Crna Gora i Albanija najprimamljivije destinacije građana Kosova

July 2, 2015   | news

Plazhi-Saranda-Beach-UlqinGrađani Kosova, oni koji su u mogućnosti, već godinama unazad letnje odmore provode na crnogorskom ili albanskom primorju. Destinacije kao što su Ulcinj, Veljipoja, Valona, Saranda su među popularnijim.

Pored ovih, agencije pružaju i ostale aranžmane kao što su Turska, Grčka, Bugarska, a koji koštaju od 300 pa do 1.200 eura po osobi.

U jednoj od turističkih agencija u Prištini “Veneta travel” kažu da je zainteresovanost građana koji im se obraćaju najveća za Tursku, a pre svega zbog viznih olakšica.

Ova agencija ima ugovore sa oko 250 turskih hotela na primorju, a njih 50 su najpopularniji među građanima Kosova. Dnevno, uplati se oko 40 aranžmana. To opet važi za one koji imaju mogućnosti. Oni koji nemaju, vrele dane planiraju da provedu na obližnjim bazenima.

Neki od mladih sa kojima smo razgovarali iako ističu da je more želja većine, mnogi za to nemaju mogućnosti. Veliki broj mladih je bez ikakvog prihoda i živi od pomoći roditelja.

Premtim Dulja iz Prištine student je Muzičke akademije i kaže da ovog leta ne planira da putuje zato što nema posao.

“Ne radim, finansijski sam zavisan. Samo ukoliko me roditelji pošalju, onda mogu otputovati, kao što je i do sada bio slučaj”, kaže on.

Drilon Galica, takođe student, kaže za sebe da je “isti socijalni slučaj”.

“Meni se desi i da zaradim malo para svirajući, ali, leti to nije tako često. Tako da, za mene nema odmora. Iako sam ikada otišao negde to je bilo uz pomoć roditelja”, kaže Galica.

Mentor Veselji, trgovac, navodi da će ove godine samo pet dana provesti na moru.

“Ići ću u Velipoji, u Albaniji. Bio sam prošle godine i veoma mi se svidelo”, ističe Veselji.

Kaljtrina, inače novinarka, međutim kaže da se ove godine opredelila za Tursku.

“Još uvek ne znam koje mesto, ali najverovatnije Turska. Radim, ali iako nam se plate ne pomeraju, mogu uštediti za jedan odmor od nedelju dana jer za to radim godinu dana, tvrdi Kaljtrina.

Za one koji nisu u mogućnosti otputovati, bazeni su rešenje koji se na Kosovu poslednjih godina sve više otvaraju.

Amra Zejneli

Radio Free Europe