Fatmir Đeka optužio EPCG: Bićete krivi ako sezona propadne

July 26, 2015   | news
Kryetari-Ulqinit-Fatmir-GjekaAutor: Samir Adrović
 Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka upozorio je Elektroprivredu da će zbog čestih nestanaka struje u gradu i prigradskim naseljima posljednjih dana, snositi odgovornost za eventualno neuspješnu turističku sezonu. On je kazao da Opština nije kriva što je neko davao saglasnosti za priključenje velikog broja nelegalnih objekata na elektromrežu.

“Nemam namjeru nikog da optužujem ali tražim hitne mjere da bi područje grada i okoline bilo uredno snabdjevano električnom energijom. Svi znamo da je preopterećenje ogromno ali je pitanje zašto EPCG nije ulagala u sistem u Ulcinju budući da nije neupućena u problem, kako nam se ovo ne bi dešavalo usred sezone”, kazao je Đeka juče novinarima. Naveo je da su prema podacima Opštine mještani Štoja i po 12 sati neprekidno bez struje.

“Probleme u napajanju električnom energijom imaju i ljudi koji žive na Ploči, preko puta Opštine ali i u drugim djelovima grada. Stanje je alarmantno još više imajući u vidu da nestanak struje sa sobom nosi i prekid u vodosnabdijevanju. Zato apelujemo na državne strukture da hitno reaguju jer masovni odlazak gostiju nije problem samo za Ulcinj već i za Crnu Goru”, kazao je Đeka.

Tvrdi da  činjenica da se danas u Ulcinju teško može naći slobodan smještaj, govori da je sezona u punom jeku.

U dopisu ministru održivog razvoja i turizma Branimiru Gvozdenoviću, Đeka je istakao da je strpljenje vlasti, građana, hotelijera i privrednika na ivici.

“Ovo nije ono što turisti očekuju u našem gradu i Crnoj Gori”, napisao je Đeka.

Direktorica lokalne  Turističke organizacije Zana Sarvan navela je da u Ulcinju zvanično boravi oko 20 hiljada turista ali da je taj broj realno višestruko veći.

“Nemamo struje i po 24 sata i zato ne možemo iznijeti preciznije podatke o broju gostiju”, kazala je ona. Izrazila je očekivanje da će problemi sa strujom i vodom uskoro biti prevaziđeni.

O tome smo upoznali i Nacionalnu turističku organizaciju sa kojom smo nastupali na gotovo svim sajmovima širom Evrope”, istakla je Sarvan.

Nekoliko Ulcinjana, uglavnom mještana Štoja, žalilo se “Vijestima” da im zbog čestih nestanaka struje odlaze gosti. Posebno smještaj, kažu vlasnici apartmana, napuštaju porodice koje imaju malu djecu, jer kada klime ne rade, neizdrživo im je da borave u smještaju koji su platili.

Iz Elektroprivrede Crne Gore je prekjuče “Vijestima” saopšteno da do kratkog prekida napajanja u ulcinjskoj opštini dolazi zbog preopterećenosti mreže nelegalnim priključcima i zbog rekordne potrošnje struje koja je zabilježena još 2005. godine.

Izvor: Vijesti Online