Forca: Đeka se ponaša neodgovorno

November 11, 2015   | Ngjarjet - Events

Nazif-Cungu-Fatmir-GjekaUL­CINj – Me­dij­sko zah­ti­je­va­nje kon­sen­zu­sa za sa­na­ci­o­ni plan bez pret­hod­nog di­rekt­nog uklju­či­va­nja ko­a­li­ci­o­nog part­ne­ra u pro­ces pri­pre­ma­nja i do­no­še­nja od­lu­ke dio je po­li­tič­ke igre Fat­mi­ra Đe­ke, ko­jom u jav­no­sti po­ku­ša­va da od­go­vor­nost za even­tu­al­ne pro­pu­ste pri­pi­še For­ci, sa­op­šte­no je ju­če iz te par­ti­je. U re­a­go­va­nju tim po­vo­dom na­vo­di se da je „pred­sjed­nik Op­šti­ne Fat­mir Đe­ka pre­ko me­di­ja po­slao ko­a­li­ci­o­nim part­ne­ri­ma po­ziv za kon­sen­zus po pi­ta­nju Sa­na­ci­o­nog pla­na ko­ji pod­ra­zu­mi­je­va kre­dit­no za­du­že­nje u iz­no­su od 5,5 mi­li­o­na eura“.
-Ti­me ostva­ru­je kon­ti­nu­i­tet ar­bi­trar­nog od­no­sa pre­ma ko­a­li­ci­o­nom spo­ra­zu­mu i pre­ma ko­a­li­ci­o­nim part­ne­ri­ma, a po­seb­no pre­ma For­ci, ko­ja je bi­la od­lu­ču­ju­ća po­li­tič­ka sna­ga u do­no­še­nju od­lu­ke, ko­ja mu je omo­gu­ći­la da bu­de iza­bran na mje­sto pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne. To je u stva­ri na­sta­vak Đe­ki­nog neo­d­go­vor­nog po­na­ša­nja pre­ma For­ci, kao što je bio slu­čaj neo­d­go­vor­nog od­no­sa pre­ma pro­ble­mu lif­ta u Sta­rom gra­du. Kao glav­ni ko­a­li­ci­o­ni par­ner, sa­da i i mi pre­ko me­di­ja pi­ta­mo Đe­ku o če­mu se ra­di – na­vo­di se u re­a­go­va­nju For­ce. Iz te par­ti­je upo­zo­ra­va­ju pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne da, ako pred­vi­đa da spro­vo­đe­nje Sa­na­ci­o­nog pla­na poč­ne u 2015. go­di­ni, pret­hod­no mo­ra da skup­šti­ni do­sta­vi na usva­ja­nje i re­ba­lans bu­dže­ta za ovu go­di­nu.
– On to ni­je ni na­u­mio da ura­di. Mi do­sad ni­je­smo do­bi­li pred­log re­ba­lan­sa bu­dže­ta i što je još čud­ni­je ni­je­smo do­bi­li ni Sa­na­ci­o­ni plan, za ko­ji se tra­ži kon­sen­zus pre­ko me­di­ja. O če­mu se za­pra­vo ra­di vje­ro­vat­no će Đe­ka ob­ja­sni­ti, i na­ma kao ko­a­li­ci­o­nom part­ne­ru i me­di­ji­ma od ko­jih je tra­žio po­dr­šku, za­klju­ču­je se u re­a­go­va­nju For­ce. Pod­sje­ti­mo, pred­sjed­nik Op­šti­ne Fat­mir Đe­ka za­tra­žio je od ko­a­li­ci­o­nih part­ne­ra, u pr­vom re­du od For­ce, sa­gla­snost za van­red­nu sjed­ni­cu na ko­joj bi se od­lu­či­va­lo o Sa­na­ci­o­nom pla­nu i no­vom vi­še­mi­li­on­skom kre­di­tu. Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja Cr­ne Go­re je da­lo po­zi­tiv­no mi­šlje­nje na Sa­na­ci­o­ni plan za Op­šti­nu Ul­cinj u vri­jed­no­sti od 5,5 mi­li­o­na eura. Ta sred­stva, sma­tra pr­vi čo­vjek Op­šti­ne, po­mo­ći će u kon­so­li­da­ci­ji fi­nan­si­ja jav­ne upra­ve i jav­nih pred­u­ze­ća či­ji je osni­vač Op­šti­na.
-Bi­će iz­mi­re­na sva du­go­va­nja pre­ma za­po­sle­ni­ma, do­ba­vlja­či­ma i ban­ka­ma, ko­ja sa­da iz­no­se oko 3,5 mi­li­o­na eura. Dio nov­ca ići će i na re­a­li­za­ci­ju so­ci­jal­nog pro­gra­ma. Pre­o­sta­je nam da pri­pre­mi­mo do­ku­men­ta­ci­ju, ima do­sta po­sla, ali mi­slim da će aran­žman bi­ti re­a­li­zo­van do kra­ja ove go­di­ne, iz­ja­vio je ne­dav­no Đe­ka. Za po­me­nu­ta sred­stva će na pe­ri­od od 10 go­di­na ga­ran­to­va­ti dr­ža­va po osno­vu pri­ho­da ko­je Op­šti­na ima iz Ega­li­za­ci­o­nog fon­da. Kre­dit će bi­ti uzet od ko­mer­ci­jal­ne ban­ke ko­ja po­nu­di naj­bo­lje uslo­ve.M.K.

Izvor: DAN