Ušće Bojane se opet zatvara – upo­zo­raenje ribara

July 3, 2015   | Ngjarjet - Events

Ada-Bojana-1Ne­pu­nih osam mje­se­ci na­kon re­a­li­za­ci­je pro­jek­ta obez­bje­đe­nja pro­toč­no­sti ru­kav­ca i ra­čve ri­je­ke Bo­ja­ne, ko­ji je po­kre­nut na­kon do­go­vo­ra Op­šti­ne Ul­cinj i Upra­ve za vo­de, plov­nost na de­snom ušću po­no­vo je ozbilj­no do­ve­de­na u pi­ta­nje. Ri­ba­ri i vla­sni­ci plo­vi­la upo­zo­ra­va­ju da iz ri­je­ke na mo­re iz­la­ze sve te­že jer je ši­ri­na de­snog ru­kav­ca na ušću sve­ga se­dam do osam me­ta­ra, a du­bi­na na po­je­di­nim mje­sti­ma rav­na je ga­zu ma­njih ča­ma­ca.
– Opet smo u pro­ble­mu kao i pro­šle go­di­ne ka­da je si­tu­a­ci­ja bi­la ta­kva da je po­sto­ja­la ozbilj­na opa­snost da se ušće pot­pu­no za­tvo­ri. To­li­ko je su­že­no da se dva ve­ća plo­vi­la ne mo­gu mi­mo­i­ći. Za­sad ne­ka­ko us­pje­va­mo da pro­đe­mo ali bo­jim se da, uko­li­ko se ne pre­du­zmu mje­re da se ovaj pro­blem ri­je­ši, usko­ro ve­ći čam­ci i bro­di­ći ne­će mo­ći iza­ći ili ući u Bo­ja­nu – upo­zo­ra­va ri­bar i vla­snik tu­ri­stič­kog bro­da Sre­ten Će­ćo Vuč­ko­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma sre­ća je da ni­je se­zo­na ki­ša jer bi u su­prot­nom lo­še vri­je­me vr­lo br­zo za­ko­mli­ko­va­lo sta­nje.
– Do­vo­ljan bi bio je­dan ve­li­ki ju­go da sve kre­ne na­o­pa­ko. Ova­ko mi­slim da to osta­vlja pro­stor da se ne­što ura­di. Oče­ku­je­mo da će nad­le­žni dr­žav­ni or­ga­ni, Op­šti­na i JP za upra­vlja­nje mor­skim do­brom re­a­go­va­ti što pri­je ka­ko ne bi do­šli u si­tu­a­ci­ju da se ne mo­že is­plo­vi­ti na mo­re ili uplo­vi­ti u ri­je­ku. Mo­ra se ne­što ura­di­ti jer po­sto­ji opa­snost da se do­ve­de u pi­ta­nje i bez­bjed­nost lju­di. Po­zna­to je da je upra­vo na ovom di­je­lu pret­hod­nih go­di­na bi­lo do­sta pre­vr­ta­nja ča­ma­ca – pod­sje­ća Vuč­ko­vić. Pred­sjed­nik Op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka i di­rek­tor Upra­ve za vo­de Zo­ran Jan­ko­vić u ok­to­bru 2014. go­di­ne do­go­vo­ri­li su set hit­nih mje­ra za obez­bje­đe­nje pro­toč­no­sti ru­kav­ca i ra­čve ri­je­ke Bo­ja­ne. Shod­no do­go­vo­ru, iz­vr­še­no je ba­ge­ro­va­nje ka­ko bi se uklo­nio vi­šak ma­te­ri­ja­la ko­ji je ugro­ža­vao plov­nost ri­je­ke. Za ra­do­ve na te­re­nu bi­le su an­ga­žo­va­ne dvi­je lo­kal­ne fir­me i struč­na ko­mi­si­ja ko­ja je nad­gle­da­la po­slo­ve. Pred­u­ze­te mje­re da­le su oče­ki­va­ne re­zu­la­ta­te, ali sa­mo pre­ko zi­me ka­da je pro­toč­nost Bo­ja­ne bi­la ne­što ve­ća.
Po­je­di­ni po­zna­va­o­ci si­tu­a­ci­je na ri­je­ci upo­zo­ra­va­li su da pred­u­ze­te mje­re ni­su iz­ve­de­ne na ade­kva­tan na­čin i da pro­blem ni­je ri­je­šen.
Vla­snik pred­u­ze­ća „Đu­ri­ša“ iz Ul­ci­nja Mi­lan Đu­ri­šić tvr­dio je ta­da da je či­tav po­stu­pak ura­đen na br­zi­nu i sa ope­ra­ti­vom ko­ja ni­je do­volj­na da bi se po­sao ura­dio da va­lja.
-Iz­vo­đa­či ra­do­va ni­su ima­li ba­ge­re ko­ji mo­gu da za­hva­te ve­ću ko­li­či­nu ma­te­ri­ja­la, da­lje od oba­le, već je sa­mo in­ter­ve­ni­sa­no sa li­je­ve i de­sne oba­le, tek ono­li­ko ko­li­ko mo­že da do­hva­ti ba­ger­ska ka­ši­ka. Da­kle, umje­sto da se uklo­ni ma­te­ri­jal i ta­ko­zva­ni ro­do­mi ko­ji su na ušću pro­u­zro­ko­va­li du­bi­nu od tri­de­se­tak cen­ti­me­ta­ra i one­mo­gu­ća­va­ju nor­mal­no is­ti­ca­nje vo­de, sa­mo je pro­ši­re­no ušće a naj­ve­će na­sla­ge pi­je­ska osta­le su ne­tak­nu­te i da­lje će pra­vi­ti pro­blem – iz­ja­vio je ta­da Đu­ri­šić.
On i sa­da tvr­di je lo­kal­na upra­va tim pi­ta­njem mo­ra­la da se ba­vi mno­go ra­ni­je, jer su se pro­ble­mi na tom vo­do­to­ku po­ja­vi­li pri­je vi­še mje­se­ci.
– Go­vo­rio sam šta će se de­si­ti i to se ob­i­sti­ni­lo. Tre­ba­lo je na vri­je­me re­a­go­va­ti i tra­ži­ti da se ras­pi­še ten­der i an­ga­žu­je i fir­ma ko­ja pro­je­kat mo­že teh­nič­ki da iz­ve­de do kra­ja. Struč­na jav­nost zna da po­sto­je ma­ši­ne ko­je ima­ju ši­ro­ke gu­sje­ni­ce, no­sač ka­ši­ke du­ži­ne 30 me­ta­ra ka­pa­ci­te­ta tri ku­bi­ka. Sa ta­kvim ba­ge­rom mo­glo se du­blje ući na ušće ka­ko bi se raz­bi­li na­no­si i is­ko­pao ka­nal ve­će du­bi­ne i ši­ri­ne. Ti­me bi se obez­bi­je­di­la bo­lja pro­toč­nost i po­sti­gao oče­ki­van efe­kat. Umje­sto to­ga ovim što je ura­đe­no, is­po­sta­vi­lo se da su sa­mo za­gre­ba­li po po­vr­ši­ni pro­ble­ma – ka­že Đu­ri­šić.
U lo­kala­noj upra­vi tvr­de da su pro­šle go­di­ne in­ter­ve­ni­sa­li ka­ko iz­bje­gli pot­pu­no za­tva­ra­nje ušća i spri­je­či­li pla­vlje­nje ri­je­ke u slu­ča­ju ve­li­kih ki­ša.
– To su bi­le sa­mo in­ter­vent­ne mje­re, a za du­go­roč­no rje­ša­va­nje ovog pro­ble­ma bi­će ras­pi­san ten­der za odr­ža­va­nje ušća i pro­toč­no­sti ri­je­ke na du­ži pe­ri­od – ka­že pred­sjed­nik Skup­šti­ne op­šti­ne Fu­ad Ha­dži­be­ti.
On ne pre­ci­zi­ra ka­da će ten­der bi­ti ras­pi­san.
M.Kne­že­vić

Pro­je­kat za­bo­ra­vljen u fi­o­ka­ma

Struč­nja­ci su iz­ra­ču­na­li da na de­sni ru­ka­vac ri­je­ke Bo­ja­ne sa­da sti­že tek jed­na pe­ti­na vo­de u po­re­đe­nju sa sta­njem od pri­je 30 go­di­na. Vo­da ide uglav­nom u li­je­vi ru­ka­vac, pa pri­je­ti opa­snost da bi de­sni ru­ka­vac mo­gao po­sta­ti ba­ra ko­ja ne­će ima­ti ve­zu ni sa mo­rem ni sa Bo­ja­nom i Ada bi po­sta­la po­lu­o­str­vo. Pri­je če­ti­ri go­di­ne ura­đen je Pro­je­kat re­gu­la­ci­je ri­je­ke Bo­ja­ne u zo­ni ušća, ali on još uvi­jek sto­ji za­bo­ra­vljen u fi­jo­ka­ma Upra­ve za vo­de Cr­ne Go­re. Je­dan od auto­ra pro­jek­ta, pro­fe­sor iz Be­o­gra­da Sa­va Pet­ko­vić, iz­ja­vio je da ako Cr­na Go­ra ne­ma no­va­ca da po­stu­pi po tom do­ku­men­tu, on­da mo­ra obez­bje­di­ti sred­stva za ba­ge­ro­va­nje ogrom­nih ko­li­či­na pi­je­ska ko­ji se na­ta­lo­žio u de­snom ru­kav­cu Bo­ja­ne. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, no­vac za rje­ša­va­nje tog pro­ble­ma mo­že se di­je­lom ob­je­zbje­di­ti i iz evrop­skih fon­do­va.

Pri­rod­ni fe­no­men i ljud­ski fak­tor

Pred­sjed­nik NVO Ze­le­ni ko­rak Dže­lal Ho­džić tvr­di da je pi­ta­nju pri­rod­ni fe­no­men, ali i ljud­ski fak­tor.
– Dra­stič­no je sma­nje do­tok vo­de na ri­je­ci Bo­ja­ni po­seb­no to­kom lje­ta. Uzro­ka je mno­go i to tre­ba po­sma­tra­ti u ši­rem kon­tek­stu akva­to­ri­ju­ma ri­je­ke Bo­ja­ne i Dri­ma. Osim kli­mat­skih pro­mje­na ima­mo ne­kon­tro­li­sa­na grad­nja sa na­še stra­ne, ero­zi­ju tla ko­ja iza­zi­va ob­ru­ša­va­nje sta­ba­la, de­po­no­va­nje ma­te­ri­ja­la ko­ji blo­ki­ra­ju do­do­tok vo­de. Sve to uti­če na stva­ra­nje pro­ble­ma ko­ji se mo­ra ozbilj­no rje­ša­va­ti. Nad­le­žni su za­sad za­ka­za­li jer se ni­šta ne po­sti­že po­vre­me­nim in­ter­ven­ci­ja­ma. Vri­je­me is­ti­če i ovom pro­ble­mu se mo­ra ozbilj­ni­je pri­stu­pi­ti – na­gla­ša­va Ho­džić.