Lift na zidine staroga grada izaziva zabrinutost Ulcinjana

May 14, 2015   | news

LIFT-STARI-GRAD-ULCINJUL­CINj- Pot­pred­sjed­nik No­ve de­mo­krat­ske sna­ge For­ca i od­bor­nik te par­ti­je u SO Ul­cinj Genc Ni­man­be­gu oštro je kri­ti­ko­vao na­mje­ru di­je­la lo­kal­ne vla­sti da le­ga­li­zu­je za­po­če­ti pa­no­ram­ski lift sa is­toč­ne stra­ne Sta­rog gra­da. U re­a­go­va­nju pod na­slo­vom „Ka­kvu sud­bi­nu kre­i­ra vlast u Ul­ci­nju“, Ni­man­be­gu je za­pri­je­tio da će sud­bi­na lif­ta bi­ti ključ za da­lje funk­ci­o­ni­sa­nje vla­sti u naj­ju­žni­joj op­šti­ni i na­veo da su u pi­ta­nju kom­pro­mi­si ko­ji otva­ra­ju put ur­ba­noj, dru­štve­noj i mo­ral­noj de­va­sta­ci­ji. Pot­pred­sjed­nik For­ce, ko­ja je čla­ni­ca vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je u naj­ju­žni­joj op­šti­ni, tvr­di da je pot­pu­no ja­sno da je bli­zu re­a­li­za­ci­ja još jed­nog u ni­zu kom­pro­mi­sa u op­šti­ni.
-Pod­sje­ća­nja ra­di, taj lift za­po­čet je na dr­žav­nom ze­mlji­štu, bez odo­bre­nja od bi­lo ko­je in­sti­tu­ci­je, a ostao je kao spo­me­nik na­si­lja, aro­gan­ci­je i ne­spo­sob­no­sti in­sti­tu­ci­ja u Ul­ci­nju i Cr­noj Go­ri. Si­gur­no da pred­sta­vlja sim­bol vre­me­na ka­da za­ko­ni ni­su isti za sve, na­veo je Ni­man­be­gu.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, pred­sjed­nik op­šti­ne obra­zo­vao je ko­mi­si­ju ko­ja je na se­be pre­u­ze­la da od­re­di po­lo­žaj lif­ta, bez jav­nih kon­sul­ta­ci­ja i iza za­tvo­re­nih vra­ta u ka­bi­ne­ti­ma či­me je, ka­ko je is­ta­kao, pre­u­ze­la od­go­vor­nost da se po­no­vo le­ga­li­zu­je de­va­sta­ci­ja vje­kov­nog Sta­rog gra­da. Ni­man­be­gu je pod­sje­tio da su fran­csus­ke ar­hi­tek­te iz ško­le „Ša­jo“ na ne­dav­nom pred­sta­vlja­nju pro­jek­ta oču­va­nja Sta­rog Gra­da po­tvr­di­le da tre­ba sru­ši­ti pri­vat­ni lift bez do­zvo­le, kao i još dva objek­ta unu­tar dr­ve­ne tvr­đa­ve.
-Su­šti­na je u to­me da ta­kav obje­kat tre­ba sru­ši­ti i da je to stav objek­tiv­nih lju­di ko­ji ne­će ugro­zi­ti vla­sti­tu re­pu­ta­ci­ju za ša­ku eura, sa­op­štio je Ni­man­be­gu.
Pod­sje­ti­mo, ul­cinj­ska kom­pa­ni­ja „Re­al esta­te“ je uz zi­di­ne Sta­rog gra­da po­če­la grad­nju pa­no­ram­skog lif­ta vi­si­ne 36 me­ta­ra još 2008. go­di­ne, i taj pro­je­kat je pre­ma nji­ho­vom mi­šlje­nju tre­ba­lo da bu­de jed­na od atrak­ci­ja naj­ju­žni­je op­šti­ne. Bi­la bi to, ka­ko je na­ja­vlji­va­no, je­din­stve­na gra­đe­vi­na u Evro­pi, jer sli­čan pa­no­ram­ski lift po­sto­ji je­di­no u Pe­ruu. Tre­bao je da se gra­di od če­li­ka, sta­kla, dr­ve­ta i ka­me­na. Bi­lo je pla­ni­ra­no da vo­di od pod­nož­ja Sta­rog gra­da, a nje­go­va gor­nja tač­ka bi­la bi na če­tr­de­set tre­ćem me­tru, kod pa­la­te „Ve­ne­ci­ja”. Za slu­čaj po­tre­be imao bi tri nu­žna iz­la­za, tre­ba­lo je da bu­de pri­čvr­šćen i na dvi­je saj­le, a u slu­ča­ju ne­stan­ka stru­je auto­mat­ski bi se vra­ćao do mje­sta oda­kle je kre­nuo. Omo­gu­ća­vao bi lak­ši pri­stup drev­noj tvr­đa­vi, pri­je sve­ga sta­ri­jim lju­di­ma, hen­di­ke­pi­ra­nim oso­ba­ma, stra­nim i do­ma­ćim tu­ri­sti­ma, ali i Ul­ci­nja­ni­ma, tvr­di­li su u toj kom­pa­ni­ji. Ipak, zbog ne­le­gal­ne grad­nje Se­kre­ta­ri­jat za in­spek­cij­ske po­slo­ve Op­šti­ne Ul­cinj, 24. mar­ta 2008. go­di­ne do­nio je rje­še­nje ko­jim se za­bra­nju­je in­ve­sti­to­ru iz­grad­nja pa­no­ram­skog lif­ta.
Ni­man­be­gu sma­tra da lift tre­ba sva­ka­ko gra­di­ti, ali na dru­gom mje­stu.
-Na­ma se po­sta­vlja pi­ta­nje da li smo za iz­grad­nju lif­ta. Si­gur­no da je­smo, ali za iz­grad­nju lif­ta na na­čin ka­ko su Fran­cu­zi po­nu­di­li rje­še­nje. To je pre­ko ula­znih tu­ne­la ko­ji agre­siv­no ne na­ru­ša­va­ju pa­no­ra­mu. Me­đu­tim, sva rje­še­nja op­štin­skog kon­kur­sa (ar­hi­tek­ton­sko-ur­ba­ni­stič­ko rje­še­nje za Pri­stan) su za lift na istom mje­stu gdje je iz­vr­šen ur­ba­ni­sti­či zlo­čin 2008. go­di­ne. Da li Ul­cinj i Sta­ri za­slu­žu­ju grad tu le­ga­li­za­ci­ju? Od­lu­ka ove ko­mi­si­je za me­ne je ključ­na za funk­si­o­ni­sa­nje vla­sti u Ul­ci­nju i vje­ru­jem da glav­ni ak­te­ri to zna­ju. Ova od­lu­ka ni­je sa­mo pi­ta­nje ar­hi­te­ka­ta već svih nas, te za­to i tra­žim po­dr­šku da omo­gu­ći­mo Sta­rom gra­du i Ul­ci­nju do­sto­jan­stvo, kon­sta­to­vao je Ni­man­be­gu.M.K.

Da ne bu­de agre­siv­no i do­mi­nant­no

Za­vod za za­šti­tu spo­me­ni­ka kul­tu­re iz Ce­ti­nja ja­nu­a­ra 2006. go­di­ne su­ge­ri­sao je da u bu­du­ćem ur­ba­ni­stič­kom pla­nu Pri­sta­na lift “mo­ra na­ći svo­je mje­sto”. Iz te in­sti­tu­ci­je pod­sje­ti­li su na ur­ba­ni­stič­ki pro­je­kat Sta­ri grad iz 1982. go­di­ne ko­ji je pred­vi­đao ver­ti­kal­nu ko­mu­ni­ka­ci­ju “ iz bu­du­ćeg tu­ne­la po­mo­ću lif­ta sa cen­trom Sta­rog gra­da.”
-Po­dr­ža­va­mo iz­grad­nju lif­ta u zo­ni gra­da gdje ta “ver­ti­ka­la” ne­će bi­ti agre­siv­na i do­mi­nant­na. Na­rav­no nje­na po­zi­ci­ja tre­ba da bu­de usa­gla­še­na sa pro­stu­di­ra­nim pri­la­znim – iz­la­znim ko­mu­ni­ka­ci­ja­ma, mi­šlje­nje je struč­nja­ka Za­vo­da za za­šti­tu spo­me­ni­ka kul­tu­re.

Izvor: DAN