Fatmir Đeka traži konsenzus o kreditu od 5,5 miliona eura

November 9, 2015   | news

Fatmir-Gjeka-Konsezus“Tim kreditom završili bi sve kreditne i obaveze prema radnicima u Opštini i javnim preduzećima. Očekujem podršku koalicionih partnera, tim prije što je kredit vrlo povoljan”

Autor: Samir Adrović

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka traži od koalicionih partnera saglasnost za hitno sazivanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo samo o sanacionom planu za koji je Ministrarstvo finansija već dalo pozitivno mišljenje.

Opština planira da se pod povoljnim uslovima zaduži kod Erste banke, Hipo ili NLB za iznos od 5,5 miliona eura uz garanciju Vlade, pod uslovom da bi kredit bio vraćan novcem iz Egalizacionog fonda.

Od 2004, kada je ustanovljen institut Egalizacionog fonda, Opštini Ulcinj kao redovnom korisniku, isplaćeno je zaključno sa 2014, blizu 6,6 miliona eura, u prosjeku oko 600 hiljada godišnje.

“Tim kreditom završili bi sve kreditne i obaveze prema radnicima u Opštini i javnim preduzećima. Očekujem podršku koalicionih partnera, tim prije što je kredit vrlo povoljan”, kazao je Đeka “Vijestima”.

On očekuje da bi kredit u slučaju hitnog vanrednog zasijedanja i konsenzusa koalicionih partnera, mogao biti operativan do Nove godine.

U mišljenju ministarstva finansija, ističe se da je za kredit neophodna garancija Vlade prilikom zaključivanja ugovora o cesiji između ministarstva finansija, kreditora i Opštine Ulcinj, kako bi se sredstva Egalizacionog fonda mogla staviti u funkciju dugoročne otplate obaveza. Ministarstvo finansija bi, ukoliko dođe do kreditnog aranžmana, vršilo kontrolu i nadzor nad sprovođenjem plana po pitanju odliva novca iz Egalizacionog fonda.

“Sa druge strane, Opština će morati da preuzme punu odgovornost u pogledu otplate duga iz sopstvenih kao i ustupljenih prihoda ili obezbjeđenjem drugih vidova jemstva ukoliko ne ostvari pravo na korišćenje sredstava fonda”, piše u odgovoru Ministarstva.

Izvor: Vijesti Online