat za za­šti­tu imo­vi­ne da u uprav­nom po­stup­ku, na even­tu­al­ne za­htje­ve Ko­mi­si­je za po­vra­ćaj i obe­šte­će­nje imo­vi­ne, dru­gog dr­žav­nog ili sud­skog or­ga­na, da sa­gla­snost za po­vra­ćaj ma­sli­nja­ka. Skup­šti­na u za­ključ­ci­ma, pre­po­ru­ču­je Upra­vi za ne­kret­ni­ne da ubr­za po­stu­pak do­no­še­nja rje­še­nja po za­htje­vi­ma gra­đa­na za de­ek­spro­pri­ja­ci­ju i po­zi­va no­si­o­ce za­ko­no­dav­ne i iz­vr­šne vla­sti da se uklju­če u rje­ša­va­nje tog pro­ble­ma, te da se u ne­po­sred­nom kon­tak­tu sa biv­šim vla­sni­ci­ma i nji­ho­vim pred­stav­ni­ci­ma pro­na­đu pra­ved­no i na za­ko­nu za­sno­va­no rje­še­nje.
M.K.

U PUP-u ni­je pred­vi­đe­na grad­nja

Pred­stav­ni­ci Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja i ob­ra­đi­va­či PUP Ul­ci­nja slo­ži­li su se sa mišljenjem pred­stav­ni­ka Op­šti­ne Ul­cinj da u zo­ni uva­le Val­da­nos ne tre­ba pla­ni­ra­ti ni­ka­kvu grad­nju. Pre­ma ra­ni­joj ver­zi­ji, na pro­sto­ru Men­dre je bi­la ucr­ta­na iz­grad­nja ho­te­la ka­pa­ci­te­ta 900 kre­ve­ta. U na­cr­tu stra­te­škog pla­na op­šti­ne Ul­cinj pred­vi­đa se da u Val­da­no­su bu­de tu­ri­stič­ki cen­tar za iz­le­te, za­ba­vu, re­kre­a­ci­ju i po­sma­tra­nje pri­ro­de.

Eko­lo­ški cen­tar i park pri­ro­de

Gru­pa ne­za­vi­snih in­te­lek­tu­a­la­ca i ne­vla­di­nih ak­ti­vi­sta pred­lo­ži­la je pri­je ne­ko­li­ko go­di­na for­mi­ra­nje Me­đu­na­rod­nog eko­lo­škog cen­tra Val­da­nos, ko­ji bi, po nji­ho­voj za­mi­sli, bio eko­lo­ški cen­tar po si­ste­mu Di­sco­ver and Admire (ot­krij i di­vi se). Val­da­nos bi bio pro­gla­šen par­kom pri­ro­de, a zbog svo­je bi­o­ra­zno­li­ko­sti, tre­ba­lo bi da bu­de uvr­šten u za­šti­će­na pod­ruč­ja Me­di­te­ra­na i u mre­žu NA­TU­RA 2000. Pro­jek­tom je pred­vi­đe­na re­vi­ta­li­za­ci­ja ma­sli­nja­ka, ko­ju bi oba­vi­li ra­ni­ji vla­sni­ci uz po­moć dr­ža­ve, ob­no­va vi­no­gra­da, iz­grad­nja bo­ta­nič­kog vr­ta, eko-kam­pa za tu­ri­ste, sport­skih i dru­gih sa­dr­ža­ja.

Pla­ni­ra­ju va­lo­ri­za­ci­ju

Na sjed­ni­ci Sa­vje­ta za pri­va­ti­za­ci­ju odr­ža­noj po­čet­kom go­di­ne raz­ma­tran je pred­log od­lu­ke o pla­nu pri­va­ti­za­ci­je ne­ko­li­ko atrak­tiv­nih lo­ka­ci­ja u op­šti­ni Ul­cinj. Kroz mo­del pri­vat­no-jav­nog part­ner­stva pred­vi­đa se va­lo­ri­za­ci­ja Val­da­no­sa, lo­ka­li­te­ta Ve­li­ke pla­že i pri­va­ti­za­ci­ja Ho­tel­sko-tu­ri­stič­kog pred­u­ze­ća „Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra”.

Izvor: DAN