Op­šti­na Ul­cinj ostala bez vrijedne imovine

August 25, 2015   | news

Kino-Bashta-UlcinjUL­CINj – Op­šti­na Ul­cinj, od­no­sno Cen­tar za kul­tu­ru ostao je bez vri­jed­ne imo­vi­ne, jer je od­lu­kom Vr­hov­nog su­da po­tvr­đe­no rje­še­nje Ko­mi­si­je za re­sti­tu­ci­ju iz Ba­ra, ko­jim se na­sled­ni­ci­ma po­ro­di­ce Zu­ber vra­ća imo­vi­na od oko 600 kva­dra­ta na lo­ka­li­te­tu ljet­nje ki­no-ba­šte ko­ja se na­la­zi na Ma­loj pla­ži. Osnov za vra­ća­nje bio je to što imo­vi­na ko­ja je na­kon 1948. go­di­ne od­u­ze­ta od po­koj­nog La­la Zu­be­ra, ču­ve­nog bro­do­vla­sni­ka i ban­ka­ra s po­čet­ka pro­šlog vi­je­ka, ni­je pri­vre­d­na na­mje­ni, od­no­sno, ljet­nja ki­no ba­šta vi­še od jed­ne de­ce­ni­je ne ra­di, već se iz­da­je u za­kup lo­kal­nom ugo­sti­te­lju Vedatu Lja­mo­vi­ću ko­ji je na tom pro­sto­ru još pri­je de­se­tak go­di­na otvo­rio di­sko­te­ku „Fa­ma“.
Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za za­šti­tu op­štin­ske imo­vi­ne Gzim Ha­dži­be­ti „Da­nu” je po­tvr­dio da je od­lu­ka pra­vo­sna­žna i da su se na­sled­ni­ci imo­vi­ne u Upra­vi za ne­kret­ni­ne već uknji­ži­li kao nje­ni vla­sni­ci.
– Rje­še­nje ko­mi­si­je u Ba­ru po­tvr­đe­no je u Pod­go­ri­ci, po­tvr­dio ga je za­tim Uprav­ni sud, a na kra­ju i Vr­hov­ni sud. Ra­di se o imo­vi­ni ko­ja za­hva­ta je­dan dio ljet­nje ki­no ba­šte. Za dru­gi dio, po­vr­ši­ne bli­zu dvi­je hi­lja­de kva­dra­ta, vo­di se po­stu­pak sa po­ro­di­com Mi­lo­še­vić ko­ja, ta­ko­đe, tra­ži po­vra­ćaj imo­vi­ne po istom osno­vu, od­no­sno lo­ka­ci­ja ni­je pri­ve­de­na na­mje­ni – ka­zao je Ha­dži­be­ti.
U Cen­tru za kul­tu­ru ju­če ni­smo mo­gli do­bi­ti od­go­vo­re na pi­ta­nja za­što ki­no ba­šta ni­je pri­ve­de­na na­mje­ni i ka­ko je de­se­tak go­di­na iz­da­va­na u za­kup istom čo­vje­ku.
Ina­če, iz­da­va­nje pod za­kup tog objek­ta ne­ko­li­ko go­di­na pra­ti­le su broj­ne kon­tro­ver­ze, jer je iz­da­van pod sum­nji­vim okol­no­sti­ma, bez ten­de­ra i za ma­nju ci­je­nu od po­nu­đe­ne. Mno­gi kul­tur­ni po­sle­ni­ci sma­tra­ju da se taj pro­stor, umje­sto iz­da­va­nja mo­gao ko­ri­sti­ti to­kom se­zo­ne za iz­lo­žbe, pred­sta­ve, kon­cer­te i raz­ne kul­tur­ne ma­ni­fe­sta­ci­je. Lo­kal­ne vla­sti mi­sli­le su dru­ga­či­je. Di­rek­to­ru Cen­tra za kul­tu­ru Na­i­lu Dra­gi ju­če je bio is­klju­čen mo­bil­ni te­le­fon. Dra­ga, ina­če funk­ci­o­ner For­ce, još 2012. go­di­ne iz­ja­vio je da po­sto­ji pra­vo­sna­žna pre­su­da ko­jom se na­la­že Ve­da­tu Lja­mo­vi­ću, da obje­kat ki­no ba­šte na Ma­loj pla­ži oslo­bo­di od in­ven­ta­ra i ko­jom mu se za­bra­nju­je da iz­vo­di ra­do­ve na po­slov­nom objek­tu.
– Tač­no je da po­sto­ji pre­su­da i tu je stvar či­sta. Biv­ši za­ku­pac mo­ra na­pu­sti­ti obje­kat i to će se spro­ve­sti – re­kao je ta­da Dra­ga.
Nje­go­va iz­ja­va od­no­si­la se na pra­vo­sna­žnu pre­su­du , ko­ju je sud do­nio na osno­vu tu­žbe Cen­tra za kul­tu­ru i od­lu­ke nje­go­vog pret­hod­ni­ka ( biv­ša vlast DPS-DUA) da sa njim vi­še ne za­klju­či nije­dan ugo­vor. U toj pre­su­di na­ve­de­no je da je tu­že­nom is­te­kao ugo­vor o za­ku­pu 20.ju­na 2008. go­di­ne.
– Iz ugo­vo­ra o za­ku­pu za­klju­če­nog da­na 31.03. 2005. go­di­ne i anek­sa od 11.06.2005. go­di­ne pro­iz­i­la­zi da je ugo­vor za pred­met­ni obje­kat bio do 20.06.2008. i ne mo­že se pro­du­ži­ti du­že od pet go­di­na, od­no­sno do 11.06.2010. gop­di­ne. Pri­hva­ta­ju­ći utvr­đe­no či­nje­nič­no sta­nje sud na­la­zi da je tu­žbe­ni za­htjev u cje­lo­sti osno­van jer član 595. ZOO-a pro­pi­su­je op­šte pra­vi­lo da ugo­vor o za­ku­pu pre­sta­je pro­to­kom vre­me­na za ko­je je za­klju­čen. Pre­sta­je i pra­vo i oba­ve­ze ugo­vo­re­nih stra­na, što zna­či da je za­ku­pac du­žan da za­ku­po­dav­cu vra­ti za­ku­plje­nu stvar – na­vo­di se, iz­me­đu osta­log, u obra­zlo­že­nju pra­vo­sud­ne pre­su­de iz mar­ta 2012. go­di­ne.
Lja­mo­vić, ko­ji je bli­zak For­ci, je upr­kos pre­su­di na vol­še­ban na­čin ostao za­ku­pac i na­red­nih go­di­na, da­kle 2013, 2014. i 2015. go­di­ne. Ki­no ba­štom se ba­vi­lo i tu­ži­la­štvo zbog sum­nji da je u iz­da­va­nju objek­ta bi­lo ko­rup­tiv­nih rad­nji. Ni­ka­da do kra­ja ni­je is­pi­ta­no ka­ko je 2013. go­di­ne Cen­tar za kul­tu­ru bez ten­de­ra i za osam hi­lja­da eura iz­dao obje­kat Lja­mo­vi­ću. On je ta­da do­bio pred­nost u od­no­su na Al­mi­ra Alo­vi­ća ko­ji je po­nu­dio 20 hi­lja­da eura.
Iz Cen­tra za kul­tu­ru bra­ni­li su se da je to od­lu­ka UO i da je Alo­vić za­ka­snio sa po­nu­dom. Osta­lo je ne­ja­sno i ka­ko je Lja­mo­vić če­ti­ri go­di­ne ko­ri­stio ki­no ba­štu bez ugo­vo­ra kao i, ka­ko i za­što Osnov­ni sud ni­je spro­veo iz­vr­šnu sud­sku pre­su­du o ise­lje­nju. Lja­mo­vić je u vi­še na­vra­ta iz­ja­vlji­vao da je žr­tva po­li­tič­kog pro­go­na biv­še DPS- DUA vla­sti i da je u obje­kat pod za­ku­pom ulo­žio pre­ko 200 hi­lja­da eura.M.Kne­že­vić

U Sta­rom gra­du Zu­ber po­sje­do­vao 26 gra­đe­vi­na

In­ter­esant­no je da su po­me­nu­ti Zu­be­ri u cen­tru sta­rog gra­da Ul­cinj, po­sje­do­va­li kom­pleks od 26 gra­đe­vi­na iz­me­đu ko­jih i Bal­ši­ća Dvo­re. Sve to su bra­ća Zu­ber ku­pi­la 1921. go­di­ne. Na­kon do­go­vo­ra od po­dje­li imo­vi­ne bra­će Zu­ber 1922. god, ku­će u Ul­ci­nju po­sta­le su je­din­stve­no vla­sni­štvo La­la Zu­be­ra. Na­sljed­ni­ci La­la Zu­be­ra i Ana­sta­si­je Gre­go­vić su sin Ivan Zu­ber i kćer­ke Di­ja­na De­klić, ko­ja je ita­li­jan­ska dr­ža­vljan­ka i Li­di­ja Ran­ga­nat, dr­ža­vljan­ka Sje­di­nje­nih Ame­rič­kih Dr­ža­va. Oni još od 2004. go­di­ne kod nad­le­žnih op­štin­skih, a ka­sni­je i re­gi­o­nal­nih ko­mi­si­ja vo­de po­stup­ke za po­vra­ćaj i obe­šte­će­nje od­u­ze­tih imo­vin­skih pra­va u vi­še pri­mor­skih gra­do­va . La­le Zu­ber je ro­đen na Ce­ti­nju, a u SAD je ži­vio 20 go­di­na, gdje se ba­vio tran­spor­tom vo­ća iz cen­tral­ne u sje­ver­nu Ame­ri­ku. Po po­vrat­ku u Cr­nu Go­ru 1920. go­di­ne, do­nio je sav svoj ka­pi­tal ko­ji je ula­gao u ne­kret­ni­ne. Ba­vio se tran­spor­tom, sa­o­bra­ća­jem, po­ve­zao lu­ke u Ko­to­ru, Ba­ru, Her­ceg No­vom, Pe­trov­cu i Ri­je­ci Cr­no­je­vi­ća i Vir­pa­za­ru i osno­vao pr­vu kom­pa­ni­ju ko­ja se ba­vi­la brod­skim tran­spor­tom u Cr­noj Go­ri. Zu­ber, je osim u Ul­ci­nju, po­sje­do­vao imo­vi­nu na Ce­ti­nju, u Ko­to­ru, Bu­dvi, Pe­trov­cu . Na­kon Dru­gog svjet­skog ra­ta sva imo­vi­na je Zu­be­ri­ma na­ci­o­na­li­zo­va­na i od­u­ze­ta.

Izvor: DAN