Evropska komisija traži zaštitu ulcinjske Solane

November 10, 2015   | Ngjarjet - Events

ulcinjska-solana-raj-za-pticeIzvještaj Evropske komisije, o napretku Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji u okviru poglavlja 27, definisao je pitanje zaštite Ulcinjske solane kao jedan od tri posebno naznačena uslova, pored strateškog planiranja u oblasti klimatskih promjena, te jačanja administrativnih kapaciteta i intenzivnijeg rada na donošenju strategija i akcionih planova, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Izvještaj, kako navode, koji se za zemlje u fazi pristupanja Evropskoj uniji, sačinjava sa aspekta komplementarnosti realizovanih aktivnosti sa vrijednostima Evropske unije, informiše o postignutom napretku, navodeći ostvarene rezultate poput horizontalne usklađenosti nacionalnih zakona sa EU direktivama, dok konkretno u okviru poglavlja 27, razmatra napredak svake od podoblasti: zaštitu prirode, kvalitet voda i vazduha, upravljanje otpadom, zagađenje, klimatske promjene.

“Izvještaj o napretku posebno izdvaja da u predstojećoj godini, Crna Gora treba napraviti odlučne napore da zaštiti Ulcinjsku solanu i održivo upravlja tim područjem. Na ovaj način Komisija je kao jedan od prioritetnijih konkretnih ciljeva prepoznala rješavanje problema Ulcinjske solane kroz njenu formalnu zaštitu ali i adekvatno upravljanje, te posvećenost praćenju jednom od najznačajnijih hranilišta i odmarališta za sve selice Evrope”, naveli su iz Centra.

Oni su dodali da se u Izvještaju ocjenjuje da je saradnja vladinog i nevladinog sektora bolja u odnosu na prethodne godine ali da ju je istovremeno potrebno ojačati da bi se dostigao zadovoljavajući nivo saradnje.

“Kako je pokazao i slučaj Ulcinjske solane, institucije su na žalost reagovale tek pošto je zatražena pomoć međunarodne zajednice koja je ovo područje postavila za prioritet i uslov daljeg toka pregovora Crne Gore. Na taj način se pokazala institucionalna nezinteresovanost za rješavanje gorućih biodiverzitetskih pitanja regionalnog karaktera, a marginalizovanjem Centra za zaštitu i proučavanje ptica u sferi konsultacija u upravljanju Solanom, pokazao stepen saradnje koji je još uvjek na deklarativnom nivou”, poručili su iz Centra.

Izvor: RTCG