„Cungu” pod sumnjivim okolnostima kupio 12.45 m² imovine firme Otrantkomerc

July 2, 2015   | news

Nazif-Cungu-UlqinPred­sjed­nik No­ve de­mo­krat­ske sna­ge For­ca i biv­ši pred­sjed­nik op­šti­ne Ul­cinj Na­zif Cun­gu ku­pio je od kom­pa­ni­je Otran­ko­merc pod sum­nji­vim okol­no­sti­ma ze­mlji­šte po­vr­ši­ne 12.450 me­ta­ra kva­drat­nih i ma­ga­cin­ski pro­stor 2.091 kva­drat u na­se­lju To­to­ši, za 910 hi­lja­da eura. Cun­gu je vla­snik kom­pa­ni­je Cun­gu & Co, ko­ja je u dva na­vra­ta bi­la dru­go­ran­gi­ra­na na ten­de­ri­ma za pro­da­ju po­me­nu­tog ze­mlji­šta, a do vri­jed­ne imo­vi­ne do­šao je na jav­noj li­ci­ta­ci­ji. Iz bar­ske fir­me La Bo­te­ga, ko­ja je bi­la jed­na od uče­sni­ca na ra­ni­jim pro­da­ja­ma, tvr­de da je ta li­ci­ta­ci­ja bi­la ne­za­ko­ni­ta. Na­i­me, na­kon dvi­je ne­u­spje­le pro­da­je pu­tem do­sta­vlja­nja za­tvo­re­ne po­nu­de ne­dav­no je or­ga­ni­zo­va­na jav­na li­ci­ta­ci­ja sa ko­je je uda­ljen pred­stav­nik bar­ske kom­pa­ni­je advo­kat Mi­lić Mi­ro­vić. Ka­ko sa­zna­je­mo, nje­ga je sa jav­ne li­ci­ta­ci­je bez prav­no va­lja­nog obra­zlo­že­nja uda­ljio pred­sjed­nik bor­da di­rek­to­ra te kom­pa­ni­je Aleš Mu­sar iz Slo­ve­ni­je. Mi­ro­vić je za „Dan” po­tvr­dio da je ne­za­ko­ni­to uda­ljen, iako je na vri­je­me do­šao u pro­sto­ri­je Otrant­ko­mer­ca.
– Pred­sta­vio sam se, po­ka­zao pu­no­moć­je i sa­op­štio da je kom­pa­ni­ja La Bo­te­ga na vri­je­me pod­ni­je­la pri­ja­vu, što je po­tvr­di­la i iz­vr­šna di­rek­to­r­ka Bo­silj­ka Šće­pa­no­vić. Uka­zao sam na ne­za­ko­ni­tost odr­ža­va­nja auk­ci­je jer kom­pa­ni­ja ko­ju za­stu­pam ni­ka­da ni­je do­bi­la od­lu­ku od­bo­ra di­rek­to­ra po­vo­dom na­še pri­ja­ve na pret­hod­nom ogla­su za pro­da­ju ne­po­kret­no­sti. Mu­sar je zah­ti­je­vao da se uda­ljim, iako je auk­ci­ja bi­la jav­na, što sam i uči­nio – ka­zao je Mi­ro­vić.
Na oglas ras­pi­san sre­di­nom tog mje­se­ca La Bo­te­ga je kra­jem de­cem­bra za pro­da­ju po­me­nu­tih ne­po­kret­no­sti da­la naj­ve­ću po­nu­du od 806 hi­lja­da eura. Dru­go­ran­gi­ra­ni je bio Cun­gu sa 725.1 hi­lja­du eura, a pro­da­ja je po­ni­šte­na jer po­nu­đa­či ni­su upla­ti­li uč­eš­će u vi­si­ni od 10 od­sto od ukup­ne ci­je­ne. U pr­vom po­ku­ša­ju pro­da­je, kra­jem pro­šle go­di­ne, naj­ve­ću ci­je­nu od 910 hi­lja­da eura po­nu­di­la je fir­ma Faj­nal­trejd. Cun­gu je i ta­da bio dru­go­ran­gi­ra­ni sa ne­što pre­ko 700 hi­lja­da eura. Taj po­stu­pak je ta­ko­đe po­ni­šten jer ni­je upla­će­no uče­šće. Advo­kat Mi­ro­vić sma­tra da je na­kon kon­sta­ta­ci­je ko­mi­si­je da ni­jed­na po­nu­da ne is­pu­nja­va uslo­ve iz ogla­sa, od­lu­če­no da o za­pi­sni­ku od­lu­ču­je od­bor di­rek­to­ra. To se ni­je do­go­di­lo i oni su ras­pi­sa­li no­vi oglas, ne po­ni­šta­va­ju­ći pret­hod­ni i ne oba­vje­šta­va­ju­ći nas o to­me. Kom­pa­ni­ja ko­ju za­stu­pam pod­ni­je­la je uoči jav­ne li­ci­ta­ci­je no­vu pri­ja­vu i oba­vij­esti­la po­nu­đa­ča da ni­je do­bi­la in­for­ma­ci­ju o is­ho­du pret­hod­ne. Na­ža­lost, ni­je nam do­zvo­lje­no da uče­stvu­je­mo na li­ci­ta­ci­ji. Zbog sve­ga na­ve­de­nog pod­ni­je­li smo tu­žbu Osnov­nom su­du u Ul­ci­nju, ko­jom tra­ži­mo da se po­ni­šti od­lu­ka o pro­da­ji ne­po­kret­no­sti, da se po­ni­šti oglas o pro­da­ji imo­vi­ne pu­tem auk­ci­je i da se po­ni­šti ugo­vor o pro­da­ji – ka­zao je Mi­ro­vić.
Iz­vr­šna di­rek­tor­ka Otran­ko­mer­ca Bo­silj­ka Šće­pa­no­vić ni­je že­lje­la da od­go­va­ra na pi­ta­nja no­vi­na­ra. Ona je ka­za­la da joj je po­zna­to da je po­kre­nut sud­ski po­stu­pak, da je on u to­ku, te da ne že­li ni­šta da ko­men­ta­ri­še. In­te­re­san­tr­no je da je Cun­gu sa kom­pa­ni­jom Otrant­ko­merc po­ve­zan po­sled­njih de­se­tak go­di­na. Cun­gu pre­ko svo­je kom­pa­ni­je pred­vo­dio ma­le ak­ci­o­na­re ko­ji su 2008. go­di­ne pro­da­li 41 od­sto ak­ci­ja kom­pa­ni­je za vi­še od pet mi­li­o­na eura. On je ne­ko­li­ko go­di­na pri­je to­ga u svoj­stvu ak­ci­o­na­ra bio član UO tog pred­u­ze­ća, a za­jed­no sa po­ve­za­nim li­ci­ma ot­ku­plji­vao je ak­ci­je. Po­me­nu­te ak­ci­je ta­da su ku­pi­li Mo­ne­ta fond, isto­i­me­na bro­ker­sko-di­ler­ska ku­ća, pod­go­rič­ka kom­pa­ni­ja Ze­ta­grad­nja, i ne­ko­li­ko fi­zič­kih li­ca. Ta­da je Fon­du pri­pa­lo 23 od­sto za sko­ro tri mi­li­o­na eura. Ze­ta­grad­nja je ku­pi­la 12 od­sto za mi­li­on i po, Mo­ne­ta bro­ker di­ler 3,6 od­sto za 450 hi­lja­da eura. Cun­gu je 2012. go­di­ne bio na če­lu op­šti­ne ka­da je Otrant­ko­merc sud­skom od­llu­kom na­pla­tio 252 hi­lja­de eura zbog spo­ra sa Op­šti­nom oko eks­pr­o­pri­ja­ci­je 110 kva­dra­ta. Spor sa kom­pa­ni­jom Otrant­ko­merc da­ti­ra od 1999. go­di­ne. Za­ni­mlji­vo je da je pre­ma na­la­zi­ma vje­šta­ka fi­nan­sij­ske stru­ke utvr­đe­no da glav­ni­ca i ka­ma­ta u ovom slu­ča­ju iz­no­se sve­ga 9.634 eura, a ne 252.000. Me­đu­tim, zbog pro­pu­sta i ne­bla­go­vre­me­nog re­ago­va­nja u vo­đe­nju slu­ča­ja Op­šti­na je od­lu­kom su­da, a po­tom i blo­ka­dom ra­ču­na, mo­ra­la da pla­ti po­me­nu­ti iz­nos, što zna­či da je kva­drat eks­pro­pri­sa­nog objek­ta ko­štao 2.300 eura. Cun­gu je na­kon pra­žnje­nja op­štin­ske ka­se na­ja­vio da će pred­u­ze­ti sva prav­na sred­stva ka­ko bi is­pra­vi­li ne­prav­du i gre­šku su­da, uči­nje­nu na šte­tu Op­šti­ne, ali je sve osta­lo na to­me. Sje­di­šte nje­go­ve kom­pa­ni­je u sklo­pu ko­ga su ve­li­ki pro­daj­ni pro­sto­ri na­la­zi se u na­se­lju To­to­ši, od­no­sno gra­ni­či se sa ze­mlji­štem i ma­ga­ci­nom ko­ji je ne­dav­no ku­pio od Otrant­ko­mer­ca. Pre­ma imo­vin­skom kar­to­nu iz 2014. go­di­ne Cun­gu u tom na­se­lju po­sje­du­je 750 kva­dra­ta po­slov­nog pro­sto­ra i 1841 kva­drat ze­mlji­šta. Po­sto­je­ćim DUP-om na tim lo­ka­ci­ja­ma pred­vi­đe­na je grad­nja stam­be­no-po­slov­nih obje­ka­ta po­vr­ši­ne pre­ko 20.000 kva­dra­ta.
M.K.

Cun­gu po­tvr­dio ku­po­vi­nu

Na­zif Cu­nu po­tvr­dio je da je od fir­me Otrant­ko­merc ku­pio po­me­nu­tu imo­vi­nu, a op­tu­žbe da jav­na auk­ci­ja ni­je bi­la re­gu­lar­na ni­je že­lio da ko­men­ta­ri­še.
– Stvar­no o to­me ne znam ni­šta. Ono što znam je­ste da je auk­ci­ja bi­la jav­na i da su osim mo­je kom­pa­ni­je uče­tvo­va­li Kips i Put iz Bi­je­log Po­lja. Mi smo po­nu­di­li 910 hi­lja­da eura i to je bi­la naj­ve­ća po­nu­da. To je sve što mo­gu da vam ka­žem – re­kao je Cun­gu.

Vla­sni­ci naj­a­trak­tiv­ni­jih lo­ka­ci­ja

Otrant­ko­merc je ne­ka­da­šnji pri­vred­ni gi­gant naj­ju­žni­je op­šti­ne, ko­ji je po­čet­kom no­vog mi­le­ni­ju­ma pri­va­ti­zo­van kroz pro­ces ma­sov­ne va­u­čer­ske pri­va­ti­za­ci­je. Ras­po­la­že ve­li­kim bro­jem ne­kret­ni­na na ve­o­ma atrak­tiv­nim lo­ka­ci­ja­ma u Ul­ci­nju i oko nje­ga. Svo­je­vre­me­no je po­sje­do­vao pre­ko 10 hi­lja­da kva­dra­ta po­slov­nog pro­sto­ra. U me­đu­vre­me­nu je pro­dat dio. Po­sje­du­ju Rob­nu ku­ću – Ul­cinj, po­vr­ši­ne 3.000 kva­dra­ta u stro­gom cen­tru gra­da, kao i ve­li­ki broj ma­lo­pro­daj­nih obje­ka­ta, od ko­jih je ve­ći­na iz­da­ta u za­kup. Ve­li­ki po­ten­ci­jal Otrant­ko­mer­ca je u tu­ri­zmu, zbog dvi­je iz­u­zet­no atrak­tiv­ne lo­ka­ci­je na Ma­loj pla­ži i na Ve­li­koj pla­ži.

Izvor: DAN