Gdje idu pare iz budžeta vikendica na Bojani

May 21, 2015   | news

Most-Ada-Bojana_UlcinjKon­trol­no sa­slu­ša­nje mi­ni­stra odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma Bra­ni­mi­ra Gvo­zde­no­vi­ća i di­rek­to­ra Mor­skog do­bra Raj­ka Ba­ro­vi­ća po­vo­dom po­tro­šnje nov­ca tog pred­u­ze­ća bi­će odr­ža­no u po­ne­dje­ljak na sjed­ni­ci Od­bo­ra za an­ti­ko­rup­ci­ju. Ini­ci­ja­ti­vu je pod­nio po­sla­nik Po­zi­tiv­ne i član od­bo­ra Dar­ko Pa­jo­vić jer, ka­ko je ra­ni­je sa­op­šte­no, ni­je po­zna­to gdje je i na ko­ji na­čin usmje­re­na po­tro­šnja nov­ca jav­nog pred­u­ze­ća za upra­vlja­nje mor­skim do­brom.
Iz Po­zi­tiv­ne su na­ve­li da je ni­ci­ja­ti­va pod­ni­je­ta i zbog ne­za­ko­ni­te na­pla­te na­kna­da za ko­ri­šće­nje vi­ken­di­ca na lo­ka­li­te­tu Ada Bo­ja­na, ko­je su ne­le­gal­no sa­gra­đe­ne, po­seb­no jer se ra­di o lo­ka­ci­ji iz­u­zet­ne pri­rod­ne vri­jed­no­sti.
– Ako se iz­u­zmu re­dov­ni tro­ško­vi po­slo­va­nja Jav­nog pred­u­ze­ća za upra­vlja­nje mor­skim do­brom, ko­ji na go­di­šnjem ni­vou pre­la­ze mi­li­on eura, ana­li­za fi­nan­sij­skih iz­vje­šta­ja za pe­ri­od od 2008. do kra­ja 2013. go­di­ne po­ka­zu­je da je pred­u­ze­će naj­ma­nje šest mi­li­o­na eura pre­u­smje­ri­lo u dru­ge svr­he, umje­sto da ih ulo­ži u raz­voj zo­ne mor­skog do­bra – pi­še u ini­ci­ja­ti­vi Pa­jo­vi­ća.
Mor­sko do­bro je, ka­ko se do­da­je, u svr­he re­kla­mi­ra­nja i spon­zor­stva po­tro­ši­lo sko­ro 2,3 mi­li­o­na eura.
– Ubi­ra­nje pri­ho­da sa lo­ka­li­te­ta Ada Bo­ja­na ne pra­ti ni pri­bli­žno ista ula­ga­nja na te­ri­to­ri­ji op­šti­ne Ul­cinj, oda­kle se pri­ho­di in­ka­si­ra­ju. Pre­ma po­da­ci­ma iz fi­nan­sij­skih iz­vje­šta­ja Mor­skog do­bra, sa­mo u 2012. i 2013. go­di­ni za­klju­če­ni su ugo­vo­ri o za­ku­pu vi­ken­di­ca u vri­jed­no­sti od pre­ko 3,2 mi­li­o­na eura – na­veo je Pa­jo­vić.
On sma­tra da na­pla­ta na­kna­da za ko­ri­šće­nje vi­ken­di­ca na Adi Bo­ja­ni ne­ma za­kon­sko ute­me­lje­nje, ali se ipak na­pla­ću­je od 2008. go­di­ne, a da ni­ko ne zna gdje taj no­vac za­vr­ša­va.D.M.

Izvor: DAN