Ekološka inspekcija CG: Riba uginula zbog klime i fekalija

August 4, 2015   | news

Za pomor ribe u Port Mileni krivi su meteorološki uslovi i povećan broj turista, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore

Proteklih nekoliko dana u Port Mileni registrovane su velike količine mrtve ribe. Mještani su prijavili da kanalom u more otiče crvena rijeka.

“Ekološka inspekcija je mišljenja da je došlo do povećanog isparavanja vode usljed visokih temperatura, čime se povećala gustina tečnosti u Port Mileni. Takođe, usljed dolaska velikog broja turista i ispuštanja fekalija, došlo je do opadanja kiseonika i povećane zagađenosti, što je dovelo do pomora ribe”, objasnili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako navode nakon što je ekološka inspekcija informisana o pomoru ribe stupila je u kontakt sa saradnikom stečajnog upravnika Solane, u kojoj se ne obavlja djelatnost.

“Dobili smo informaciju da je opština Ulcinj uputila zahtjev stečajnom upravniku Solane za puštanje vode u Port Milenu, kako bi se ona osvježila. Zbog toga je osposobljen prolaz kod pumpe 16, kako bi morska voda direkno iz kanala odlazila dijelom u Port Milenu, a dijelom u lokalitet solane. Na taj način ptice na solani imale bi ambijent i uslove kakve su imale prethodnih godina. Međutim, sagovornik ističe kako povećana koncentracija soli nikako ne može dovesti do pomora ribe”, navodi Uprava za inspekcijske poslove u odgovorima na Pobjedina pitanja.

Izvor: RTCG