Dže­ljal Ho­džic: Ka­ta­ni su ruke vezane

August 25, 2015   | Ngjarjet - Events

Sait-Katana-UlcinjUL­CINj – Iz­vr­šni di­rek­tor Ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­i­je „Ze­le­ni ko­rak“ Dže­ljal Ho­džić oci­je­nio je da su iz­ja­ve di­rek­to­ra ul­cinj­skog Ko­mu­nal­nog pred­u­ze­ća Sa­i­ta Ka­ta­ne o ko­mu­nal­noj hi­gi­je­ni u gra­du ne­ mu­šte i ne­ar­gu­men­to­va­ne. Ho­džić na­vo­di „da ne sum­nja u do­bre na­mje­re di­rek­to­ra Ko­mu­nal­nog pred­u­ze­ća, ali su Ka­ta­ni ru­ke ve­za­ne“.
– On se ma­lo ili ni­ma­lo pi­ta, a oso­be iz UO ko­ji su par­tij­ski ka­dro­vi i „eks­per­ti za sve“, naj­vi­še za svo­je lič­ne in­ter­ese, na­pra­vi­li su od Ka­ta­ne po­slu­šni­ka a ne do­brog di­rek­to­ra. To ka­žu svi sa­da­šnji i biv­ši rad­ni­ci ko­ji su u pred­u­ze­ću ra­di­li ili ra­de vi­še od 20 go­di­na – tvr­di Ho­džić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma svi Ul­ci­nja­ni zna­ju da se od­no­še­nje sme­ća oba­vlja uju­tru od se­dam do osam ča­so­va iz pre­pu­nih kon­tejn­ra, i da se to ra­di od Star­og gra­da, pa pre­ko pu­ta ško­le „Bo­ško Stru­gar“, is­pred zgra­de bi­o­sko­pa, po­red mar­ke­ta „So­la­ris“, na­se­lja No­va Ma­ha­la, sa Bu­le­va­ra Te­u­ta, Port Mi­le­ne, sa pu­ta kroz na­se­lje Štoj i na­se­lje Pi­nješ. Is­ti­če da je po­se­ban slu­čaj pra­žnje­nja kon­tej­ne­ra na Ma­loj pla­ži i pra­nje uli­ca šmr­kom u osam ča­so­va ka­da tu­ri­sti uve­li­ko do­la­ze na pla­žu.
– Da sam bio u pra­vu da se kon­tej­ne­ri ne pra­zne re­dov­no go­vo­ri i fo­to­gra­fi­ja ka­ba­stog ot­pa­da ko­ja je u „Da­nu” ob­ja­vlje­na 21. av­gu­sta, a ot­pad je i da­nas na istom mje­stu – is­ti­če Ho­džić, i pi­ta za­što su od­ne­seni kon­tej­ne­ri sa lok­ci­je na skre­ta­nju na most na Bo­ja­ni gdje je, ka­ko is­ti­če, po­red pu­ta ko­jim sva­ko­dnev­no pro­la­zi ve­li­ki broj tu­ri­sta stvo­re­na mi­ni de­po­ni­ja. Ho­džić pod­sje­ća da je pri­je tri­de­se­tak go­di­na, ka­da je Ul­cinj pro­gla­šen naj­či­sti­jim gra­dom na Ja­dran­skoj oba­li, či­šće­nje gra­da i od­vo­že­nje sme­ća oba­va­lja­no od je­dan do pet ča­so­va iz­ju­tra, a šef či­sto­će imao je pla­tu tre­ću po re­du u ta­da­šnjem je­din­stve­nom JKP.
– Da­nas je Ul­cinj na me­ti kri­ti­ka zbog ne­či­sto­će. Noć­ni rad rad­ni­ci­ma – či­sta­či­ma se ne pla­ća i za­to se ne ra­di no­ću, a rad­ni­ci su i ta­ko sla­bo pla­će­ni – tvr­di Ho­džić, i pod­sje­ća da je da­le­ko bo­lja si­tu­a­ci­ja bi­la sa pret­hod­nom di­rek­tor­kom Za­nom Sar­van „ko­ja ni­je do­zvo­li­la „eks­per­ti­ma“ u UO da kro­je po­li­ti­ku u po­slu u kom su la­i­ci”.
– Pi­ta­mo se za­što na po­slu ni­je za­dr­žan Bo­žo Bo­ja­nić šef rad­ne jed­ni­ce „Či­sto­ća“ pre­ko 20 go­di­na, ko­ji je bio od­li­čan po­zna­va­lac ove pro­ble­ma­ti­ke i do­bar or­ga­ni­za­tor po­sla. Na nje­go­vo mje­sto po­sta­vlje­ni su ne­is­ku­sni ali po­do­b­ni par­tij­ski ka­dro­vi či­je re­zu­la­tete gle­da­mo sva­ki dan – za­klju­čio je Ho­džić.
On je naglasio da pri­ha­va­ta sa­rad­nju sa JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti, ali, ka­ko na­vo­di „bez uti­ca­ja po­li­ti­ke i lič­nih in­te­re­sa“.
– Sprem­ni smo po­nu­di­ti mo­del efi­ka­sni­jeg rje­ša­va­nja pro­ble­ma ot­pa­da u Ul­ci­nju, uz skla­pa­nje me­mo­ran­du­ma o sa­rad­nji i pre­ci­zi­ra­nje pra­va, oba­ve­za i od­go­vor­no­sti za stra­ne pot­pi­sni­ce – ka­že Ho­džić.M.K.

Izvor: DAN